in

Paavo Väyrynen: Donald Trumpin valinta on eduksi Suomelle

Suomessa asiantuntijat ja julkinen sana suhtautuivat kielteisesti siihen mahdollisuuteen, että Donald Trump valittaisiin Yhdysvaltain presidentiksi. Sama sävy on ollut vaalien jälkeisissä kommenteissa.

Omat kommenttini ovat olleet myönteisen odottavia. Niitä esitin muun muassa 2.11. julkaisemassani blogissa ”Onko Donald Trump ihmiskunnan pelastaja?”. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/…/onko-donald-trump…/

Kirjoitin siitä, että Trump saattaisi auttaa ihmiskuntaa siirtymään nykyisestä vääristyneestä ilmastopolitiikasta kohti kestävää kansainvälistä kehityspolitiikkaa. Suomelle tämä on erityisen tärkeää.

Kirjoitin siitä, että Donald Trumpin valinta saattaa avata tietä kansainvälisen järjestelmän tervehdyttämiselle.

On siirryttävä kohti Eurooppaa ja maailmaa, joissa itsenäiset kansakunnat ovat omien arvojensa pohjalta keskinäisessä tasavertaisessa yhteistyössä.

Tämä avaisi mahdollisuuden siihen, että Suomessakin voitaisiin jälleen avata juuriin käyvä, omiin oloihimme ja arvoihimme perustuva filosofinen keskustelu oman maamme ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Tästä kirjoitin eilen julkaisemassani blogissa ”EU-jäsenyys tyrehdytti keskustelun Suomen ja ihmiskunnan tulevaisuudesta”. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/…/eu-jasenyys-tyrehdytti…/

x x x

Monet ovat olleet huolissaan myös siitä Trumpin lupauksesta, että hän valituksi tultuaan nopeasti lopettaisi Ukrainan ja Venäjän välisen sodan.

Kirjoitin, että Suomen nykyinen ulkopolitiikka on määritelty ”arvopohjaiseksi realismiksi”.

Yhdysvalloissa demokraatit ovat painottaneet arvopohjaisuutta, Donald Trump näyttää olevan realistisen linjan edustaja.

Demokraateissa valtaa ovat käyttäneet erityisesti uuskonservatiivit. Heidän pyrkimyksenään on ollut levittää amerikkalaisia ja länsimaisia arvoja kaikkialle maailmaan.

Ukrainankin suhteen Trumpin linja on poikennut demokraattien politiikasta.

Muistutin blogissani mieliin, että sota Ukrainassa syttyi 2014 Yhdysvaltain tukeman vallankaappauksen seurauksena. Valtaan noussut uusi hallitus poisti venäjältä virallisen vähemmistökielen aseman ja päätti liittyä Natoon. Nämä päätökset synnyttivät sisällissodan.

Vuoden 2022 alussa Ranska ja Saksa pyrkivät välttämään Venäjän hyökkäyksen painostamalla Ukrainaa panemaan täytäntöön Minsk II -sopimuksen.

Yhdysvallat rohkaisi Ukrainaa olemaan tiukkana. Tämä oli osa sen toimintaa ”uuden kylmän sodan” käynnistämiseksi.

Kun Venäjä oli hyökännyt, Turkin välittämänä saatiin jo keväällä aikaan sopimus aselevosta. Sen Yhdysvallat ja Britannia kaatoivat.

Kirjoitin, että ei ole Trumpin syytä, jos nyt näköpiirissä oleva ”diili” on Ukrainalle paljon epäedullisempi kuin Minsk II tai keväällä 2022 tarjolla ollut sopimus. Toisaalta se olisi paljon parempi kuin se, mihin Ukraina voisi sotaa jatkamalla päästä.

Trumpin valinnan vaikutuksista Ukrainan sotaan kirjoitin jo syksyllä ilmestyneessä kirjassani ”Mitä Suomelle on tapahtunut?”.

Pidin ilmeisenä, että Donald Trumpin paluu Yhdysvaltain presidentiksi johtaisi olennaiseen muutokseen maan suhtautumisessa Venäjään ja Ukrainassa käynnissä olevaan sotaan.

Mahdollisena pidin sitäkin, että Donald Trump valituksi tultuaan lupaustensa mukaisesti lopettaisi Ukrainan sodan.

x x x

Kirjoitin, että rauhan palautuminen Ukrainaan avaisi uusia valoisia näköaloja Suomen tulevaisuudelle. Tässä näin kolme toisiinsa liittyvää mahdollisuutta. (mt. ss. 330-351)

Paluu länsimaiseen demokratiaan ja tiedonvälitykseen.

Suomen hakeutuminen sotilasliitto Naton jäsenyyteen ja maamme osallisuus Ukrainassa käytävään sijaissotaan (proxy war) ovat johtaneet siihen, että olemme eläneet suoranaisen sotapropagandan oloissa.

Suomen poliittisessa järjestelmässä ja tiedonvälityksessä ovat demokraattisuuden sijaan korostuneet niiden autoritaariset piirteet. Oikeusvaltion periaatteita on monin tavoin rikottu.

Uskon, että sodan päätyttyä Suomessa on mahdollista jälleen vahvistaa poliittisen ja oikeusjärjestelmämme demokraattisia piirteitä ja päästä kohti länsimaisten periaatteiden mukaista tiedonvälitystä.

Paluu reunavaltiopolitiikasta pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Euroopan unionin ja Naton jäsenenä Suomi on ajautunut reunavaltiopolitikkaan yhdessä Baltian maiden ja Puolan kanssa.

Kun Ukrainassa käytävä sota loppuu, avautuu mahdollisuus siihen, että palaamme pohjoismaiseen suuntaukseen.

Pohjoismailla on samankaltainen arvopohja ja yhteistä historiaa, jotka erottavat meidät selvästi Baltian maista. Meidän tulee kaikin tavoin tiivistää pohjoismaista yhteistyötä. Euroopan unionissa Pohjolan tulee pyrkiä yhteistyöhön ennen muuta Saksan ja Ranskan kanssa.

Naton jäsenenäkin Suomella tulee olla itsenäinen ulkopoliittinen linja. Meidän on toteutettava omia arvojamme ja puolustettava omia kansallisia etujamme.

Tätä tulisi meidän ”arvopohjaisen realismimme” olla.

Paluu itsenäisten kansakuntien joukkoon.

Rauhan palautumisella Ukrainaan on syvälliset vaikutukset Euroopan unionin kehitykseen.

Keskeiset jäsenmaat ajavat poliittisista syistä Ukrainan mahdollisimman pikaista liittymistä unioniin. Myös muu unionin laajeneminen nopeutuu.

Ukrainan jäsenyys mullistaa unionin yhteisen maatalouspolitiikan, joka käy Suomen kaltaiselle jäsenmaalle entistä mahdottomammaksi.

Suomen kaltaisten maiden jäsenmaksut ja muu vastuu muiden jäsenmaiden taloudesta uhkaavat nousta sietämättömälle tasolle.

Nyt on järkevää arvioida EU-jäsenyyttämme uudelleen.

Euroalueesta Suomen tulisi erota niin pian kuin se on mahdollista. Kansalliseen politiikkaan meidän tulee pyrkiä palaamaan myös alue-, maatalous- ja ympäristöpolitiikassa.

Laajentuvan EU:n tulee vihdoinkin sisäisesti eriytyä.

Päätin kirjani sanoihin: tavoitteenamme tulee olla itsenäinen Suomi kansakuntien Euroopassa.

Tästä kirjoitin myös sunnuntaina julkaisemassani blogissa ”On valmistauduttava ”vapaussotaan”, Suomen itsenäisyyden palauttamiseen”. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/…/pyhainpaivan…/

x x x

Teokseni ”Mitä Suomelle on tapahtunut?” on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta. Suosittelen luettavaksi myös kirjaani ”Sota vai rauha Suomelle?”. https://www.paavovayrynen.fi/kirja-arkisto/lukukirjat/

Molemmat Pohjantähti-keskuksen kustantamat kirjat ovat ostettavissa poikkeuksellisesti ilman toimituskuluja Pohjanrannan verkkokaupasta. https://www.pohjanrannanverkkokauppa.fi/tuoteryhma/1720101

Lähde: Paavo Väyrynen Facebook

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja varjostaa jälleen vahvat epäilyt vaalivilpeistä. – Mediamaailma listasi ja arvioi vaalivilpin mahdollistavat asiat

Putin ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan Trumpin kanssa