in

Meksiko ja Yhdysvallat sopivat tullien lykkäyksestä kuukaudeksi – Meksiko lähettää 10 000 sotilasta rajalle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Meksikon presidentti Claudia Sheinbaum ilmoittivat maanantaina sopineensa yhden kuukauden lykkäyksestä Trumpin määräämien 25 prosentin tullien voimaantulolle. Sopimuksen ehtona Meksiko suostui tiukentamaan rajavalvontaa ja lisäämään joukkojaan Yhdysvaltain vastaiselle rajalle.

Osana sopimusta Sheinbaum sitoutui lähettämään 10 000 kansalliskaartin sotilasta valvomaan Meksikon ja Yhdysvaltain rajaa, torjumaan laittoman maahanmuuton ja ehkäisemään fentanyylin salakuljetusta.

Lisäksi Yhdysvallat lupasi tehostaa toimia laittoman asekaupan estämiseksi Meksikoon. Sheinbaum vahvisti keskustelleensa Trumpin kanssa aiemmin samana päivänä.

– Kävimme ystävällisen ja kunnioittavan keskustelun presidentti Trumpin kanssa. Sovimme useista yhteistyötoimista, jotka koskevat turvallisuutta ja kauppaa, Sheinbaum kertoi viestipalvelu X:ssä.

Neuvottelut jatkuvat

Trump vahvisti sopimuksen Truth Social -palvelussa ja ilmoitti, että jatkoneuvotteluja johtavat ulkoministeri Marco Rubio, valtiovarainministeri Scott Bessent ja kauppaministeri Howard Lutnick yhdessä Meksikon korkeiden virkamiesten kanssa.

– Odotan innolla näitä neuvotteluja presidentti Sheinbaumin kanssa, kun pyrimme saavuttamaan molempia maita hyödyttävän sopimuksen, Trump kirjoitti.

Trump määräsi lauantaina 25 prosentin tullimaksut Meksikon tuonnille, syyttäen eteläistä naapurimaataan riittämättömistä toimista fentanyylin ja laittoman maahanmuuton torjumiseksi. Hän oli ensimmäisen kerran uhannut tulleilla jo marraskuussa, pian vuoden 2024 vaalivoittonsa jälkeen.

Tullit olisivat horjuttaneet maiden välistä kauppaa

Meksiko on Yhdysvaltojen suurin kauppakumppani, ja noin 80 % Meksikon viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin. Vuonna 2024 maiden välinen kauppa oli arvoltaan noin 775 miljardia dollaria.

Trumpin tullipäätös herätti huolta markkinoilla, ja Meksiko valmisteli vastatoimia Yhdysvaltoja vastaan.

Samalla Trump on asettanut tullit myös Kanadalle ja Kiinalle – Kanada sai osakseen 25 prosentin tullit ja Kiina 10 prosentin yleiset tullit.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti sunnuntaina vastatoimina 25 prosentin tullimaksuista 106 miljardin dollarin arvoiselle Yhdysvaltojen viennille. Trudeau ja Trump kävivät maanantaina puhelinkeskustelun ja sopivat jatkavansa neuvotteluja iltapäivällä.

Taloudelliset vaikutukset ja tullipolitiikka

Analyytikkojen mukaan Trumpin tullipolitiikka voisi pienentää Yhdysvaltojen bruttokansantuotetta 0,4 prosenttiyksikköä, vähentää 344 000 työpaikkaa ja aiheuttaa 1,2 biljoonan dollarin lisäkustannukset vuosien 2025 ja 2034 välillä. Keskimääräiselle yhdysvaltalaiselle kotitaloudelle tämä tarkoittaisi noin 830 dollarin vuosittaista lisäveroa.

Trump kuitenkin puolustaa tulleja määrätietoisesti.

– Tämä on Amerikan kultainen aikakausi! Tuleeko jonkin verran kipua? Ehkä, ehkä ei! Mutta me teemme Amerikasta suuren jälleen, ja se on hintansa arvoista, Trump kirjoitti Truth Social -palvelussa sunnuntaina.

Trumpin mukaan tullit kuuluvat hänen suosikkisanoihinsa englannin kielessä – heti ”rakkauden”, ”Raamatun” ja ”uskonnon” jälkeen.

Viikonlopun aikana Trump vihjasi myös mahdollisuudesta asettaa tulleja eurooppalaisille tuotteille, erityisesti kritisoiden Euroopan unionin kauppapolitiikkaa.

– Yhdistynyt kuningaskunta on hieman linjaton, mutta uskon, että voimme ratkaista sen. Euroopan unioni sen sijaan – se on täysin katastrofaalinen, Trump sanoi toimittajille sunnuntai-iltana.

Neuvottelut jatkuvat, ja markkinat seuraavat tarkasti, kuinka tilanne kehittyy seuraavan kuukauden aikana.

Lähde: Nypost

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Maria Zahharova ryöpyttää Suomen valtionjohtoa – ”Kuka vihaa omia kansalaisiaan niin paljon?”

Robert F. Kennedy Jr:n johtama ”Make America Healthy Again” -liike kerää vaikutusvaltaisia kannattajia