in

THL jatkaa suositustaan raskaana olevien hinkuyskärokotuksista – jo puolet raskaana olevista on ottanut rokotteen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa hyvinvointialueita jatkamaan raskaana oleville tarjottavia hinkuyskärokotuksia huhtikuun 2025 loppuun saakka. Rokotteiden tavoitteena on suojata vastasyntyneitä, joille hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen.

Hinkuyskärokotusten tarjoaminen raskaana oleville aloitettiin Suomessa elokuussa 2024, ja niitä jatketaan, sillä tautitapaukset ovat edelleen tavallista yleisempiä. Vuoden 2024 aikana raportoitiin peräti 2748 laboratoriovarmennettua tapausta, mikä on huomattavasti enemmän kuin ennen koronapandemiaa.

Äidin rokotus suojaa vastasyntynyttä

Raskauden aikana annettava hinkuyskärokote tarjoaa tehokasta suojaa vastasyntyneelle elämän ensimmäisiksi kuukausiksi. Äidin saamat vasta-aineet siirtyvät sikiöön ja antavat suojaa ennen kuin lapsi saa ensimmäisen hinkuyskärokoteannoksensa kolmen kuukauden iässä.

”Äidin rokotus raskauden aikana on turvallinen ja erittäin tehokas tapa suojata vauvaa. Suomessa jo noin puolet raskaana olevista on ottanut hinkuyskärokotteen,” kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Hinkuyskä on erityisen vaarallinen alle vuoden ikäisille vauvoille. Taudin oireet voivat olla pienillä lapsilla epätyypillisiä, ja oirekuva voi alkuvaiheessa olla pelkästään yökkäilyä, oksentelua tai hengityskatkoksia. Vakavien oireiden vuoksi vastasyntyneet otetaan usein sairaalaseurantaan.

Rokotus neuvolassa – vapaaehtoinen ja maksuton

THL suosittelee hinkuyskärokotteen ottamista raskausviikoilla 16–32, mutta rokotuksen voi ottaa myös myöhemmässä vaiheessa. Rokotteen voi saada neuvolassa osana määräaikaista terveystarkastusta, ja se on raskaana oleville vapaaehtoinen ja maksuton.

Rokotteena käytetään dtap-rokotetta, joka on ollut käytössä laajasti eri maissa. Jos raskaana oleva on sairastanut hinkuyskän tai saanut tehosterokotteen aikaisemmin, uutta annosta ei tarvita.

Hinkuyskä lisääntynyt Suomessa ja maailmalla

Hinkuyskän tartuntamäärät ovat nousseet Suomessa ja kansainvälisesti erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä. Tauti tarttuu helposti pisaratartuntana, ja sitä voi sairastaa useita kertoja elämän aikana, sillä sairastettu hinkuyskä ei anna pysyvää suojaa.

THL muistuttaa, että antibioottihoito voi lievittää hinkuyskän oireita, jos hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa. Taudin ehkäisyssä rokotuksilla on kuitenkin keskeinen rooli.

Suomessa kansallinen rokotusohjelma jatkuu normaalisti, ja hinkuyskärokotuksia tarjotaan lapsille, koululaisille ja nuorille aikuisille osana tehosterokotusohjelmaa.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lukijan kynästä: Onko sosiaalinen media nykyään hyvää vai huonoa?

Tiainen, Kivi, Korhonen – Keskiviikkona 15.1 klo 19:30 LIVENÄ (EI MAKSUMUURIA)