Koko väestölle suunnattu Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas on julkaistu Suomi.fi-verkkopalvelussa. Opas tarjoaa kattavat ohjeet ja tietoa, joiden avulla kansalaiset voivat valmistautua erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin, kuten sähkökatkoihin, sään ääri-ilmiöihin, pandemioihin tai jopa sotilaallisiin konflikteihin.
Oppaasta löytyy myös tietoa hybridi- ja informaatiovaikuttamisesta, muiden auttamisesta sekä omasta toimintakyvystä ja jaksamisesta kriisin aikana.
Varautuminen tehdään ennakkoon
Varautuminen tarkoittaa ennakoivaa valmistautumista tilanteisiin, jotka voivat aiheuttaa poikkeusoloja tai häiriöitä yhteiskunnassa. Valmiuspäällikkö, tutkimusprofessori Hannu Kiviranta (THL) korostaa:
”Varautuminen on tehokkainta silloin, kun se tehdään ennen kuin mitään poikkeuksellista tapahtuu.”
Omatoiminen varautuminen voi auttaa yksilöitä ja perheitä selviytymään esimerkiksi muutaman päivän itsenäisesti kriisin alkaessa. Tämä antaa viranomaisille mahdollisuuden keskittyä tilanteen hallintaan ja haavoittuvimmassa asemassa olevien auttamiseen.
Varautumisen perusta on kotivara eli kotiin hankitut perustarvikkeet, kuten ruoka ja juoma, mutta se sisältää myös tietoja ja taitoja, jotka auttavat toimimaan kriisitilanteissa. Jokainen voi varautua omien resurssiensa ja tarpeidensa mukaan.
Ohjeet saatavilla useilla kielillä
Uusi opas on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja tärkeimmät kohdat on esitetty myös suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Lisäksi oppaaseen kuuluu 15 eri kielellä tiivistetty pdf-muotoinen varautumisohje, joka on tulostettavissa omiin tarpeisiin tai jaettavaksi esimerkiksi palvelupisteissä.
Oppaan sisältö on tuotettu useiden viranomaisten ja järjestöjen yhteistyönä. Mukana ovat olleet muun muassa:
- Sisäministeriö (vastannut toteutuksesta ja rahoituksesta)
- Digi- ja väestötietovirasto (Suomi.fi-palvelun ylläpitäjä)
- Huoltovarmuuskeskus, Ilmatieteen laitos, THL, Puolustusvoimat, Pelastuslaitos, Marttaliitto ry ja monet muut tahot.
Opas on osa sisäministeriön vuonna 2022 käynnistämää viestintäkokonaisuutta, jolla vahvistetaan väestön valmiuksia kohdata häiriötilanteita.
Tavoitteena vahvempi kriisinkestävyys
Nykyinen hallitusohjelma painottaa kaikkien väestöryhmien henkisen kriisinkestävyyden ja omatoimisen varautumisen osaamisen vahvistamista. Uusi opas tekee tiedon löytämisestä ja ymmärtämisestä helpompaa koko väestölle. Oppaaseen voit tutustua Suomi.fi- palvelussa
GIPHY App Key not set. Please check settings