Työ- ja elinkeinoministeriön tilaamat tuoreet selvitykset maahanmuuttajien koulutuksesta ja työmarkkinaosallisuudesta tarjoavat lupaavia näkymiä kotoutumisen edistymisestä Suomessa. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) toteuttamat selvitykset osoittavat, että erityisesti koulutuspolut ja työelämään siirtyminen ovat parantuneet merkittävästi 2000-luvun aikana.
Ensimmäinen selvitys keskittyi maahanmuuttajien koulutuspolkuihin. Tulosten mukaan koulutukseen osallistuminen on vilkkainta maahanmuuton alkuvaiheessa, etenkin toisen asteen opinnoissa. Tämä on tyypillistä henkilöille, jotka ovat saaneet oleskeluluvan kansainvälisen suojelun tai perhesiteiden perusteella. Nuoret maahanmuuttajat kouluttautuvat kaikkein aktiivisimmin. Korkeakoulututkinnon suorittaneet maahanmuuttajat puolestaan työllistyvät hyvin ja pysyvät usein työmarkkinoilla pitkällä aikavälillä. Opintojen ohella työskentely on yleistä kaikilla koulutusasteilla.
Toinen selvitys tarkasteli työikäisiä maahanmuuttajia, jotka eivät kuulu työvoimaan – eli eivät ole työllisiä tai työttömiä, mutta eivät myöskään opiskele tai ole esimerkiksi eläkeläisiä. Selvitys nostaa esiin tämän ryhmän tavoittamisen vaikeuden kotoutumispalveluiden pariin, vaikka kyseessä on merkittävä kohderyhmä.
Merkittävä havainto on, että työvoiman ulkopuolella olevien maahanmuuttajien osuus on laskenut selvästi 2000-luvulla. Vuoden 2022 lopussa heitä oli enää 8,3 prosenttia kaikista maahanmuuttajista. Ryhmässä korostuvat erityisesti pienten lasten vanhemmat ja naiset. Lisäksi Suomessa vietetyn ajan pituudella on selvä yhteys työmarkkinoille osallistumiseen: mitä pidempään maahanmuuttaja on asunut maassa, sitä todennäköisemmin hän on työmarkkinoilla.
Selvitykset korostavat koulutuksen ja pitkäjänteisen kotouttamistyön merkitystä onnistuneen työmarkkinaintegraation tukemisessa. Työ- ja elinkeinoministeriö käyttää tuloksia kotouttamispolitiikan kehittämiseen ja kohdennettujen palveluiden suunnitteluun.
GIPHY App Key not set. Please check settings