Kiina on varoittanut ryhtyvänsä vastatoimiin valtioita vastaan, jotka tekevät Yhdysvaltojen kanssa kauppasopimuksia Kiinan kustannuksella. Maailman kahden suurimman talouden välinen kauppasota uhkaa vetää mukaansa myös muita maita.
Kiinan ulostulo tulee sen jälkeen, kun levisi tietoja Yhdysvaltojen aikeista painostaa muita hallituksia rajoittamaan kaupankäyntiä Kiinan kanssa vastineeksi tullivapaudesta Yhdysvaltojen markkinoilla.
Trumpin hallinto on jo aloittanut neuvottelut kauppakumppaneidensa kanssa tullimaksuista. Japanin valtuuskunta vieraili Washingtonissa viime viikolla ja Etelä-Korea aloittaa neuvottelut tällä viikolla.
Trump on paluunsa jälkeen Valkoiseen taloon tammikuussa määrännyt tuntuvia tullimaksuja kiinalaisille tuotteille. Samalla useat muut maat ovat joutuneet uusien tullien kohteeksi.
– Mielistely ei tuo rauhaa, eikä kompromissi tuo kunnioitusta, kommentoi Kiinan kauppaministeriön edustaja.
– Kiina vastustaa jyrkästi kaikkia sopimuksia, jotka tehdään sen etujen kustannuksella. Jos näin käy, Kiina ei hyväksy sitä ja ryhtyy päättäväisiin vastatoimiin.
Kommentti muistutti valtiollisen China Daily -lehden viimeviikkoista pääkirjoitusta, jossa varoitettiin Euroopan unionia Yhdysvaltojen ”miellyttämisestä”.
Raporttien mukaan Yhdysvallat aikoo käyttää tullineuvotteluja painostaakseen kymmeniä maita asettamaan uusia rajoituksia kaupalle Kiinan kanssa. BBC on pyytänyt kommentteja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriöltä ja kauppaneuvottelijalta.
Trumpin mukaan yli 70 maata on ilmaissut halunsa aloittaa tullineuvottelut Yhdysvaltojen kanssa.
Valinta kahden talousjätin välillä
– Noin 20 % Japanin kannattavuudesta tulee Yhdysvalloista ja noin 15 % Kiinasta, arvioi Jesper Koll japanilaisesta Monex Group -kaupankäyntialustasta.
– Japani ei missään nimessä halua joutua valitsemaan näiden kahden välillä.
Japanin neuvottelut alkoivat viime viikolla, kun maan pääneuvottelija Ryosei Akazawa tapasi Trumpin Washingtonissa. Etelä-Korean vt. presidentti Han Duck-soo kertoi maan aloittavan omat neuvottelunsa myöhemmin tällä viikolla.
Yhdysvaltojen varapresidentti JD Vance puolestaan vierailee Intiassa, missä hänen on määrä tavata pääministeri Narendra Modi. Mikäli Intia ei pääse sopimukseen Yhdysvaltojen kanssa, sitä uhkaa 26 % tullimaksu.
Vance totesi viime viikolla, että kauppasopimus Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa on ”hyvin mahdollinen”.
Trumpin tullipolitiikka ja sen vaikutukset
Trump on perustellut tullien käyttöönottoa pyrkimyksellä lisätä kotimaisten tuotteiden kulutusta, kasvattaa verotuloja ja houkutella investointeja Yhdysvaltoihin.
Kriitikot kuitenkin huomauttavat, että tuotannon palauttaminen Yhdysvaltoihin on monimutkainen ja vuosikymmeniä vievä prosessi, joka voi lyhyellä aikavälillä heikentää taloutta.
Trump on myös perunut tai viivästyttänyt joitain aiempia päätöksiään. Vain tunteja sen jälkeen kun uudet tullit astuivat voimaan, hän ilmoitti 90 päivän lykkäyksestä suurimmalle osalle maista – Kiinaa lukuun ottamatta.
Tällä hetkellä Yhdysvallat on määrännyt jopa 145 % tullit Kiinasta tuotaville tuotteille. Muut maat kohtaavat toistaiseksi 10 % yleisen tullimaksun heinäkuuhun asti.
Yhdysvaltain hallinnon mukaan, kun uudet tullit lisätään aiemmin määrättyihin, joidenkin kiinalaistuotteiden tullit voivat nousta jopa 245 prosenttiin.
Kiina on vastannut omilla 125 % tulleillaan yhdysvaltalaisille tuotteille ja vannonut ”taistelevansa loppuun asti”.
Kauppasota kahden suurvallan välillä on aiheuttanut suurta epävarmuutta maailman rahoitusmarkkinoilla tämän kuun aikana.
Lähde: Bbc
GIPHY App Key not set. Please check settings