Turkki on viime aikoina ilmoittanut kiinnostuksestaan liittyä BRICS-maiden ryhmään, joka koostuu nykyisin Brasiliasta, Venäjästä, Intiasta, Kiinasta, Etelä-Afrikasta sekä uusina jäseninä Iranista, Egyptistä, Etiopiasta ja Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista. Turkin ulkoministeri Hakan Fidan toi esille Turkin halun liittyä BRICS:iin vieraillessaan Kiinassa ja Venäjällä syyskuussa 2024. Tämä vierailu oli korkean tason tapaaminen, ja se nähtiin osana Turkin pyrkimystä tasapainottaa suhteitaan lännen ja globaalin etelän välillä.
Venäjä on ilmaissut tukensa Turkin liittymisaikeille, ja presidentti Vladimir Putin korosti Turkin roolin merkitystä BRICS:ssä tulevaisuuden tavoitteiden edistämisessä. Putin on myös kiittänyt Turkkia sen panoksesta muun muassa Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin ratkaisuyrityksissä sekä Syyrian kriisin hoitamisessa.
Vaikka BRICS-jäsenyys voisi tarjota Turkille uuden taloudellisen ja poliittisen yhteistyön alustan, asiantuntijat varoittavat, ettei ryhmän nykyiset rakenteelliset ongelmat välttämättä tarjoa täyttä taloudellista tai poliittista ratkaisua Turkin haasteisiin. Silti BRICS-jäsenyys voisi olla merkittävä askel Turkin moninapaisen ulkopolitiikan ja taloudellisen yhteistyön laajentamisessa.
Turkin jäsenyys BRICS:ssä herättäisi kuitenkin kysymyksiä maan roolista Natossa ja sen suhteista länsimaihin, etenkin kun Turkin toimia on kritisoitu lännessä sen tiiviiden Venäjä-suhteiden vuoksi
Turkin lisäksi useat muut maat ovat ilmaisseet halunsa liittyä BRICS-maiden ryhmään. Näihin maihin kuuluvat muun muassa Algeria, Argentiina, Saudi-Arabia ja Nigeria. Näiden maiden liittymisellä olisi merkittävä vaikutus BRICS:n geopoliittiseen ja taloudelliseen painoarvoon, sillä ryhmän tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä kehittyvien talouksien välillä ja vähentää riippuvuutta länsimaisista talousjärjestelmistä.
Saudi-Arabia ja Argentiina ovat jo pitkään olleet kiinnostuneita jäsenyydestä, ja niiden liittyminen voisi lisätä BRICSvaikutusvaltaa erityisesti energia-alalla, sillä Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä. Nigeria ja Algeria puolestaan tuovat mukanaan merkittävät luonnonvarat ja strategisen aseman Afrikassa, mikä vahvistaisi BRICS:n globaalia ulottuvuutta.
Tämän laajentumisprosessin myötä BRICS:ä voi kehittyä entistä vaikutusvaltaisempi foorumi, joka edustaa merkittävää osaa maailman väestöstä ja taloudellisesta tuotannosta
GIPHY App Key not set. Please check settings