in

Ukraina saa nyt iskeä länsiaseilla Venäjän puolelle, mutta sotaa se ei ratkaise, sanoo tutkija

Länsiaseiden käyttö ei ratkaise sotaa, mutta on Ukrainalle tärkeä apu, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen.

Länsiaseilla hyökkääminen Venäjän puolelle ei ratkaise Ukrainan suurimpia ongelmia sodassa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen.

Yhdysvallat ja Saksa vahvistivat perjantaina, että ne ovat antaneet Ukrainalle luvan iskeä niiden toimittamilla aseilla Venäjän maaperälle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi perjantaina, että muutoksen taustalla on sopeutuminen tilanteeseen taistelukentällä. Venäjä on viime aikoina kiihdyttänyt iskujaan Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan, joka sijaitsee 19 kilometrin päässä Venäjän rajalta.

Lavikaisen mukaan Ukraina voi nyt iskeä Venäjän komentopaikkoja ja logistiikkaa vastaan, mikä auttaa Harkovan alueen puolustamisessa.

– Tätä ennen Venäjähän on voinut pitää joukkojaan suojassa omalla puolellaan rajaa. On jouduttu katsomaan vierestä, että siellä ne nyt ovat, mutta mitään ei oikeastaan voida tehdä, Lavikainen kertoi Ylen aamun haastattelussa maanantaina.

Lavikainen: Tärkeä pikkumuutos

Kun lupa on nyt myönnetty Harkovan alueella, se voidaan helposti myöntää myös muille rintamalohkoille, jos tarve tulee, Lavikainen sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että länsiaseilla hyökkääminen Venäjän puolelle toisi Ukrainalle ratkaisevaa etua.

– Ukrainan pääongelmahan ei liity nimenomaan tämän alueen [Harkovan] puolustukseen, vaan Venäjän valtavaan tykistöylivoimaan ja hyökkäyksiin muilla rintamalohkoilla, Lavikainen arvioi.

– Eli ei tämä siinä mielessä ole ratkaiseva muutos. Tärkeä pikkumuutos kuitenkin.

Lavikaisen mukaan Yhdysvaltojen ja Saksan mielenmuutos on itse asiassa osa samaa strategiaa, joka länsimailla on ollut jo lähes sodan alusta asti: poistetaan rajoituksia pikkuhiljaa ja toivotaan, että Venäjä ei tulkitse sitä hyväksyttyjen rajojen ylitykseksi.

Sama taktiikka on kuitenkin antanut Venäjälle aikaa sotateollisuuden vahvistamiseen ja miehitettyjen alueiden linnoittamiseen, Lavikainen huomauttaa.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ranska saattaa ilmoittaa sotilaidensa lähettämisestä Ukrainaan – mitä se tarkoittaisi?

Naamioituneet aktivistit keskeyttivät Patrian tehtaan kuljetukset päiväksi – poliisi tutkii tapausta