Etelä-Korean presidentti Yoon Suk Yeol tuomittiin virkasyytteeseen 14. joulukuuta julistaessaan sotatilalain 3. joulukuuta 2024. Pääministeri Han Duck-soo nousi tämän jälkeen maan virkaatekeväksi Yoon tilalle, kunnes hänetkin asetettiin virkasyytteeseen.
Maan perustuslakituomioistuin kumosi Hanin virkarikosoikeudenkäynnin ja palautti, palauttaen kansallisen toisen viranomaisen väliaikaiseksi johtajaksi maanantai aamuna, mutta ei ole vielä ottanut kantaa presidentti Yoon Suk Yeolin erottamiseen liittyvään erilliseen tapaukseen, joka koski hänen järkyttävää sotatilan julistustaan joulukuussa.
Monet tarkkailijat totesivat, että Hanin tapauksessa annetun päätöksen ei voida tulkita antavan paljon viitteitä Yoonin tulevasta tuomiosta, sillä Han ei ollut keskeinen hahmo sotatilan asettamisessa. Lopullinen päätös voi silti innostaa Yoonin vankkoja tukijoita ja lisätä heidän poliittisia hyökkäysiä oppositiota vastaan.
Han kiitti toimittajia tapaamisen jälkeen ja kiitti tuomioistuinta ”viisaasta päätöksestä” ja lupasi keskittyä ”kiireellisten asioiden” ratkaisemiseen, viitaten nopeasti muuttuvaan globaaliin kaupankäyntiin, ilmeisesti viitaten presidentti Donald Trumpin hallinnon uuteen tullipolitiikkaan. Hän myös korosti kansallista yhtenäisyyttä, todeten: ”Ei ole vasemmistoa tai oikeistoa — tärkeintä on kansakuntamme eteenpäin vieminen.”
ETELÄ-KOREA KOKEE SISÄPOLIITTISTA KAAOSTA
Etelä-Koreassa on ollut sisäpoliittista kuohuntaa siitä lähtien, kun Yoon julisti sotatilaan 3. joulukuuta ja lähetti joukkoja liberaalin opposition johtamaan kansalliskokouksen alueille ja muihin paikkoihin Soulissa. Yoonin päätös kesti vain kuusi tuntia, kun tarpeeksi kansanedustajia pääsi kokoontumis saliin, jossa he nopeasti äänestivät päätöksen alas.
Kokoonpano asetti Yoonin virkasyytteeseen 14. joulukuuta väittäen, että hän rikkoi maan perustuslakia ja muita lakeja tukahduttamalla kokoontumistoimet ja yrittämällä pidättää oppositio poliitikkoja. Yoonin virkasyyte teki Hanin virkaatekevän presidentin, kunnes hänetkin asetettiin virkasyytteeseen joulukuun lopulla. Ennennäkemättömät, peräkkäiset virkasyytteet, vauhdittivat Etelä-Korean sisäistä jakautumista ja syvensivät huolta maan diplomaattisesta ja taloudellisesta toiminnasta.
Merkittävä tekijä opposition painostukselle oli saada Han virkasyytteeseen hän kieltäytyi täyttämästä kolmea avointa ollutta paikkaa yhdeksänjäsenisessä perustuslakituomioistuimessa. Tämä oli erittäin räjähdysherkkä kysymys, koska tuomioistuin tarvitsi tukea ainakin kuudelta tuomarilta Yoonin virkasyytteen hyväksymiseksi ja tyhjien virkojen täyttäminen voisi tehdä tällaisen päätöksen todennäköisemmäksi. Kun Han erotettiin, hänen seuraajansa virkaatekevänä presidenttinä Choi Sang-mok nimitti kaksi uutta tuomaria, mutta jätti yhdeksännen paikan tyhjäksi.
Hania syytettiin myös virkarikosesityksessä, jossa hän oli avustanut Yoonin sotatilajulistusta ja estänyt yrityksiä aloittaa riippumattomat tutkimukset Yoonin väitetystä vallankaappauksesta hänen sotatilalakiasetuksensa yhteydessä.
Maanantaina seitsemän perustuslakituomioistuimen kahdeksasta tuomarista päätti kumota Hania koskevan virkasyytteen. He katsoivat, että hänen väitetyt tekonsa eivät olleet lain vastaisia tai eivät olleet tarpeeksi vakavia poistaakseen hänet virastaan tai hänen virkariitaesityksensä ei edes täyttänyt vaadittua päätösvaltaisuutta, kun se kulki kokouksen läpi.
Etelä-Korean oppositioon kuuluva Demokraattinen puolue pahoitteli tuomioistuimen päätöksestä palauttaa Han virkaan ja kehotti sitä erottamaan Yoon nopeasti. Yoon ilmaisi tyytyväisyytensä maanantain päätökseen ja totesi, että se osoittaa jälleen, että oppositio on käyttänyt toistuvasti virkasyytteitä ”pitämättöminä, ilkeänä poliittisena hyökkäyksinä maan johtoa kohtaa”.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Tarkkailijat olivat aiemmin ennustaneet, että perustuslakituomioistuin antaisi päätöksensä Yoonin tapauksesta maaliskuun puolivälissä, mutta se ei ole vielä tehnyt niin, mikä on herättänyt erilaisia spekulaatioita mahdollisista syistä.
”Tämän päivän päätös tuo toivoa Yoonin tukijoille vastaavasta kohtalosta ja toivoa Yoonin vastustajille hänen erottamisestaan,” sanoi Duyeon Kim, ikääntynyt analyytikko Washingtonin New American Security -keskuksessa. ”Mutta on liian aikaista ennustaa tuomioistuimen päätöstä Yoonin osalta, koska molempien tapausten ja syytösten yksityiskohdat eroavat toisistaan.”
Massiiviset kilpailevat mielenosoitukset Yoonin tukemiseksi tai häntä vastaan ovat jakaneet Soulia ja muita suuria kaupunkeja Etelä-Koreassa. Aikaisemmat kyselyt ovat osoittaneet, että enemmistö eteläkorealaista oli kriittisiä Yoonin sotatilan käyttöönottoa kohtaan, mutta Yoonin tukijoiden tai häntä myötätuntoisesti katsovien määrä on myöhemmin kasvanut.
Yoon väittää, että hänen sotatilan käyttöönotossa oli epätoivoinen yritys tuoda huomiota ”demokraattisen puolueen pahuuteen”, joka esti hänen agendansa ja teki lukuisia viraltapano ehdotuksia korkeille viranomaisille. Yoonin kriitikot vastaavat, että hän yritti todennäköisesti käyttää sotatakin sääntöä estääkseen mahdolliset erikoistutkimukset häneen ja hänen vaimoonsa liittyvissä skandaaleissa.
Lähde: Fox News
GIPHY App Key not set. Please check settings