Sosiaali- ja terveysvaliokunta on antanut tukensa hallituksen esitykselle, jolla helpotetaan tilapäisten sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusvaatimuksia. Esityksessä, joka tähtää sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimapulan ratkaisemiseen ja sosiaalipalveluiden riittävyyden turvaamiseen, ehdotetaan, että myös osittaiset sosiaalityön opinnot täyttävät jatkossa tilapäisten työntekijöiden kelpoisuusvaatimukset. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alussa.
Uudet kelpoisuusvaatimukset laajentavat työvoimapohjaa
Valiokunnan tuore mietintö, joka julkaistiin 6. marraskuuta, sisältää kaksi vastalausetta mutta tukee hallituksen linjausta siitä, että tilapäisten sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusvaatimuksia on syytä laajentaa. Esityksen mukaan tilapäiseen sosiaalityöhön voisi jatkossa tulla pätevöitymään henkilö, joka on suorittanut soveltuvan korkeakoulututkinnon yhteiskunta- tai sosiaalialalta ja lisäksi suorittanut sosiaalityön perus- ja aineopinnot.
Uuden lain myötä tehtävään riittäisi joko sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelu tai yhdistelmä perus- ja aineopintoja ja riittävää käytännön kokemusta. Myös avoimen yliopiston tai sivuaineen kautta hankitut sosiaalityön opinnot katsottaisiin jatkossa riittäviksi, mikä laajentaa kelpoisuusvaatimusten täyttäjien joukkoa merkittävästi.
Määräaikaisuus ja joustavuus asiakasturvallisuuden nimissä
Tilapäiseksi sosiaalityöntekijäksi palkkaamisen enimmäiskesto on uudistuksen mukaan yksi vuosi. Poikkeustapauksissa, joissa asiakasturvallisuus tai palvelujen jatkuvuus sitä vaativat, määräaika voidaan kuitenkin ylittää. Tämä jousto antaa työnantajille mahdollisuuden turvata palvelut, vaikka kelpoisia työntekijöitä ei olisi saatavilla heti määräajan päättyessä.
Valiokunta korostaa työvoimapulan ratkaisemisen tärkeyttä
Valiokunta pitää ehdotusta perusteltuna erityisesti työvoimapulan ja asiakasturvallisuuden näkökulmasta. Sosiaalityöntekijöistä on pulaa eri puolilla Suomea, ja tämä tilanne uhkaa palvelujen jatkuvuutta sekä asiakasturvallisuutta, erityisesti vaativilla alueilla kuten lastensuojelussa. Valiokunta korostaa myös, että vuoden määräajan ylittäminen on välttämätön jousto asiakasturvallisuuden takaamiseksi.
Valiokunta ehdottaakin eduskunnalle lausumaa, jonka mukaan hallituksen on seurattava uudistuksen vaikutuksia sosiaali- ja terveydenhuollossa ja otettava saadut kokemukset huomioon tulevissa ammattihenkilölainsäädännön uudistuksissa.
Kaksi vastalausetta ja seuraavat vaiheet eduskunnassa
Mietintöön sisältyy keskustan eduskuntaryhmän vastalause sekä yhteinen vastalause, jonka ovat laatineet vihreiden, sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät. Näistä huolimatta esitys etenee eduskunnan täysistuntoon, jossa siitä päätetään lain ensimmäisessä käsittelyssä.
Mahdolliset hyödyt ja riskit
Muutoksella on useita hyötyjä, sillä se mahdollistaa nopeamman reagoinnin sosiaalialan työvoimapulaan ja helpottaa sosiaalipalveluiden saatavuutta, mikä parantaa asiakkaiden tilannetta etenkin lastensuojelussa. Uudistus tarjoaa myös mahdollisuuden monipuolisemman osaajajoukon hyödyntämiseen, mikä voi rikastuttaa työyhteisöjä uusilla näkökulmilla. Avoimen yliopiston tai sivuaineopintojen hyväksyminen antaa mahdollisuuden pätevöityä tehtävään joustavammin.
Uudistuksen myötä on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota myös riskitekijöihin. Kelpoisuusvaatimusten keventäminen voi aiheuttaa riskejä, kuten työyhteisön kuormittumista ja asiantuntemuksen heikentymistä. Tämän vuoksi valiokunta painottaakin, että tilapäisten työntekijöiden käyttö tulee olla aidosti väliaikainen ratkaisu eikä korvata pitkäjänteistä rekrytointia.
Lähde: Eduskunta.fi
GIPHY App Key not set. Please check settings