in ,

Keskusta haluaa suuremman tupakkaveron korotuksen, kuin hallitus – eduskunta äänestää asiasta perjantaina.

Keskusta on vastalauseessaan hallituksen esitykseen tupakkaveron korotuksesta esittänyt merkittävästi reippaampaa korotusta veroon, kuin pääministeri Orpon hallitus on sunnitellut.

Keskusta haluaa toteuttaa tupakkaveron korotuksen yhdellä kertaa, mikä toisi valtiolle 180 miljoonaa euroa lisätuloja nopealla aikataululla. Tämä poikkeaa hallituksen esityksestä, jonka tavoitteena on nostaa tupakkaveroa asteittain vuoteen 2027 mennessä, jolloin tuoton arvioidaan kasvavan 150 miljoonalla eurolla.

Vertailu hallituksen ja keskustan esitysten välillä

Keskustan esitys tupakkaveron korotuksesta on selvästi suurempi ja nopeampi kuin hallituksen suunnitelma. Keskustan ehdottama kertakorotus tulisi voimaan jo marraskuusta 2024 alkaen, kun taas hallituksen esitys jakaa korotukset useampaan erään aina vuoteen 2027 asti. Keskustan esityksen mukaan 20 kappaleen tupakka-askin hinta nousisi noin 15 senttiä enemmän kuin hallituksen ehdottamassa mallissa.


Keskusta katsoo, että tupakkaveron nopea ja merkittävä kertakorotus on sekä kansanterveydellisesti että taloudellisesti perusteltu ratkaisu. Sen avulla voidaan sekä vähentää tupakoinnista aiheutuvia terveyshaittoja että lisätä valtion verotuloja vaikeassa taloustilanteessa. Puolue uskoo, että tämä lähestymistapa olisi tehokkaampi kuin hallituksen asteittainen veronkorotus, ja se toivoo, että hallitus harkitsisi uudelleen lähestymistapaansa tupakkaveropolitiikkaan.
Eduskunta äänestää huomenna perjantaina täysistunnossa mm. Keskustan vastalauseesta.

Keskusta halusi nostaa myös tupakan ostamisen ikärajan 20 vuoteen

Keskustan mukaan voimakkaampi hintaohjaus on välttämätöntä, kun hallitus ei ole hyväksynyt muita keinoja tupakoinnin ehkäisemiseksi. Erityisesti nuorten tupakoinnin estämiseksi hinnankorotus olisi tehokas keino, koska tutkimusten mukaan nuorena aloitettu tupakointi lisää riskiä pitkäaikaiseen riippuvuuteen ja vakaviin terveysongelmiin. Keskusta on esittänyt myös tupakan ostamisen ikärajan nostamista 20 vuoteen, mutta koska tämä ehdotus ei saanut hallituksen tukea, hinnankorotus on esitetty vaihtoehtoiseksi ratkaisuksi.

Lähde: Eduskunta

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

10.10 Radio tallenne

Vesihuoltolain uudistuksella halutaan estää vesihuoltolaitosten yksityistäminen