Europarlamentaarikko Li Andersson otti voimakkaasti kantaa Donald Trumpin toisen presidenttikauden alkamiseen ja sen synkkiin poliittisiin seurauksiin Facebook-päivityksessään sunnuntaina. Andersson maalasi karun kuvan demokratian kriisistä ja taloudellisen eliitin kasvavasta vaikutusvallasta politiikkaan.
”Maailman rikkain mies tekee natsitervehdyksen. Tämä on kuva, joka tulee jäämään historiaan Donald Trumpin toisen presidenttikauden alkamisesta. Se kuvastaa täydellisesti, minkälaisessa poliittisessa tilanteessa me olemme,” Andersson kirjoitti viitaten virkaanastujaisiin, joissa neljä maailman rikkainta miestä – Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ja Sundar Pichai – olivat paikalla. Hän totesi myös: ”Autoritaarinen fasismi nousee valtaan maailman vauraimman talouseliitin tuella.”
Andersson nosti esiin huolen talouseliitin vaikutusvallasta ja monopoleista, jotka hallitsevat niin yhteiskunnallista keskustelua kuin maailmanlaajuista taloutta. Hän painotti demokratian kannalta keskeistä kysymystä: mitä tapahtuu, kun taloudellinen eliitti muuttaa valtansa poliittiseksi vallaksi?
”Meta ja X ovat esimerkkejä monopoliasemassa olevista palveluista. Ne eivät edusta vapaata markkinataloutta, vaan niillä on epäterveen vahva asema sekä julkisessa keskustelussa että maailmantaloudessa,” Andersson kirjoitti. Hän korosti, kuinka tärkeää on luoda pelisäännöt, joilla algoritmien toimintaa voidaan valvoa.
Andersson liitti Trumpin hallinnon linjaukset osaksi laajempaa trendiä, jossa autoritaarinen fasismi vahvistuu maailman vauraimman talouseliitin tuella. Trumpin aikomukset vetäytyä Maailman terveysjärjestöstä ja Pariisin ilmastosopimuksesta sekä uusi ”drill baby drill” -politiikka kuvastavat Anderssonin mukaan tämän ideologian ydintä.
”Ajassa, jossa Trumpin oma maa on ilmiliekeissä ja maapallon keskilämpötila on ylittänyt kriittisen 1,5 asteen rajan, Trumpin ilmasto- ja ympäristölinjaukset osoittavat, kuinka välinpitämätön hän on yhteisen tulevaisuutemme suhteen,” Andersson totesi.
Hän yhdisti Trumpin linjaukset Venäjän presidentti Vladimir Putinin maailmankatsomukseen ja muistutti, kuinka tämä on osoittanut Ukrainassa, mitä autoritaarisuus tarkoittaa käytännössä. Andersson nosti myös esiin Trumpin uhkaukset Panaman kanavan ja Grönlannin suhteen, jotka heijastavat hänen arvojaan.
Andersson päätti kirjoituksensa toistamalla aiemman vetoomuksensa demokratian puolustamisen ja vastavoiman rakentamisen puolesta.
”What a time to be alive. Nyt tarvitaan meitä kaikkia mukaan vastavoiman rakentamiseen,” hän kirjoitti.
Anderssonin lausunto herätti laajaa keskustelua sosiaalisessa mediassa, jossa osa yhtyi huoleen demokratian tilasta, kun taas toiset arvostelivat hänen tulkintojaan liioitelluiksi. On selvää, että keskustelu autoritaarisuuden noususta ja talouselitin vallasta tulee jatkumaan vahvana.
GIPHY App Key not set. Please check settings