in

Gisèle Pelicot – tarina selviytymisestä ja oikeuden puolustamisesta

(Reuters:Manon Cruz)

Varoitus: Artikkeli sisältää kuvauksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vuonna 2011 Gisèle Pelicot huomasi nukkuvansa jatkuvasti liikaa. Hän työskenteli johtajana ja arvosti vapaa-aikaansa, mutta viikonloput kuluivat pitkälti horroksessa. Silti hän koki itsensä onnelliseksi: takana oli 38 vuotta avioliittoa Dominique Pelicot’n kanssa, ja kolmesta lapsesta – Carolinesta, Davidista ja Florianista – oli kasvanut aikuisia.

Pariskunta suunnitteli eläkepäiviään idyllisessä Mazanin kylässä Etelä-Ranskassa. Dominique haaveili pyöräretkistä ja Gisèle pitkistä kävelyistä perheen ranskanbulldogin kanssa.

Gisèle uskoi vakaasti heidän olevan onnellinen pari, vaikka vuosikymmenet olivat sisältäneet omat haasteensa. Heillä oli ollut rahavaikeuksia ja Gisèle oli pettänyt miestään 1980-luvulla. Silti he pystivät yhdessä. Vuonna 2011 hän ei voinut kuvitellakaan, että kymmenen vuotta myöhemmin hän ja hänen miehensä istuisivat Avignonin oikeussalissa vastakkaisilla puolilla, Dominique syytettynä törkeästä raiskauksesta.

Synkkä totuus paljastuu

Gisèlellä ei ollut aavistustakaan, että Dominique oli aloittanut 50-vuotiaana kaksoiselämän. Internetin pimeillä keskustelupalstoilla hän oli ajautunut äärimmäiseen materiaaliin ja saanut ohjeita vaimonsa huumaamiseen unilääkkeillä. Lääkkeet oli alun perin määrätty Dominquelle hänen ahdistuneisuutensa hoitoon. Dominquen ”perversio”, kuten hän itse myöhemmin sitä kutsui, alkoi esiinnyttyään vieraalle miehelle, joka rohkaisi häntä kokeilemaan samaa.

Dominique alkoi huumata vaimoaan lisäten huumausainetta ruokaan ja juomaan salaa ja testatakseen lopulta oikeaa annostelua lääkeessä saadakseen Gisèlen syvään uneen. Näissä tiloissa hän käytti vaimoaan hyväksi, kuvasi teot ja jakoi niitä internetissä. Myöhemmin hän kutsui myös muita miehiä osallistumaan rikoksiinsa, huumaten Gisèlen yhä uudestaan.

Näiden tekojen seuraukset alkoivat näkyä Gisèlen terveydessä. Hän menetti painoaan, hiuksia lähti tuppoina ja hänen muistikatkonsa pahenivat. Hän hakeutui neurologisiin tutkimuksiin peläten Alzheimerin tautia tai aivokasvainta. Yksikään lääkäri ei kuitenkaan löytänyt syytä hänen oireilleen. Perhe epäili, että Dominique liioitteli Gisèlen, mutta totuus oli kaukana siitä, mitä kukaan osasi kuvitella.

Poliisi puuttuu peliin

Vuonna 2020 Dominique jäi kiinni kuvatessaan naisten hameiden alle supermarketissa. Poliisin takavarikoidessa hänen laitteensa paljastui järkyttävä aineisto: yli 20 000 kuvaa ja videota, jotka dokumentoivat Dominquen tekoja hänen vaimoaan kohtaan. Tämä määriteltiin rikoksista ”kemialliseksi alistamiseksi”, jotka toteutetaan uhrin ollessa lääkkeillä tainnoksissa.

Kun Gisèle vietiin poliisiasemalle syksyllä 2020, hän kuvasi miestään yhä ”hyvänä miehenä”. Poliisi kuitenkin näytti hänelle kuvia, jotka saivat hänen maailmansa romahtamaan. Hän ei tunnistanut itseään heti, mutta kun tajusi nähneensä itsensä videoilla, totuus tuhosi kaiken, mitä hän oli rakentanut. Pian hänen lapsensa raivaisivat kotinsa kaikista isänsä esineistä ja valokuvista.

Uutta voimaa oikeudesta

Dominique Pelicot tunnusti rikoksensa. Hän kiitti poliisia ”tuskasta vapauttamisesta”, ja tapaus eteni oikeuteen vuonna 2024. Gisèle teki poikkeuksellisen päätöksen: hän luopui anonymiteetistaan. Hän halusi tuoda esiin kemiallisen alistamisen ilmiön ja näyttää julkisesti, että häpeän oli siirryttävä hänen aviomiehelleen ja rikoskumppaneilleen.

Avignonin oikeussalissa Gisèle kuvailtiin poikkeuksellisen vahvaksi naiseksi, joka käänsi tragediansa voimavaraksi. Oikeudenkäynnin aikana Dominique istui harmaissa vankilavaatteissa lasikopissa, kun hänen vaimonsa esitti asianajajansa tukemana todistuksensa. Hänen vaatimuksensa: rikokset oli tehtävä näkyväksi, jotta muut naiset voisivat tunnistaa varoitusmerkit.

Gisèle on sittemmin muuttanut pois Mazanista, aloittanut terapian ja yrittää elää mahdollisimman normaalisti. Hän on ottanut takaisin tyttönimensä ja haluaa jäädä historiaan naisena, joka ei antanut elämänsä romahtaa vaan teki tragediastaan alun uudelle elämälle.

”Et voi kuvitella kuvittelematonta

Rikokset, joita Dominique Pelicot teki, jättivät syvät jäljet Gisèlen perheeseen ja ympäröivään yhteisöön. Hänen poikansa David summasi oikeudenkäynnin päätöspäivänä heidän tuntemuksiaan: ”Me emme voineet aavistaa, koska et voi kuvitella sellaista, mitä ei pysty kuvittelemaan.”

Lähde: https://www.bbc.com/news/articles/cvgx7xy77ydo

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Mayotteen iskenyt sykloni surmannut ainakin 11 ihmistä

OpenAI-tutkija löydetty kuolleena San Franciscon asunnosta