in

Trump johtaa niukasti tuoreessa kyselyssä – tiukka kamppailu Harrisin kanssa vaa’ankieliosavaltioissa

Tuoreen Wall Street Journalin kyselyn mukaan entinen presidentti Donald Trump ja varapresidentti Kamala Harris ovat tasaväkisiä seitsemässä keskeisessä vaa’ankieliosavaltiossa, mikä on saanut demokraattisen kyselytutkijan toteamaan, että vuoden 2024 presidentinvaali ”ei voisi olla tiukempi”.

Kysely tehtiin 600 rekisteröidylle äänestäjälle kustakin osavaltiosta 28. syyskuuta ja 8. lokakuuta välisenä aikana, ja sen virhemarginaali oli +/- neljä prosenttiyksikköä. Tulosten mukaan Trump ja Harris ovat tasoissa Pohjois-Carolinassa ja Wisconsinissa.

Harris johtaa Trumpia Arizonassa ja Georgiassa 48-46 %, ja Michiganissa hänen etumatkansa on 49-47 %. Nevadassa Trump on johdossa 49-43 %, mikä on hänen suurin johtonsa vaa’ankieliosavaltioissa. Pennsylvaniassa Trump johtaa Harrisia 47-46 %, kyselyn mukaan.

”Vaalit eivät voisi olla tiukemmat,” demokraattinen kyselytutkija Michael Bocian, joka työskenteli kyselyn parissa, kertoi Wall Street Journalille. ”Se on tasatilanne, erittäin tiukka kilpa.”

Yleisesti ottaen Trump johtaa Harrisia 46-45 %, ja 93 % demokraateista ja republikaaneista on ilmoittanut tukevansa puolueidensa ehdokkaita. Riippumattomista äänestäjistä 40 % aikoo äänestää Harrisia ja 39 % Trumpia.

Kysely paljasti myös, että äänestäjät luottavat Trumpiin enemmän talouden, inflaation sekä maahanmuuton ja rajaturvallisuuden käsittelyssä. Harris taas sai enemmän tukea asumisen edullisuuden, abortin, terveydenhuollon ja välittämisen osalta.

47 % äänestäjistä uskoo Trumpin ajavan paremmin amerikkalaisen työntekijän etuja, kun taas 45 % katsoo Harrisin olevan parempi tässä suhteessa. Lähes kaksi kolmasosaa äänestäjistä pitää maan taloustilannetta huonona tai heikkona.

Republikaaninen kyselytutkija David Lee kommentoi Wall Street Journalille, että tilanne on äärimmäisen tasaväkinen ja loppu ratkaisee. ”Nämä viimeiset kolme viikkoa ovat ratkaisevia.”

Lehden mukaan Lee huomautti, että tähän aikaan vuonna 2020 Bidenilla oli yli viiden pisteen johto Trumpiin verrattuna useimmissa pohjoisen teollisuusosavaltioissa, kun taas Harris kamppailee nyt huomattavasti pienempien marginaalien kanssa.

Bocian kuitenkin korosti, että Trumpilla oli ”selvä etu” Bideniin nähden maaliskuussa – viimeksi, kun Wall Street Journal teki kyselyn vaa’ankieliosavaltioista – aikana, jolloin kolmannen osapuolen ehdokkaat vaikuttivat merkittävästi äänestystuloksiin.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Energianeuvosto keskustelee EU:n kilpailukyvystä ja talveen varautumisesta

Ukrainan materiaalituen korvaushankintoihin ja Naton läsnäoloon merkittävää lisärahoitusta