in

Pääministeri Orbán: Euroopan unionin on muututtava ja Unkari johtaa tätä muutosta

Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during a joint news conference with Italian Deputy Prime Minister Matteo Salvini in Budapest, Hungary May 2, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo

Euroopan parlamentin lehdistötilaisuudessa pääministeri Viktor Orbán esitteli Unkarin visiota EU-puheenjohtajakaudestaan, korostaen, että Euroopan unionin on sopeuduttava vastaamaan nykyajan haasteisiin.

Orbán toi esille EU:n vakavat kriisit, kuten sodan Ukrainassa, kiristyneet jännitteet Lähi-idässä sekä vuoden 2015 mittaluokan maahanmuuttokriisin. ”Euroopan unionin tilanne on tänään paljon huonompi kuin vuonna 2011”, hän totesi viitaten Unkarin aiempaan EU-puheenjohtajuuteen. Hän painotti, että nämä paineet ovat tehneet Euroopasta haavoittuvaisen ja uudistusten tarpeessa olevan.

Unkarin puheenjohtajakauden keskeinen tavoite on palauttaa Euroopan globaali kilpailukyky. Orbán huomautti, että Eurooppa on jäänyt jälkeen globaaleista suurvalloista. ”Kasvumme on ollut hitaampaa kuin Yhdysvaltojen tai Kiinan jo kahden vuosikymmenen ajan,” hän sanoi. Hän selitti, että eurooppalaiset yritykset maksavat jopa viisi kertaa enemmän maakaasusta ja kaksi-kolme kertaa enemmän sähköstä kuin amerikkalaiset kilpailijansa, mikä asettaa eurooppalaiset teollisuudet heikompaan asemaan. Tämän ratkaisemiseksi Unkari aikoo ajaa Euroopan kilpailukykyaloitetta, joka tähtää sääntelytaakan keventämiseen, energiahintojen vakauttamiseen ja vihreän teollisuuspolitiikan edistämiseen, jotta Euroopan globaali asema vahvistuisi.

Orbán toisti myös hallituksensa tiukan kannan EU:n ulkorajojen suojeluun. ”Meidän on sovittava, että jokaisen, joka tulee Unioniin, on ensin pysähdyttävä sen rajoilla, ja vain ne, joille on myönnetty lupa, päästetään sisään,” hän totesi. Hän viittasi siihen, että maat kuten Ruotsi ovat keskeyttäneet Schengenin vapaan liikkuvuuden, mikä on todiste siitä, että tiukemmat rajavalvontatoimet ovat tarpeen—asia, jota Unkari on ajanut jo vuosia.

Käsitellessään demografisia haasteita pääministeri hylkäsi maahanmuuton ratkaisuna väestön vähenemiseen, ja korosti, että Euroopan on keskityttävä tuottavuuden lisäämiseen ja perheiden tukemiseen kotimaisen väestön kasvun edistämiseksi.

Katsoen tulevaisuuteen Orbán ilmoitti suunnittelevansa epävirallista EU-huippukokousta Budapestiin, jossa hän toivoo johtajien hyväksyvän kilpailukykysopimuksen. Tämä sopimus keskittyisi sisämarkkinoiden vahvistamiseen, hallinnollisten esteiden vähentämiseen ja vihreiden politiikkojen linjaamiseen teollisuuden kasvun kanssa. Hän toi esille myös tarpeen integroidummalle eurooppalaiselle puolustuspolitiikalle turvallisuushuolien lisääntyessä.

”Me haluamme olla muutoksen katalyyttejä,” Orbán julisti, asemoiden Unkarin johtoon ajamaan uudistuksia. Unkarin puheenjohtajakausi ei ainoastaan käsittele välittömiä kriisejä, vaan pyrkii myös viitoittamaan pitkän aikavälin suuntaa vahvemmalle, kilpailukykyisemmälle ja kestävämmälle Euroopan unionille.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Aluevaltuutettu Tiina Metsärannan kysymys – ”joutaako sairaat ja köyhät kuolla? ”

Hallitus esittää uudistuksia Kela-korvauksiin – painopiste vaikeammin saatavilla oleviin terveyspalveluihin.