Azerbaidžanin Bakussa päättynyt YK:n ilmastokokous saavutti sovun globaalista ilmastorahoitustavoitteesta, mutta kokouksen lopputulos on saanut laajaa kritiikkiä. WWF ja Fingo ry ovat ilmaisseet pettymyksensä saavutetun sopimuksen kunnianhimottomuuteen ja sen riittämättömyyteen ilmastokriisin torjunnassa.
Kriittiset näkemykset ilmastorahoituksesta
Kokouksessa sovittiin ilmastorahoituksen kolminkertaistamisesta, mikä tarkoittaa 300 miljardin dollarin vuosittaista tavoitetta vuoteen 2035 mennessä. WWF:n ja kehitysjärjestöjen mukaan tämä on kaukana tarpeellisesta tasosta, joka liikkuisi tuhansissa miljardeissa dollareissa. WWF:n ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman huomautti, että nykyinen sopimus ei riitä kattamaan ilmastorahoituksen kasvavaa velkaa:
”Rahoitusvelka kasvaa vuosi vuodelta, kun toimia lykätään. 300 miljardia on askel, mutta huomattavasti vähemmän kuin tarvittava 1 000 miljardin taso.”
Kehitysjärjestöjen asiantuntija Ada Virnes puolestaan korosti kiireellisten toimien tarvetta:
”Maailmalla ei ole aikaa tällaiselle vitkuttelulle. Bakun sopimus jättää ilmastokriisin eturintaman maat yksin.”
Kehitysmaiden tuki saa myös vahvaa kritiikkiä
Kritiikki kohdistuu erityisesti siihen, että kehittyvien maiden kriittiset tarpeet jätettiin jälleen huomiotta. Sopeutumistoimiin ja ilmastotuhojen korjaamiseen ei kirjattu erillisiä tavoitteita, mikä lisää painetta näiden maiden jo ennestään vaikeaan tilanteeseen. Rahoitus jää lisäksi pääosin lainapainotteiseksi, mikä voi lisätä kehittyvien maiden taloudellisia haasteita.
”Ilmastorahoituksen vastuiden epäselvyys ja painopiste kaupallisissa ratkaisuissa eivät turvaa maailman köyhimpien oikeutta kehitykseen”, totesi Suomen Lähetysseuran asiantuntija Niko Humalisto.
Sukupuolten tasa-arvo ja haavoittuvimmat ryhmät sivuutettiin
Bakun kokouksen ongelmat eivät rajoitu pelkkään rahoitukseen. Kokouksessa otettiin takapakkia myös sukupuolten tasa-arvon edistämisessä. Liman työohjelmaa ei vahvistettu, ja gender-tavoitteet jäivät taka-alalle. Tämä huolestuttaa erityisesti järjestöjä, jotka puolustavat naisten, tyttöjen ja vähemmistöjen oikeuksia.
”Ilmastokriisin seuraukset osuvat kaikkein haavoittuvimpiin, ja nyt tehdyt päätökset heikentävät erityisesti naisten ja tyttöjen tulevaisuutta”, sanoi Plan International Suomen asiantuntija Niina Ratilainen.
Katse tulevaisuuteen
Vaikka Bakun ilmastokokous oli monille pettymys, se on myös askel eteenpäin. Päätöksen pohjalta laaditaan ”Bakusta Belémiin” -etenemissuunnitelma, joka tähtää vuoteen 2026 Brasiliassa pidettävään ilmastokokoukseen. Tavoitteena on löytää ratkaisuja ilmastorahoituksen lisäämiseksi ja selkeyttämiseksi.
Samalla kansalaisjärjestöt ja ympäristötoimijat korostavat, että ilmastodiplomatia ei voi pysähtyä Bakun vaatimattomaan sopimukseen. Kunnianhimoisia toimia tarvitaan nopeasti, jotta ilmastokriisiä vastaan voidaan taistella tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti.
GIPHY App Key not set. Please check settings