in

Jopa kaksinkertainen määrä masennusoireita nuorilla eri alueilla – THL varoittaa kasvavista eroista ja kehottaa päättäjiä toimiin

Tuoreen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan nuorten mielenterveysoireilussa on merkittäviä alueellisia eroja Suomessa. Joillain hyvinvointialueilla masennusoireista raportoi jopa kaksinkertainen määrä nuoria verrattuna toisiin alueisiin.

THL:n julkaisema ennakkotieto osoittaa, että vaikka suurin osa yläkouluikäisistä nuorista kokee mielenterveytensä hyväksi, yksi neljästä raportoi masennusoireista ja joka viides kärsii ahdistuksesta. Erityisesti Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa oireilevia nuoria on paljon, mutta vain harva kokee saavansa riittävästi tukea koulusta. Yksinäisyyttä esiintyy eniten Lapissa, kun taas Etelä-Pohjanmaalla mielenterveyden ongelmat ovat vähäisimpiä.

”Alueiden väliset erot ovat kasvaneet viime vuodesta. Tulokset tulisi ottaa vakavasti ja pohtia palveluiden saatavuuden näkökulmasta”, toteaa THL:n ylilääkäri Outi Linnaranta.

Tutkimus on osa IMAGINE-hanketta ja sen tuottamaa aineistoa hyödynnetään kunnissa ja hyvinvointialueilla nuorille suunnattujen palveluiden kehittämisessä. THL muistuttaa, että syyt ja ratkaisut löytyvät usein paikallisista olosuhteista, ja siksi alueellisia tietoja on tärkeä tarkastella kunnissa ja hyvinvointialueilla.

THL esittää useita suosituksia päätöksentekijöille, muun muassa opiskeluhuollon vahvistamista, palvelurakenteiden selkeyttämistä sekä perheiden tukemista. Lisäksi korostetaan, että ammattilaisten osaaminen ja näyttöön perustuvat matalan kynnyksen menetelmät, kuten vuorovaikutusohjanta, tulee ottaa käyttöön laajasti.

”Nyt tarvitaan johtajien tukea ja riittäviä resursseja, jotta jo koulutetut ammattilaiset voivat hyödyntää osaamistaan. Tällä tavoin rakennetaan nuorille tunne siitä, että apua on saatavilla silloin, kun sitä tarvitaan”, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä.

Tutkimuksen lopulliset tulokset julkaistaan tieteellisissä julkaisuissa vuonna 2026, mutta nyt julkaistu aineisto tarjoaa kunnille ja alueille jo nyt työkaluja palveluiden arviointiin ja kehittämiseen.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Keittiöpsykologi: miksi vain nainen syyllistetään kun hän kohtaa väkivaltaa?

Muuntohuume peukun käyttö jyrkässä kasvussa – Etelä-Suomessa käyttö erityisen runsasta