Fox News tutki miten Trump on asiaa kommentoinut. Vuosi 2027 on noussut Washingtonissa keskeiseksi vuodeksi, sillä Yhdysvaltojen tiedustelu arvioi, että Kiina on tuolloin valmis ja kykenevä hyökkäämään Taiwaniin.
Hyökkäys voisi tapahtua jo aiemmin, kuten Etelä-Kiinan merellä pidetyt sotaharjoitukset osoittavat. Tai sitä ei ehkä tapahdu ollenkaan.
Tiistaina valitun presidentti Donald Trumpin voitto herättää kuitenkin huolta Taiwanissa: puolustaisiko Yhdysvallat Taiwania uuden, ei-interventionistisesti suuntautuneen hallinnon aikana?
Trumpin julkiset kommentit antavat viitteitä siitä, että hän ei välttämättä halua lähettää amerikkalaissotilaita kohtaamaan toista maailmanvaltaa pienen saaridemokratian puolustamiseksi.
”Minusta Taiwanin pitäisi maksaa meille puolustuksestaan,” Trump sanoi Bloomberg Businessweekille kesäkuussa.
”Tiedättehän, emme ole erilaisia kuin vakuutusyhtiö. Taiwan ei anna meille mitään vastineeksi,” hän lisäsi.
Lokakuussa hän kritisoi jälleen Yhdysvaltojen apua Taiwanille ja syytti saarta Yhdysvaltojen mikrosiruteollisuuden ”varastamisesta”. ”Taiwan, he varastivat meidän sirubisneksen,” Trump totesi Joe Roganin podcastissa.
”He haluavat meidän suojaavan heitä. Mutta he eivät maksa meille suojelusta, tiedättehän. Mafiakin vaatii maksua suojelusta, eikö niin? Sain satoja miljardeja dollareita Naton mailta, jotka eivät aiemmin maksaneet mitään.”
Hän puhui myös suhteestaan Xi Jinpingiin myönteiseen sävyyn. ”Minulla oli erittäin vahva suhde hänen kanssaan. Hän oli oikeastaan todella hyvä – en sanoisi ystävä – mutta tulimme toimeen mainiosti. Hän yöpyi kanssani Mar-a-Lagossa, joten tunsimme toisemme hyvin. Hän on hyvin kova persoona.”
Yhdysvallat lähettää säännöllisesti sotilastarvikkeita Taiwaniin, ja tämän odotetaan jatkuvan seuraavankin hallinnon aikana. Lokakuussa Bidenin hallinto hyväksyi 2 miljardin dollarin asemyynnin Taiwaniin, mukaan lukien tutkajärjestelmiä ja kolme NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmää.
Nopeasti kehittyvien drone-kyvykkyyksien ansiosta Yhdysvallat voisi auttaa Taiwania hyökkäyksen sattuessa ilman maajoukkojen lähettämistä alueelle.
”Haluan muuttaa Taiwaninsalmen miehittämättömäksi tuhon kentäksi useilla salaisilla kyvykkyyksillä,” Yhdysvaltain Indo-Tyynenmeren komennon komentaja amiraali Samuel Paparo kertoi Washington Postille Shangri-La Dialogue -huippukokouksessa.
”Tällöin voisin tehdä heidän elämästään täysin sietämätöntä kuukauden ajaksi, mikä antaisi meille aikaa toimia,” hän lisäsi.
Rauhanomaista ratkaisua kannattavat tahot toivovat kuitenkin, että Trump keskittyisi taloudelliseen sodankäyntiin Kiinan kanssa – eikä sotilaalliseen. Trump on uhannut 60 prosentin tuontitullia Kiinasta tuleville tuotteille. Trumpin lähipiirin neuvonantajat ovat kuitenkin Taiwanin suhteen paljon haukkamaisempia kuin tulevan presidentin kommentit antavat ymmärtää, arvioi Lyle Goldstein, Defense Priorities -järjestön Aasian-toimintojen johtaja.
”Trumpin edellisten neljän vuoden aikana Taiwanin puolustamisessa otettiin monia vahvoja askeleita, lähinnä hänen neuvonantajiensa johdolla,” sanoi Goldstein.
XI JINPING VAROITTAA TRUMPIA YHDYSVALTOJEN ”HÄVIÄVÄN” KONFLIKTISTA KIINAN KANSSA KAUPPASODAN UHAN KASVAESSA
Kun Trumpilta kysyttiin lokakuussa, puolustaisiko hän Taiwania Kiinan hyökkäyksen sattuessa, hän vastasi Wall Street Journalille: ”Minun ei tarvitsisi, koska hän kunnioittaa minua ja tietää, että olen ihan hullu.”
Kysyttäessä, miten hän saisi Xin välttämään hyökkäyksen, Trump vastasi: ”Sanoisin: Jos hyökkäät Taiwaniin, pahoittelen, mutta asetan sinulle 150–200 prosentin tullin.”
Hän saattaa jopa kieltää kaiken kaupan maiden välillä.
”Uskon, että hänen lähestymistapansa Kiinaan on erittäin tiukka taloudelliselta kannalta,” Goldstein totesi. ”Mutta – toivon ainakin – että hän keventäisi jännitteitä diplomaattisella ja sotilaallisella puolella.”
”Meillä ei ole liittosuhdetta Taiwanin kanssa,” Goldstein jatkoi. ”Meillä on liittosuhde Japanin ja Filippiinien kanssa. Ehkä haluamme vahvistaa liittolaistemme suojelua… Taiwan-kysymys on ruutitynnyri – erittäin vaarallinen tilanne. Meidän pitäisi olla tässä hyvin varovaisia.”
Yhdysvallat on pitkään tukenut ”yhtenäisen Kiinan” politiikkaa ja harjoittanut strategista epäselvyyttä, jossa se kieltäytyy paljastamasta, puolustaisiko se Taiwania suursodan sattuessa.
Biden vaikutti olevan halukas julistamaan aikomuksensa puolustaa Taiwania Kiinan hyökkäykseltä. Hänen henkilökuntansa joutui kuitenkin korjaamaan useita spontaaneja lausuntoja, jotka näyttivät heikentävän strategista epäselvyyttä.
GIPHY App Key not set. Please check settings