in

Näihin teemoihin eurovaalit ratkeavat asiantuntijoiden mielestä

Kyselyssä neljältä Euroopan unionia seuraavalta taholta, mitkä teemat ovat niitä, jotka ratkaisevat viikonlopun eurovaalit. Kaikki nostivat kärkeen turvallisuuden.

Suomessa keskeisin teema näissä eurovaaleissa voi olla turvallisuus, mutta muissa Euroopan maissa se ei välttämättä ole kärkikahinoissa, kun kansalaisilta kysytään, mikä on vaalien tärkein teema.

Keski-Euroopassa esimerkiksi Euroopan unionin yhteinen maatalouspolitiikka on puhuttanut paljon enemmän. Maanviljelijät ovat osoittaneet mieltään muun muassa Ranskassa, Belgiassa ja Puolassa.

Kysyimme neljältä tiiviisti EU:ta seuraavalta taholta, mikä ratkaisee viikonlopun eurovaalit, mikä on EU:n tärkein asia tulevien viiden vuoden aikana ja minkä komissaaripestin he toivoisivat Suomelle seuraavaksi.

Haastattelimme Eurooppanuorten puheenjohtaja Amanda Alvesaloa, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilaa, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemeä ja VTT:n kansainvälisten asioiden johtajaa Janica Ylikarjulaa.

Mikä ratkaisee eurovaalit?

Alvesalo: Vaalit ratkaisevat ne teemat, jotka ihmisistä tuntuvat tärkeältä sillä hetkellä. Se mikä ratkaisee vaalit Suomessa, ei ratkaise vaaleja koko EU:ssa.

– Suomessa on noussut selkeästi tietyt teemat, muun muassa turvallisuus, talous, talouden elpyminen ja EU:n kilpailukyky. EU:n toimivalta ja millaista se on tulevalla kaudella.

Marttila: Kokonaisturvallisuus.

– Kokonaisturvallisuus kattaa Euroopan kilpailukyvyn, talouden, huoltovarmuuden ja alueellisuuden. Kaikki ne ovat teemoja, jotka ovat äärettömän tärkeitä maaseudun ihmisille.

Romakkaniemi: Turvallisuus, puolustus ja itärajalla käytävät hybriditoimenpiteet.

– Toinen on talous ja kilpailukyky, kuinka EU voi vauhdittaa maanosamme kilpailukykyä ja kasvua.

Ylikarjula: Turvallisuus ja puolustus.

– Näiden lisäksi EU:n tulevaisuus, ilmastonmuutos, työpaikkojen luominen ja maahanmuutto ovat suomalaisia kiinnostavia teemoja, kun näitä on kysytty.

Mikä on alkavan EU-kauden tärkein tehtävä?

Alvesalo: Ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Ukrainan rauha ja uudelleenrakentaminen.

– Taustateemana on turvallisuus, joka näkyy myös ilmastopolitiikassa, joka energiapolitiikan kautta taas taustateemana. Parlamentin osalta myös se, miten EU:n ja Kiinan suhde kehittyy, rajoittaako EU Kiinan toimia esimerkiksi viennin kautta.

Marttila: EU:n pitää uudistaa itsensä tai löytää itsensä uudelleen.

– Päättyvällä kaudella komissio on ottanut hyvin poliittisen roolin ja instituutioiden perinteiset suhteet ovat järkkyneet. On ollut lainsäädäntöähkyä. EU:n pitää olla iso isoissa asioissa ja pieni pienissä asioissa.

Romakkaniemi: Kilpailukyvyn palauttaminen Euroopan unionille.

– Viime vuosina on pyritty edistämään isoja asioita ilmastonmuutoksen, vihreän siirtymän ja digitaalisen siirtymän nimissä, mutta samalla on luotu hyvin pikkutarkkaa, yksityiskohtaista lainsäädäntöä. Samoja asioita pitäisi edistää ymmärtäen mistä kasvu lähtee ja mikä saa yritykset investoimaan.

Ylikarjula: Ukrainan tukeminen.

– Ukrainan tukemisen lisäksi Euroopan puolustusteollisuuden vahvistaminen, sekä EU:n pitkän aikavälin budjetti ovat asioita, joita uudet mepit käsittelevät.

Mitä komissaarin salkkua toivot Suomelle?

Alvesalo: Erikseen ei ole puolustuskomissaarin salkkua, mutta sellainen voisi tulla, jos puolustusyhteistyötä kehitetään EU:ssa.

– Puolustuskomissaarin salkku olisi suomalaisten kannalta kiinnostava ja se voisi saada suomalaiset kiinnostumaan EU:sta ja komissaarin työstä. Henkilökohtaisesti kiinnostaisi myös nähdä maatalousasiat suomalaisella komissaarilla.

Marttila: Ehdottomasti maatalouskomissaarin salkku.

– Maatalouskomissaarin salkku sellaisena, että metsäasioita on vahvistettu merkittävästi. EU:ssa tarvitaan uudenlaista koordinaatiota metsään vaikuttavassa politiikassa, ja sitä on aika vahvasti sovitettu maatalouskomissaarin tehtävänkuvaan. Se olisi jättipotti Suomelle.

Romakkaniemi: EU:n sisämarkkinakysymyksiin liittyvän salkun.

– Joku sisämarkkinakysymyksistä ja isoista lainsäädäntösalkuista, joissa on keskimääräistä suuremmat vaikutukset Suomen lainsäädäntöön. Sellaisia ovat esimerkiksi liikenne-, energia-, ilmasto- ja ympäristöasiat.

Ylikarjula: On valtavasti kiinnostavia salkkuja, mutta sellainen että on lainsäädäntövaltaa ja vaikutusvaltaa.

– Kiinnostavia voisivat olla esimerkiksi ilmastokysymykset, kilpailukyky, talouspolitiikka.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

”Ei kukaan sitä perusta, ellei me itse” – punkkarit rahoittivat maailman toiseksi suurimman punkmuseon omilla rahoillaan

Leveli fightnight 5 ammattilaistapahtuma – katso täältä