in

Keittiöpsykologi: EN SE MINÄ OLLUT SE OLI TUO TOINEN

Eilinen päivä tai vuorokausi oli aikamoinen jos miettii mitä maailmalla, Suomessa ja myöskin tavallisen ihmisen tiimoilta tapahtui.

Eri tavalla ajattelevien, kyseenalaistavien tai kriittisen ihmisen asema on hankala.
Jos kertoo asioita joita ei julkisessa uutisoinnissa kerrota niin saa sontaa silmilleen. Lisäksi se jos on eri mieltä kuin toinen niin se oikeuttaa haukkumiseen tai nimittelyyn. Jopa idiootiksi, tyhmäksi tai harhaiseksi sanotaan ihmistä joka yrittää puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Ettei vaan kukaan toisi totuutta esiin. Ihmisellehän kerrotaan vain mitä hänen halutaan tietävän. Tarkkanäköinen kuitenkin näkee sinne kulissien taakse. Silloin hänen halutaan olevan hiljaa
Kun se oma takamus voi kärventyä jos totuus tulee ilmi. Jopa painettu teksti on joskus eitoivottua jos se ei tue valtavirtaa.

Seuraavaksi.
Mikä ajaa ihmisen pois rauhan tieltä kun sitä jokainen pohjimmiltaan haluaa. Mikä saa tappamaan toisen ihmisen. Laittamaan pommisateen vieraaseen maahan, vieraaseen kaupunkiin. Ampumaan toisen vain jos ”pärstä ei miellytä” tätä on nyt surullisen paljon. Ollut kautta historian.
Kun sitä oikeasti miettii niin tietääkö kukaan sitä oikeaa syytä. Moni ihminen on peloissaan millaiseen päivään herää. Tai jos lähtee vaikka sukuloimaan onko kotia enää minne palata. Ei tiedä onko ne rakkaat siellä omassa kodissaan hengissä.
Kostonkierre elää ja voi hyvin. Joku hyökkää toinen kostaa se toinen hyökkää. Tämä jatkuu loputtomiin kun historian kirjoja tutkii. Historian Kirjoittaa voittaja.
Yksi ehkä kuvaavin lausahdus.
”en se minä ollut se oli tuo toinen”
Kuitenkin kaikkiin sotiin tarvitaan aina kaksi osapuolta. Joku sen saa aikaan että hyökätään, tapetaan ihmisiä, hajoitetaan koteja, perheitä, poltetaan maata.
Mikä on tuo kaikentuhoava voima.
Ihmismieli on ihmeellinen.
Jokainen lapsi syntyy viattomana.
Mutta kun tämä sama lapsi sitten aikuisena polttaa koko maailman niin Mitä Tapahtui siinä välissä. Mikä saa toisen käskemään ja toisen tekemään mitä käsketään vaikka sisimmässään tietää sen olevan väärin. Ei uskalleta sanoa EI EN HALUA. Mutta myös se miksi tämä käskyn antaja ei hyväksy sanaa EI vaan on jopa valmis tappamaan jos häntä ei totella.
Ikuisuuskysymysten äärellä ollaan.

Yksi mikä askarruttaa myös on maa.
Kukaan ei omista maata. Vain ihminen kuvittelee että rahalla voi ostaa maata.
Kaikki mitä planeettamme pitää sisällään on annettu vain lainaksi. Emme omista mitään meillä on vain käyttöoikeus. Kuitenkin ihminen taistelee kynsin hampain jostain valtioiden, tonttien rajoista. ”tämä on minun omaisuuttani älä koske siihen taikka minä…”
Sitten aseet tai nyrkit puhuu ja viattomat sivulliset kärsii toisten riitojen vuoksi.
Toki en tarkoita ettei valtioita saisi olla kunhan elämä sujuisi ongelmitta. Mutta historia osoittaa että näin ei ole.
Halutaan lisää – kun mikään ei riitä.
Ei maa, raha tai valta.
Ihminen asettaa itsensä toisen ihmisen yläpuolelle. Jumalaksi Jumalan paikalle Valta koukuttaa helposti.
Joskus on kyllä terveellistä olla itsekäs mutta vallanhimo tai rahanhimo ajaa helposti ihmisen pois ihmisyydestä.

Myös uskontoa käytetään vallan välikappaleena. En tässä sen kummemmin puutu asioihin muuten kuin että usko ja uskonto ovat kaksi eri asiaa
Historia osoittaa kuitenkin että uskonnon avulla on tehty paljon pahaa.
Toisaalta Ihmisen voi tappaa voi riistää omaisuuden, mutta todellista sydämen uskoa ei voi pakottaa. Se ei ole on/off
Kuten ei rakkauskaan. Se Oikea rehellinen rakkaus joka ei halua hallita, hyötyä tai pakottaa. ”tee niinkuin minä sanon älä niinkuin minä teen” tai toisinpäin.

Mutta kun siihen tappeluun, konfliktiin tarvitaan aina kaksi osapuolta. Usein vielä ne juurisyyt hämärtyy eli mitä siinä oikeasti tapahtui. Kuka aloitti ja koska aloitti. Mikä on se ”villakoiran ydin”
Politiikasta löytyy monta kertaa se katalyytti joka saa aikaan näitä sekä geopolitiikasta vielä enemmän. Hamutaan toisen maan rikkauksia vaikka väkisin. Jos ei muuten onnistu niin aloitetaanpa ”pikku sota” jolloin voittaja kuittaa potin.

Noh tässä tällä kertaa pohdittavaa itsekullekin säädylle.

””There is no good without bad and no bad without good. Treat others as you would like to be treated yourself.
Follow your heart not the money”

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Maalittaminen ja kansalaisten turvallisuus: Näin tarkistat oletko itse maalituslistalla – Ohjeet arikkelin lopussa 

Henkirikos Vantaalla – poliisi esittää epäiltyä vangittavaksi