in ,

”Armenia tähtää teknologiajätiksi – panostaa nuoriin ja teknologiaan”

Armenia panostaa vahvasti teknologiaan ja pyrkii nousemaan Etelä-Kaukasuksen teknologiakeskukseksi – omaksi Piilaaksokseen. Ponnistus alkaa jo varhaisessa vaiheessa: yhdeksänvuotias Slavik esittelee koululuokassaan Jerevanin esikaupunkialueella itse tekemäänsä LED-valoin varustettua laitetta. 14-vuotiaat Eric ja Narek taas esittelevät älykkään kasvihuonemallinsa, joka ohjaa tuulettimia mobiilisovelluksen avulla. Oppilaat opettelevat ohjelmointia, robotiikkaa ja 3D-mallinnusta jo alakoulussa.

Tämä on osa vuonna 2014 aloitettua Armath-ohjelmaa, jonka nimi tarkoittaa juurta. Armathin kautta on perustettu 650 teknologiakeskusta kouluihin eri puolille Armeniaa. Ohjelman taustalla toimii Union of Advanced Technology Enterprises (UATE), joka edustaa yli 200 huipputeknologia-alan yritystä. Tällä hetkellä mukana on yli 17 000 oppilasta ja yli 600 valmentajaa.

UATE:n toimitusjohtaja Sarkis Karapetyan kertoo, että tavoitteena on saada vuosittain 5 000 lahjakasta nuorta hakeutumaan tekniikan aloille. Yhteistyö valtion kanssa toimii: yksityinen sektori rahoittaa laitteiston ja koulutuksen, ja Armenian opetusministeriö tukee hanketta kahden miljoonan dollarin vuosibudjetilla, jolla maksetaan valmentajien palkat.

Vaikka Armenia on pieni, 2,7 miljoonan asukkaan sisämaavaltio ilman luonnonvaroja tai meriyhteyksiä, sillä on vahva neuvostoaikainen tausta matematiikassa ja tietojenkäsittelyssä. 1950-luvulla Jerevaniin perustettiin tietokoneiden kehityslaitos, ja maa on nyt herättämässä henkiin tätä osaamista.

Menestystarinoita on jo syntynyt. Kuvankäsittelysovellus Picsart perustettiin Jerevanissa ja sen arvo on nykyään 1,5 miljardia dollaria. Myös äänenkäsittelyyn erikoistunut Krisp ja liiketoiminta-alusta Service Titan ovat kasvaneet kansainvälisiksi menestyjiksi.

Armenian teknologiakehitystä tukee myös maailmanlaajuinen diaspora: arviolta 75 % maailman armenialaisista asuu ulkomailla, erityisesti Yhdysvalloissa. Kaliforniassa toimiva SmartGate-rahasto auttaa armenialaisia start-upeja laajentumaan Yhdysvaltoihin ja pääsemään verkostoihin mukaan. “Autamme heitä kuin raketin laukaisussa – alku on aina vaikein,” kuvailee ohjelmajohtaja Samvel Khachikyan.

Yksi kotimainen esimerkki on Irina Ghazaryanin kehittämä terveydenhuollon sovellus Dr Yan, joka helpottaa lääkäriaikojen varaamista. Sovellus toimii tilauspohjaisesti, ja suunnitelmissa on laajentua esimerkiksi Uzbekistaniin.

Teknologia-alan kasvua kiihdytti myös Venäjän ja Ukrainan konflikti. Tuhannet venäläiset IT-osaajat muuttivat Armeniaan, ja myös Nvidia siirsi toimistonsa maahan. Arvioiden mukaan venäläisiä IT-osaajia on nyt maassa 5 000–8 000.

Vaikka verotus ja elinkustannukset voivat olla haaste, usko tulevaisuuteen on vahva. SmartGate uskoo alan lähivuosien kasvuun. Service Titanin listautuminen New Yorkin pörssiin ja sen yli 10 miljardin dollarin markkina-arvo toimii siitä todisteena.

Armenia rakentaa teknologialle perustuvaa tulevaisuutta – juuret syvällä historiassa, katse kohti globaalia kehitystä.

Lähde: Bbc

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ukraina valmis solmimaan merkittävän mineraalisopimuksen Yhdysvaltojen kanssa

Teini pidätetty kolmoissurmasta Uppsalassa – poliisi epäilee jengirikollisuutta