Puolustusministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen, jonka mukaan asevelvollisten reserviläisiän yläraja nostettaisiin 65 ikävuoteen. Uudistus koskisi kaikkia vuonna 1966 ja sen jälkeen syntyneitä asevelvollisia, kattaen miehistön, aliupseerit ja upseerit. Ylimmät upseerit säilyisivät reservissä jatkossakin niin kauan kuin ovat palveluskelpoisia.
Mikäli esitys toteutuu, kasvattaisi se reservin kokonaisvahvuutta merkittävästi. Viiden vuoden siirtymäkauden aikana reserviin jäisi vuosittain noin 25 000 henkilöä lisää, kun 60 vuotta täyttäneet asevelvolliset pysyisivät mukana reservissä viisi vuotta pidempään. Tavoitteena on, että vuonna 2031 Suomen reservi olisi noin miljoonan henkilön suuruinen.
– ”Suomen puolustus perustuu yleiseen asevelvollisuuteen, koulutettuun reserviin ja korkeaan maanpuolustustahtoon. Reservi-ikää nostamalla mahdollistamme yhä useamman osallistumisen maanpuolustukseen ja sitä kautta vahvistamme Suomen puolustusta. Vahvistuva reservi lisää Suomen turvallisuutta,” toteaa puolustusministeri Antti Häkkänen.
Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos ovat viime vuosina lisänneet tehtäviä, joissa tarvitaan erityisosaamista – kuten johtamisjärjestelmät, terveydenhoito ja koulutus. Uudistuksen myötä 50–65-vuotiaiden kertausharjoitukset kohdistuisivat niihin, joilla on sodan ajan sijoitus. Käytännössä tämä tarkoittaa melko rajattua joukkoa asiantuntijoita ja eri alojen erityisosaajia.
Myös siviilipalveluslakiin ehdotetaan vastaavia ikärajamuutoksia. Muutokset koskisivat täydennyspalvelusvelvollisuutta ja mahdollistaisivat vapaaehtoisen osallistumisen maanpuolustustoimintaan ilman laissa säädettyä yläikärajaa.
Esitys pohjautuu asevelvollisuuskomitean työn tuloksiin ja Orpon hallitusohjelmaan, jossa puolustuksen vahvistaminen on yksi keskeisistä tavoitteista. Lausuntokierroksen jälkeen hallitus valmistelee esityksen etenemistä eduskuntaan.
GIPHY App Key not set. Please check settings