in ,

Älypuhelimista ihmisiin — Miten digitaalinen kosketus vaikuttaa tunteisiimme

Älypuhelin on valloittanut ihmisten huomion ja ajan kasvavissa määrin. Taustalla on teknologian kehityksen ohella kulttuurievoluutio, jonka vaikutus nykyhetkeen on jopa teknologiaa suurempi. Ensin täytyy olla kysyntä, ja markkinatalous sitten vain täyttää tuon tarpeen. Älypuhelinten ja älylaitteiden räjähdysmäisesti kasvaneesta ajankäytöstä, käyttäjämäärästä ja teknologiariippuvuudesta huolestuneiden ääntelyä ei juuri kukaan halua kuulla, koska onhan se näytön koskettelu niin tyydytystä tuovaa.

Kukaan tuskin kiistää, etteikö kosketusnäyttöjen hivelyn lisääntyminen olisi ajan ilmiö, mutta pureudutaan lyhyesti tuon käyttäytymismallin syihin ja siihen, miksi kosketusnäytöistä on tullut niin nopeasti standardi.

Iho on ihmisen suurin elin, ja tuntoaisti sen ominaisuus. Koskettelu ja ihon avulla läheisyyden tunteminen lisää dopamiinin tuotantoa, tuota hermoston välittäjäainetta, joka tunnetaan myös mielihyvähormonina. Se piristää, lisää luovuutta ja vahvistaa rakkauden tunnetta. Yhteiskunnassamme ihmisten itsenäisyys ja individualismi, siten myös oma aika ja yksinäisyys, on lisääntynyt. Tuosta läheisyyden ja koskettelun puutteesta aiheutuu tietenkin dopamiinivajetta, jota sitten pyritään näytön koskettelulla täyttämään.

Joten ihmiset, jotka olette huolissanne kasvaneesta ruutuajasta, olkaa lähellä ja koskettakaa enemmän toisianne – enemmän eläviä asioita. Näin ruutuaika vähenee automaattisesti.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lukijankynästä: Tapaus Kiuru ja kansanedustajien epärealistisuus

Rokotekriittinen haastaa Ruotsin valtion – hovioikeus puntaroi yksityisyyden hintaa