in

Toimeentulotuen ehtojen tiukennukset – työryhmän muistio julkaistu

Toimeentulotukilain kokonaisuudistusta valmistelevan työryhmän loppumuistio on julkaistu. Muistio sisältää useita ehdotuksia, joilla pyritään hallitusohjelman mukaisesti selkiyttämään toimeentulotuen roolia viimesijaisena ja väliaikaisena tukimuotona. Samalla työryhmä on kartoittanut keinoja saavuttaa hallitusohjelman asettamat 70 miljoonan euron säästöt. Monet ehdotuksista johtavat kuitenkin toimeentulotuen heikentämiseen ja saajien aseman kiristämiseen.

Velvoittavuus tiukkenee ja perusosaa leikataan

Työryhmä ehdottaa muun muassa, että toimeentulotuen perusosaa voitaisiin jatkossa alentaa entistä helpommin esimerkiksi tilanteissa, joissa hakija ei ole hakenut ensisijaisia etuuksia tai ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. Lisäksi alentamismenettelyä halutaan tehostaa. Työryhmän mukaan nämä toimenpiteet nopeuttaisivat työttömien hakeutumista palveluiden piiriin ja lyhentäisivät tukikausia.

Toimeentulotuen heikennyksiin lukeutuu myös ehdotus ansiotulovähennyksen poistamisesta. Tällä hetkellä tulonsaajan ansiotuloista jätetään huomioimatta 150 euroa kuukaudessa, mutta ehdotuksen mukaan tämä käytäntö poistettaisiin. Tämä tarkoittaa, että pienetkin ansiotulot vähentäisivät tuen määrää, mikä heikentäisi erityisesti työssäkäyvien tuensaajien asemaa.

Perusosaan kohdistuisi myös suoria leikkauksia. Työryhmä esittää, että perusosan yhden prosentin leikkaus toisi 12 miljoonan euron säästöt. Tämä vaikuttaisi kaikkiin tuensaajiin, mutta erityisesti vähävaraisiin perheisiin ja lapsiin.

Nuoret erityisenä kohderyhmänä

Nuoret toimeentulotuen saajat ovat erityisesti työryhmän tarkastelun kohteena. Työryhmä ehdottaa, että kuntien rahoitusosuutta nuorten toimeentulotukimenoista lisättäisiin 100 prosenttiin. Tämä kannustaisi kuntia aktiivisemmin ohjaamaan nuoria työelämään tai opiskeluun. Esimerkiksi nuorille voitaisiin tarjota kesätyöpaikkoja toimeentulotuen sijasta.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että nuorille asetetaan tiukempia ehtoja toimeentulotuen saamiseksi. Työryhmän mukaan tavoitteena on lyhentää tukijaksoja ja ehkäistä syrjäytymistä, mutta asiantuntijat ovat varoittaneet, että liian tiukat ehdot voivat johtaa nuorten jäämiseen ilman tarvittavaa taloudellista tukea.

Syrjäytymisen ehkäisy vai säästötoimet?

Työryhmän mukaan toimeentulotuen uudistaminen tukisi syrjäytymisen ehkäisyä, mutta käytännössä monet ehdotukset tähtäävät suoriin kustannussäästöihin. Ansiotulovähennyksen poistamisen, avustusten huomioimisen tuloina ja perusosan leikkaamisen arvioidaan tuovan kymmeniä miljoonia euroja säästöjä, mutta samalla ne heikentävät kaikkein heikoimmassa asemassa olevien toimeentuloa.

Osastopäällikkö Liisa Siika-aho korostaa, että toimeentulotuki on tarveharkintainen etuus, joka ottaa huomioon yksilölliset elämäntilanteet. Hänen mukaansa uudistuksissa tulee huomioida myös lasten toimeentuloon kohdistuvat vaikutukset. Kriitikot kuitenkin pelkäävät, että säästötoimenpiteet lisäävät jo valmiiksi haavoittuvien ryhmien köyhyyttä ja eriarvoisuutta.

Seuraavat askeleet

Työryhmän muistio toimii pohjana toimeentulotukilain uudistuksen valmistelussa. Hallitus tekee päätökset muistion ehdotusten pohjalta keväällä 2025, ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2025. Uudistus on osa laajempaa sosiaaliturvauudistusta.

Vaikka työryhmän tavoitteena on ollut vahvistaa toimeentulotuen väliaikaisuutta ja ehkäistä syrjäytymistä, monet ehdotuksista herättävät huolta niiden vaikutuksista heikoimmassa asemassa olevien toimeentuloon. Tulevat päätökset ratkaisevat, millaiseksi toimeentulotuen rooli suomalaisessa sosiaaliturvassa muodostuu.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lukijan Kynästä: ”kun suomi putosi puusta VOL2”

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen vastasi Trumpille: Grönlanti ei ole kaupan