Itä-Suomi – Viime viikolla rikolliset onnistuivat huijaamaan itäsuomalaisilta lähes 400 000 euroa eri petosmenetelmillä. Poliisi varoittaa rikosten jatkumisesta ja uusien huijaustapojen nopeasta kehittymisestä.
Rikolliset käyttävät yhä kehittyneempiä keinoja saadakseen haltuunsa uhrien verkkopankkitunnuksia, pankki- ja luottokorttitietoja tai saadakseen uhrit siirtämään rahaa suoraan rikollisten tileille. Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Juha Leinonen kertoo, että huijarit lähestyvät uhreja yleisimmin tekstiviestillä, sähköpostilla tai puhelimitse. Viestit sisältävät usein linkin, jonka kautta uhri ohjataan rikollisten hallinnoimalle verkkosivulle.
Esimerkkitapaukset kertovat huijausten laajuudesta
Yksi tapauksista koski kontiolahtelaista 50-luvulla syntynyttä miestä, joka sai sähköpostin Danske Bankin nimissä. Viestissä ilmoitettiin saapuvasta lähetyksestä ja mukana oli linkki, jonka kautta mies kirjautui pankkitunnuksillaan. Hänen ja hänen vaimonsa tileiltä vietiin yhteensä 41 000 euroa. Nopean pankkitoiminnan ansiosta 30 000 euroa saatiin palautettua. Tapausta tutkitaan törkeänä maksuvälinepetoksena.
Savonlinnassa 70-luvulla syntynyt nainen sai ensin huijaussoiton Ajovarman nimissä ja sen jälkeen puhelun ”pankkivirkailijalta”, joka väitti naisen tilin olevan vaarassa. Nainen siirsi rikollisten tilille yhteensä 29 000 euroa. Tapausta tutkitaan törkeänä petoksena.
Suurin yksittäinen menetys yli 160 000 euroa
Eräässä tapauksessa kuopiolainen 50-luvulla syntynyt nainen sai tekstiviestin, jossa viitattiin pysäköintivirhemaksuun. Klikattuaan linkkiä ja tunnistauduttuaan mobiilivarmenteella, nainen sai myöhemmin puhelun ulkomaisesta numerosta. Hyvin suomea puhunut mies esiintyi viranomaisena ja sai naisen ja hänen miehensä siirtämään yhteensä yli 160 000 euroa rikollisten tileille. Poliisi tutkii tapausta törkeänä maksuvälinepetoksena ja rahanpesuna.
Tekstiviestihuijauksia yhä liikkeellä
Viime viikolla myös kolme muuta henkilöä sai tekstiviestin, jossa väitettiin pysäköintivirhemaksusta. Kahdessa tapauksessa huijauksen yritys epäonnistui, mutta yhdessä tapauksessa uhri ehti kirjautua pankkitunnuksillaan ennen kuin huijaussivu sulkeutui. Näissäkin tapauksissa rikolliset esiintyivät Ajovarman nimissä.
Huijaukset jatkuvat – myös kryptovaluuttoja käytetään
Rikoskomisario Leinonen kertoo, että suuria summia on menetetty myös kryptovaluuttahuijauksissa. Hän varoittaa, että erityisesti sijoitustoimintaan, jonka toimintaperiaatteita ei täysin ymmärrä, ei kannata lähteä mukaan. “Luvattujen suurten voittojen taustalla on usein rikollisia huijareita”, Leinonen sanoo.
Tuoreita huijauksia myös tällä viikolla
Kuluvan viikon alussa kuopiolainen 40-luvulla syntynyt nainen menetti lähes 30 000 euroa annettuaan verkkopankkitunnuksensa huijarille, joka esiintyi Osuuspankin työntekijänä.
Tiistaina toinen kuopiolainen nainen sai puhelun henkilöltä, joka esiintyi Helsingin poliisin talousrikostutkijana. Soittaja väitti naisen tilin olevan vaarassa ja kehotti siirtämään rahat turvatilille. Nainen siirsi rikolliselle lähes 3 000 euroa.
Poliisi kehottaa tarkkaavaisuuteen
Itä-Suomen poliisi kehottaa kansalaisia olemaan erityisen varovaisia kaikkien sähköisten viestien ja puheluiden kanssa, jotka koskevat pankkiasioita. Yksikään viranomainen tai pankki ei pyydä tunnuksia, salasanoja tai pyydä siirtämään rahoja puhelimitse tai linkkien kautta.
Mikäli saa epäilyttävän viestin tai puhelun, tulee ottaa itse yhteyttä pankkiin tai viranomaiseen suoraan virallisten yhteystietojen kautta.
GIPHY App Key not set. Please check settings