28. huhtikuuta 2025, Colorado Springs, Yhdysvallat – Sunnuntaiaamuna 27. huhtikuuta Yhdysvaltain huumevirasto (DEA) johti massiivista, useiden virastojen yhteisoperaatiota, joka kohdistui Colorado Springsissä sijaitsevaan salamyhkäiseen ”underground-yökerhoon”. Kauppakeskuksessa Academy Boulevardin ja Airport Roadin risteyksessä toimineesta yökerhosta pidätettiin 114 henkilöä epäiltynä laittomasta oleskelusta Yhdysvalloissa, mikä vastaa noin kolmasosaa paikalla olleista 200–300 asiakkaasta ja työntekijästä. Ratsia paljasti paitsi maahanmuuttoon liittyviä rikkomuksia myös huumeiden kauppaa, aseita ja mahdollisia yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
DEA:n Rocky Mountain Divisionin johtaja Jonathan Pullen kuvaili yökerhoa ”rikollisuuden pesäksi”, jota oli tutkittu kuukausien ajan. Operaatio alkoi kello 3:45 aamulla, ja siihen osallistui yli 300 viranomaista, mukaan lukien DEA, ICE (maahanmuuttoviranomaiset), FBI, ATF, IRS, Yhdysvaltain armeijan rikostutkintayksikkö ja jopa postilaitoksen edustajia. Yökerhosta löydettiin kokaiinia, metamfetamiinia ja niin sanottua ”pink cocaine” -sekoitusta, tunnettu myös nimellä ”tusi”, sekä laittomia aseita. Lisäksi epäillään prostituutiota ja väkivaltarikoksia.
Pidätetyistä 114 siirtolaista siirrettiin ICE:n säilöön odottamaan maahanmuuttoasioidensa käsittelyä ja todennäköistä karkotusta. Heidän alkuperämaistaan ei ole annettu tarkkoja tietoja, mutta Pullen vahvisti, että pidätetyt olivat yökerhossa joko asiakkaina tai osallisina sen toiminnassa. Lisäksi kaksi muuta henkilöä pidätettiin olemassa olevien pidätysmääräysten perusteella.
Yksi ratsian järkyttävimmistä löydöistä oli aktiivipalveluksessa olevien Yhdysvaltain armeijan sotilaiden läsnäolo. Yli tusina sotilasta oli yökerhossa, osa asiakkaina ja osa aseistettuina turvamiehinä, mahdollisesti osallistuen rikolliseen toimintaan. Nämä sotilaat on luovutettu armeijan rikostutkintayksikölle, ja tapaus on herättänyt huolta sotilaiden eettisestä käyttäytymisestä. ”Tämä on poikkeuksellinen tilanne, joka vaatii perusteellisen tutkinnan”, Pullen kommentoi.
Yhdysvaltain oikeusministeri Pam Bondi väitti X-alustalla, että yökerhoa käyttivät Venezuelan Tren de Aragua -jengin ja MS-13-jengin jäsenet, joita hän kutsui ”terroristeiksi”. DEA vahvisti, että tutkinnan aikana yökerhossa oli havaittu näiden jengien jäsenten ohella myös Hells Angels -moottoripyöräjengin edustajia. Kuitenkaan ei ole selvää, olivatko nämä jengit läsnä juuri ratsian aikaan tai liittyivätkö pidätetyt suoraan järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
Presidentti Donald Trump tarttui tapaukseen Truth Social -alustallaan, kutsuen pidätettyjä ”pahimmiksi rikollisiksi” ja väittäen, että joukossa oli ”huumekauppiaita, murhaajia ja väkivaltarikollisia”. DEA ei ole vahvistanut murhasyytteitä, ja jotkut asiantuntijat ovat kritisoineet hallinnon retoriikkaa liioitelluksi. Axios raportoi, että tällaisia tapauksia käytetään vahvistamaan narratiivia maahanmuuttajien rikollisuudesta, vaikka tilastot osoittavat, että maahanmuuttajat tekevät vähemmän rikoksia kuin Yhdysvalloissa syntyneet kansalaiset.
Colorado Springsin pormestari Yemi Mobolade kiitteli operaatiota ja korosti, että kaupunki ei siedä rikollisuutta. Kuvernööri Jared Polis tuki huumeiden ja laittomien aseiden vastaista toimintaa mutta odottaa lisätietoja liittovaltion viranomaisilta. Paikallinen poliisi osallistui operaatioon keskittyen rikoksiin, mutta muistutti, että sillä ei ole valtuuksia maahanmuuttoasioihin.
Coloradossa on voimassa väliaikainen oikeuden määräys, joka vaatii liittovaltion viranomaisia antamaan 21 päivän varoitusajan ennen karkotuksia Alien Enemies Act -lain nojalla. Tämä voi vaikuttaa pidätettyjen siirtolaisten kohtaloon. Colorado Rapid Response Network on kehottanut pidätettyjen läheisiä muistuttamaan heitä oikeudestaan vaieta ja pyytää lakimiestä.
Rakennuksen omistaja kertoi Denver7-uutisille, ettei hänellä ollut aavistustakaan yökerhon toiminnasta, sillä tiloissa ei näkynyt merkkejä epätavallisesta toiminnasta, kuten roskia tai melua. Tämä korostaa, kuinka huomaamattomasti laiton toiminta voi tapahtua kaupallisissa kiinteistöissä.
Ratsia osuu aikaan, jolloin Trumpin hallinto on käynnistänyt laajoja karkotusoperaatioita. Edellisenä päivänä Floridassa operaatio ”Tidal Wave” johti lähes 800 siirtolaisen pidätykseen. Colorado Springsin tapaus on yksi suurimmista yksittäisistä ratsioista, ja se vahvistaa hallinnon painotusta maahanmuuton valvontaan. Kuitenkin vain 1,17 % vuoden 2025 karkotustapauksista liittyy muihin rikoksiin kuin laittomaan maahantuloon, mikä asettaa tapauksen laajempaan perspektiiviin.
Tutkinta jatkuu, ja viranomaiset pyrkivät selvittämään yökerhon toiminnan laajuuden sekä mahdolliset yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Siirtolaisten karkotusprosessi etenee ICE:n valvonnassa, mutta oikeudelliset haasteet ja Coloradon osavaltion määräykset voivat hidastaa prosessia. Sotilaiden rooli tutkitaan erikseen, ja tapaus voi johtaa merkittäviin seurauksiin armeijan sisällä.
Colorado Springsin ratsia on herättänyt keskustelua paitsi rikollisuudesta ja maahanmuutosta myös siitä, kuinka viranomaiset ja poliitikot käsittelevät tällaisia tapauksia. Yhteisö jää odottamaan lisätietoja, kun yökerhon varjo paljastaa monimutkaisen verkoston rikollisuutta ja yhteiskunnallisia jännitteitä.
Artikkeli perustuu eri lähteisiin, mukaan lukien Reuters, Axios, NBC ja Denver7
GIPHY App Key not set. Please check settings