in , ,

Jamk ja liikenne- ja viestintäministeriö solmivat yhteistyösopimuksen, joka osana Suomen kyberturvallisuusstrategiaa

Vesa Saarikoski, Rauli Paananen ja Tero Kokkonen. (Kuva: Jamk)

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) ja liikenne- ja viestintäministeriö vahvistavat yhteistyötään kyberturvallisuuden alalla. Ministeriön kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen, Jamkin rehtori Vesa Saarikoski sekä IT-instituutin johtaja Tero Kokkonen allekirjoittivat 4. marraskuuta 2024 yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on edistää kansallista kyberharjoittelua ja kehittää alan osaamista. Sopimus on voimassa toistaiseksi.

Yhteistyön painopisteet: kyberturvallisuus ja teknologinen kehitys

Yhteistyösopimuksessa keskitytään erityisesti kyberturvallisuuteen, mutta se kattaa myös informaatioteknologian, sähkö- ja automaatiotekniikan, sekä niihin liittyvän osaamisen kehittämisen. Tavoitteena on luoda edellytykset tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kasvulle erityisesti tekoälyn, data-analytiikan ja robotiikan aloilla. IT-instituutin johtaja Tero Kokkosen mukaan kyberturvallisuus on näissä yhteyksissä keskeinen osa-alue:

”Yhteistyöasiakirjan painotus on vahvasti kyberturvallisuudessa, mutta se kattaa laajemmin teknologisen osaamisen kehittämisen ja innovaatioiden tukemisen. Näihin kuuluvat esimerkiksi tekoäly ja robotiikka, joiden osalta kyberturvallisuus on keskeinen edellytys”, Kokkonen sanoo.

Yhteistyö osana Suomen kyberturvallisuusstrategiaa

Yhteistyösopimus tukee Suomen kyberturvallisuusstrategian tavoitteita, jotka päivitettiin lokakuussa 2024. Kyberturvallisuus nähdään osana Suomen kokonaisturvallisuutta, ja siihen pyritään panostamaan järjestelmällisesti, muun muassa säännöllisten kyberharjoitusten avulla. Valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen toteaa: ”Neljä kertaa vuodessa järjestettävien kansallisten kyberharjoitusten (KYHA) avulla olemme onnistuneet merkittävästi vahvistamaan Suomen kybersuorituskykyä. Tämä työ edistää kyberturvallisuusstrategian tavoitteita ja koko Suomen kokonaisturvallisuutta.”

Jamkilla on keskeinen rooli KYHA-harjoitusten järjestämisessä. Harjoitukset toteutetaan yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa, ja toimintaa ohjaa turvallisuuskomitea. Kyberharjoitukset parantavat eri organisaatioiden välistä yhteistyötä ja kehittävät erityisesti kriittisen infrastruktuurin toimijoiden kykyä ennakoida ja torjua kyberuhkia.

RGCE-kyberharjoitusympäristö tukemaan kansainvälistä yhteistyötä

Käytännön toteutuksesta vastaa JYVSECTEC-tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskus, joka toimii Jamkin IT-instituutissa. JYVSECTEC kehittää ja ylläpitää RGCE-ympäristöä, ja yhteistyön avulla Jamk pyrkii tuomaan suomalaista kyberosaamista myös kansainvälisiin tutkimus- ja innovaatioprojekteihin.

Jamkin kehittämä RGCE (Realistic Global Cyber Environment) on kansallisten kyberharjoitusten virallinen harjoitusympäristö. Yhteistyösopimus mahdollistaa RGCE-ympäristön hyödyntämisen ja kehittämisen myös kansainvälisessä yhteistyössä. Kokkonen näkee RGCE-ympäristön tarjoavan ainutlaatuisia mahdollisuuksia:

”KYHA-harjoituksista saatu oppi on ollut merkittävä harjoitusympäristön kehittämisessä. Tämä tieto ja kokemus tukevat meitä myös kansainvälisen yhteistyön kasvattamisessa,” Kokkonen kertoo. ”RGCE-ympäristö luo edellytykset kehittää kyberharjoittelua kansainvälisesti ja tarjoaa suomalaiselle kyberturvallisuusosaamiselle mahdollisuuden

Yhteistyösopimus Jamkin ja liikenne- ja viestintäministeriön välillä vahvistaa osaltaan Suomen kyberturvallisuusstrategiaa ja luo edellytyksiä, joiden avulla Suomi voi varautua tulevaisuuden kyberuhkiin yhä tehokkaammin.

Lähde: Valtioneuvosto

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Unkarin Media: Unkari ja Valko-Venäjä Syventävät Talous- ja Energiayhteistyötään Sanktioista Huolimatta

Suomi isännöi Small Advanced Economies Initiativen kokousta Helsingissä