Aikaisemmin on jo kuultu kanadalaisen kodittomia auttavan järjestön toimesta nousevia puistonpenkkisateensuojia. Nyt Slovakiassa on menty vielä askelta pidemmälle, sillä arkkitehtuuriin keskittyvä Design Develop -niminen firma on suunnitellut kodittomille ihmisille majoitusta teiden varsilla oleviin mainostauluihin.

Design Develop on suunnitellut slovakialaisten teiden varsilla oleviin mainostauluihin pieniä kahden huoneen asuntoja. Slovakiassa teiden varsilla olevat mainokset ovat kaksipuoleisia tavalla, jolla kahden eri suuntaan näkyvän taulun väliin jää ikään kuin kolmion muotoinen tila.

Juurikin tähän kolmionmuotoiseen tilaan Gregory projectiksi nimetty projekti nyt suunnittelee asuntoja kodittomille. Asunnon yhteydessä huoneeseen on suunnitteilla eteinen, keittiö työpöytineen kaikkineen sekä nostettu sänky, jonka alta paljastuisi säilytystilaa. Toinen asunnon huone toimisi kylpyhuoneena.

Rakentamiseen saataisiin rahoitusta mainostilasta ja taloissa olisi jo valmiiksi sähköt, sillä mainostaulut ovat öisin valaistuja.

Idea hyöntää mainostauluja kodittomien majoitukseen on erittäin hyvä, vaikkakin se varmasti kerää jonkin verran vastustusta. Mainostaulut voivat kuitenkin hyvin hoitaa kahta virkaa: itse mainostusta, sekä tarpeessa olevien majoittamista pienissä sisällään olevissa asunnoissa.

Myös Suomessa on joidenkin lähteiden mukaan noin 8 tuhatta asunnotonta ihmistä. Näistä oli puolet ovat helsinkiläisiä ja neljä viidesosaa miehiä. Suomessa asunnottomuus keskittyy lähinnä suuriin kaupunkeihin, pääasiassa pääkaupungin seudulle. Asunnottomien määrä oli hetken aikaa laskussa 2000-luvun alkupuolella, mutta on kääntynyt jälleen loivaan nousuun. Juurikin pääkaupunkiseudulla asunnon löytämistä hankaloittaa suuresti se, että asunnoista on pula ja hinnat nousevat huomattavasti muuta maata ripeämmin.

Suomessa jokaiselle on perustuslain mukaan kuitenkin oikeus perusturvaan kotipaikkan katsomatta, joten valtiolla ja kunnilla on velvollisuus järjestää jokaiselle lämmin yösija.

Asunnottomien määrää on yritetty helpottaa eri tavoin, muun muassa järjestämällä asunnon hankkimiseen opastavia sosiaalisia ohjelmia asunnottomia varten, sekä ylläpitämällä erilaisia paikkoja, joista kodittomat saavat yösijan sekä paikan peseytyä.

Yksi majoituskeino on edullisista rakennusmateriaaleista tehdyt pienet väliaikaiset asumukset. Monessa kunnassa Suomessa on asutettu perheitä lapsineen parakkeihin, joiden ajatellaan oleva vain tilapäinen ensisuoja, vaikka varsinaisen asunnon odotus saattaakin viivästyä.