Yhdysvaltojen asevoimat on erottanut Pituffikin avaruustukikohdan komentajan Grönlannissa sen jälkeen, kun tämä oli etääntynyt varapresidentti JD Vancen Tanskaa koskevasta arvostelusta.
Avaruusoperaatiokomento (Space Operations Command) ilmoitti, että eversti Susannah Meyers on vapautettu tehtävistään, koska hänen ei enää katsottu kykenevän johtamaan tukikohtaa luottamusta herättävällä tavalla.
Erottamiseen johti väitetty sähköposti, jossa Meyers ilmaisi tukikohdan henkilöstölle, ettei Vancen puheet edusta tukikohdan näkemyksiä. Sähköposti julkaistiin Military.com-sivustolla, ja sen aitous on vahvistettu Yhdysvaltain avaruusjoukkojen toimesta.
”En väitä ymmärtäväni tämänhetkistä politiikkaa, mutta sen tiedän, että varapresidentti Vancen perjantaina esittämät näkemykset eivät heijasta Pituffikin avaruustukikohdan kantaa”, Meyers kirjoitti 31. maaliskuuta henkilöstölleen.
Vance oli vierailullaan arvostellut Tanskaa siitä, ettei se hänen mukaansa ole huolehtinut tarpeeksi grönlantilaisten turvallisuudesta. Hän myös toisti presidentti Donald Trumpin aiemman halun liittää Grönlanti Yhdysvaltoihin.
Pentagonin pääpuhemies Sean Parnell vahvisti sosiaalisessa mediassa viitaten julkaistuun sähköpostiin, että Yhdysvaltain puolustusministeriössä ei hyväksytä toimia, jotka ”heikentävät komentoketjua tai presidentti Trumpin ohjelmaa”.
Meyersin tilalle tukikohdan komentajaksi nimitettiin eversti Shawn Lee, joka on aiemmin toiminut Alaskan Clearin avaruusasemalla.
Avaruusjoukkojen lausunnossa korostettiin, että komentajilta odotetaan puolueettomuutta ja korkeinta mahdollista eettistä toimintaa tehtäviensä hoitamisessa.
Vancen vierailun jälkeen sekä Grönlannin että Tanskan johtajat ovat ilmaisseet selkeän vastustuksensa Yhdysvaltojen mahdollista alueliitosta kohtaan. Tanskan pääministeri Mette Frederiksen totesi vierailullaan Grönlannissa: ”Ette voi liittää muita maita itseenne.”
Hän myös ilmoitti Tanskan vahvistavan sotilaallista läsnäoloaan arktisella alueella ja olevansa valmis tiiviimpään yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa alueen puolustamisessa.
Grönlanti on strategisesti tärkeä sijaintinsa vuoksi, ja Yhdysvallat on ylläpitänyt sotilaallista läsnäoloa saarella toisen maailmansodan ajasta lähtien. Pituffikin tukikohdalla on keskeinen rooli ohjuspuolustuksessa erityisesti mahdollisten Venäjän hyökkäysten varalta.
Vaikka suurin osa grönlantilaisista kannattaa itsenäisyyttä Tanskasta, he eivät halua liittyä Yhdysvaltoihin. Grönlanti on voinut järjestää itsenäisyysäänestyksen vuodesta 2009, ja viime vuosina vaatimukset sen järjestämisestä ovat voimistuneet.
Lähde: Bbc
GIPHY App Key not set. Please check settings