in , ,

Lapsiin kohdistuvassa seksuaaliväkivallassa kolme kasvavaa ilmiötä

Lapsiin netissä kohdistuvassa seksuaaliväkivallassa on kolme ilmiötä voimakkaassa kasvussa niin Suomessa kuin maailmalla

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan lapsiin netissä kohdistuvassa seksuaaliväkivallassa on havaittu kolmen ilmiön voimakas kasvu. Näitä ovat lasten itse itsestään ottamien seksuaaliväkivaltaa todistavien kuvien lisääntyminen, lasten kiristäminen alastonkuvilla ja tekoälyn käyttö seksuaaliväkivallan materiaalin tuottamiseen.

Lasten itse tuottama materiaali yleistyy
Yhä suurempi osa seksuaaliväkivallaksi luokiteltavasta materiaalista on lasten itse kuvaamaa. Lasta voidaan houkutella, ohjata tai kiristää tuottamaan kuvia ja videoita, joita myöhemmin levitetään luvattomasti. Pelastakaa Lapset kertoo, että Nettivihjeeseen vuonna 2023 ilmoitetusta materiaalista 74 % oli lapsen itse tuottamaa, ja osuus on kasvanut vuoden 2024 aikana. Erityisesti alle 10-vuotiaiden osuus materiaaleissa on kasvanut merkittävästi.

Alastonkuvilla kiristäminen (”sextortion”)
Toinen huolestuttava ilmiö on lasten kiristäminen heidän aiemmin lähettämillään alastonkuvilla. Usein kiristetään joko lisäkuvia (tytöiltä) tai rahaa (pojilta). Ilmiö on kasvussa Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Asiantuntijat painottavat, ettei kiristäjän vaatimuksiin tule suostua, ja tilanteesta tulee ilmoittaa poliisille tai Nettivihjeeseen.

Tekoälyn rooli kasvussa
Kolmas merkittävä uhka on tekoälyn käyttö lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa kuvaavan materiaalin luomiseen. Tekoälyllä tuotetun materiaalin määrän arvioidaan kasvavan merkittävästi, ja siitä voi tulla yksi suurimmista lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin lähteistä.

Uusi palvelu avuksi lapsille

Pelastakaa Lapset ry on yhteistyössä National Center for Missing & Exploited Childrenin kanssa tuonut Suomeen Take It Down -palvelun. Palvelu auttaa alle 18-vuotiaita poistamaan netistä alastonkuvia, jotka ovat lähteneet leviämään joko tarkoituksella tai vahingossa. Ilmoitukset voi tehdä anonyymisti, ja palvelu ryhtyy etsimään ja poistamaan kuvia verkosta.

Nettivihje on toiminut 22 vuotta lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksi digitaalisissa ympäristöissä. Palveluun voi kuka tahansa ilmoittaa epäilyttävästä toiminnasta tai materiaalista osoitteessa www.nettivihje.fi.

Lähde: Pelastakaa lapset ry.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Hali ry: Tuhannet ikäihmiset jonottavat hoivakotiin, vaikka paikkoja olisi vapaana

Venäläisten asenteet Suomeen ristiriitaisia