in , ,

Suomi ja Ukraina edistävät Ukrainan rauhanaloitetta korkean tason kokouksessa Helsingissä

Helsingissä järjestetään 19. lokakuuta merkittävä kansainvälinen kokous, jonka tarkoituksena on edistää ympäristöturvallisuutta Ukrainan rauhanaloitteen osana. Kokouksen järjestäminen on osa Suomen ja Ukrainan yhteistyötä ja se pidetään Suomen isännöimänä Ukrainan pyynnöstä. Tapahtuma on yksi sarjasta temaattisia kokouksia, joissa käsitellään presidentti Volodymyr Zelenskyin vuonna 2022 esittelemän rauhanaloitteen eri osa-alueita.

Kokouksen avaa pääministeri Petteri Orpo ja sitä johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Tapahtuma toteutetaan virtuaalisesti, mutta sen pääpaikkana toimii Helsinki. Kokoukseen osallistuu Ukrainan poliittista johtoa sekä laajasti edustajia eri valtioista ja kansainvälisistä järjestöistä.

Ympäristöturvallisuus osana rauhansuunnitelmaa

Kokouksen keskeisenä tavoitteena on löytää ratkaisuja Ukrainan ympäristön suojelemiseksi ja jälleenrakentamiseksi Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien tuhojen jälkeen. Venäjän sotatoimilla on ollut laajoja ja vakavia vaikutuksia Ukrainan ympäristöön, aiheuttaen mittavia vahinkoja luonnolle ja ekosysteemeille. Nämä ympäristövahingot voivat pitkällä aikavälillä johtaa ennennäkemättömään ympäristön pilaantumiseen.

Suomi, Saksa ja Bulgaria toimivat yhdessä ympäristöturvallisuutta käsittelevän teeman rinnakkaispuheenjohtajina. Kokouksessa keskitytään siihen, miten eri osapuolet voivat tukea Ukrainaa sen jälleenrakennuksessa erityisesti vihreän siirtymän ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Näin pyritään varmistamaan, että Ukrainan tulevaisuus perustuu kestävälle ja ympäristöystävälliselle pohjalle.

Suomen vahva rooli ympäristöasioissa

Suomi on kansainvälisesti tunnustettu ympäristön tilan seurannan ja arvioinnin asiantuntija. Kokouksessa tuodaan esille Suomen osaamista ja kokemusta ympäristötuhojen seurannassa, mikä voi olla merkittävässä roolissa Ukrainan jälleenrakennusprosessissa.

Suomalaisilla yrityksillä on myös huippuosaamista mittausteknologiassa ja ympäristön seurantatyökaluissa, joita voidaan hyödyntää Ukrainan tilanteen hallinnassa ja ympäristön tilan parantamisessa.Tämä kokous on tärkeä askel kohti kestävää rauhaa ja jälleenrakennusta Ukrainassa. Ympäristöturvallisuuden kysymykset ovat olennainen osa laajempaa rauhanprosessia, jossa kansainvälisellä yhteistyöllä ja asiantuntijuudella on ratkaiseva rooli.

Lähde: Valtioneuvosto

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Puolustusministeri Häkkänen Naton puolustusministerikokoukseen

Pohjois-Suomessa simuloitiin kuvitteellinen radioaktiivinen säteilyonnettomuus