Yhdysvallat yrittää rakentaa tulitaukoa Ukrainaan, ja Venäjä repii kaiken hyödyn irti tästä kuviosta – ja miksi ei ottaisi? Tuoreet mediatiedot kertovat, että Yhdysvallat on tarjonnut Venäjälle Krimin tunnustamista osaksi Venäjää ja pakotteiden purkamista. Venäjä ei halua rakentaa väliaikaista tulitaukoa ja perustelee asian sillä, että Ukraina vain vahvistaisi sen aikana joukkojaan ja ryhmittyisi jatkamaan puolustustaistelua. Tämä varmaan pitääkin paikkansa, kun katsotaan, mitä lähihistoriassa on tapahtunut. Minski 2 -sopimus tehtiin vain sitä varten, että Ukraina voisi valmistautua sotaan. En siis usko, että tulitaukoa tulee – nyt rakennetaan suoraa, pysyvää rauhaa. Suurvallat lopulta päättävät, millainen on rauha.
Huomionarvoista on se, että samaan aikaan kun Yhdysvallat puhuu pakotteiden purkamisesta, Euroopan unioni suunnittelee lisäpakotteita Venäjälle. Tilanne on täysin mielipuolinen: jos tulee tilanne, että Yhdysvallat purkaa pakotteita ja Euroopan unioni pitää jääräpäisesti kiinni pakotteistaan – tai jopa lisää niitä – ampuu se valtavalla tykillä itseään jalkaan. Venäjä on pakotettuna joutunut rakentamaan täysin uudet kauppasuhteet kolmen vuoden ajan, ja jos nyt vielä aukeaa Yhdysvaltojen pakotteiden purkamisen kautta vanhat kauppasuhteet, Venäjästä tulee todella vahva suurvalta.
Euroopan unionilla ei pitäisi olla varaa jäädä tämän ulkopuolelle. Isoin kärsijä tässä olisi Suomi – Venäjän naapurimaana Suomi ottaisi taloudelliset iskut vastaan. Nyt jo pakotteilla on ammuttu omaan jalkaan, ja pahasti. Pakotteet eivät ole vaikuttaneet Venäjään mitenkään – Suomeen kylläkin. Kärjistäen voidaan sanoa, että Euroopan unioni on asettanut itselleen pakotteita. Pakotteiden tarkoitus oli saada Venäjä luopumaan sodasta – näin ei ole käynyt, ja Venäjän talous on kestänyt pakotteet todella hyvin. Ja kuten totesin, Venäjä on onnistunut rakentamaan tilalle uutta kaupankäyntiä. Herää kysymys: kuinka pirun vahva siitä Venäjästä tuleekaan, kun pakotteet jossain kohtaa väkisinkin purkautuvat? On rakennettu uutta, ja nyt siihen päälle vielä vanhat kaupat alkavat taas toimia.
Kyvytön Euroopan unioni alkaa tulla tiensä päähän. Italian Meloni on neuvottelemassa Yhdysvaltojen kanssa, ja juuri muut eivät enää ole väleissä Yhdysvaltojen eikä Venäjän kanssa. Euroopan unionin suhteet ovat katki tai lähes katki kahteen suurvaltaan – tästä ei enää toivuta. Pitää ihmetellä, kuinka kyvytöntä johtajaa Euroopassa on, kun asiat on saatu ryssittyä näinkin täydellisesti.
Kaikki viittaa siihen, että tälläkin kertaa suurimmat voittajat tulevat olemaan suurvallat – ja halusitte tai ette, niin Venäjä on voittajien joukossa. Se on oikeastaan Euroopan unionin ansiota, jos katsotaan raadollisen rehellisesti virheitä, joita on tehty.
Suomen pitäisi nyt itsekkäästi irtautua unionin rintamasta ja alkaa tavoitella vain ja ainoastaan omaa etuaan – niin tulevat muutkin maat tekemään ennemmin tai myöhemmin. Nyt olisi se aika, kun pitäisi olla rohkeutta alkaa ajattelemaan vain oman maamme etua ja solmia toimivat kauppasuhteet itään ja länteen. Meidän pitäisi olla ensimmäisten joukossa tekemässä parhaat diilit, mutta pahoin pelkään, että maamme johto antaa ennemmin maamme romahtaa kuin luopuvat typeristä pakkomielteistään, jotka on jo osoitettu täysin epäonnistuneiksi.
Suomen pitää alkaa ajattelemaan vain itsenäisesti – muuten tästä ei tulla selviämään.
Juha Korhonen
Tuossa kuulostaa olevan jo jotain järkeä. Toivon henkilökohtaisestikin asiaan edistystä, koska itsekin olen joutunut kärsimään mielestäni jo ihan tarpeeksi.
EU johtajat joutaa niin syvälle suohon kun vain on mahdollista.