in ,

Eurooppa-neuvosto vahvisti tukensa Ukrainalle ja tuomitsi jälleen Venäjän.

Eurooppa-neuvoston kokouksessa Brysselissä 17. lokakuuta 2024 Ukrainan tukeminen nousi keskeiseksi keskustelunaiheeksi. Kokoukseen osallistui myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka esitteli näkemyksiään Ukrainan sodan tilanteesta ja esitti rauhansuunnitelmansa. Eurooppa-neuvosto tuomitsi voimakkaasti Venäjän ja vahvisti laajan tukensa Ukrainalle.

EU-maat ilmaisivat halukkuutensa kiristää Venäjälle asetettuja pakotteita, mikä sisältää suunnitelmat lisätä tuontitulleja venäläisille ja valkovenäläisille maataloustuotteille. Lisäksi EU-johtajat korostivat tarvetta lisätä sotilaallista tukea Ukrainalle ja suojella maan kriittistä energiainfrastruktuuria.

EU-johtajat peräänkuuluttivat nopeita päätöksiä liittyen Euroopan rauhanrahaston käyttämiseen ja Venäjän jäädytettyjen varojen tuottojen hyödyntämiseen, jotta Ukraina saisi sille luvatut 45 miljardia euroa vuoden loppuun mennessä. Myös EU:n sitoutuminen Ukrainan jälleenrakentamiseen vahvistettiin. Pääministeri Petteri Orpo korosti, että EU:n tuki Ukrainalle on samalla sijoitus Euroopan omaan turvallisuuteen.

”Tuki Ukrainalle jatkuu niin kauan kuin on tarpeen. Ukrainan tukeminen vahvistaa EU-maiden omaa turvallisuutta. Venäjä on saatava vastuuseen teoistaan ja sodankäynti on tehtävä sille mahdollisimman kalliiksi”, Orpo sanoi

Muuttoliike osana keskustelua

Eurooppa-neuvosto nosti esille myös Venäjän erinäisten toimien lisääntymisen EU-maita kohtaan ja korosti tarvetta vahvistaa EU:n kykyä vastata näihin hyökkäyksiin. Tämän lisäksi neuvosto hyväksyi yhteiset päätelmät muuttoliikkeestä, tuomitsi Venäjän, Valko-Venäjän ja muiden maiden yritykset käyttää muuttoliikettä poliittisena painostuskeinona.

Orpon mukaan EU tunnustaa jäsenmaiden toimet välineellistetyn maahantulon torjumiseksi ja korosti, että poikkeukselliset tilanteet vaativat tehokkaita toimia. Suomi pyrkii vaikuttamaan siihen, että EU:n tasolla tehtäisiin konkreettisia päätöksiä muuttoliikkeen hallitsemiseksi.

Huoli Lähi-idän tilanteesta

Kokouksessa käsiteltiin myös Lähi-idän tilannetta, joka on viime aikoina kärjistynyt. EU-johtajat ilmaisivat huolensa konfliktin eskaloitumisesta ja vaativat kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta ja noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia. Eurooppa-neuvosto tuomitsi erityisesti Israelin iskut YK:n UNIFIL-rauhanturvajoukkoja vastaan.

Talous ja kilpailukyky agendalla

Eurooppa-neuvoston kokouksessa käsiteltiin lyhyesti myös EU:n kilpailukyvyn parantamista. Aiheeseen palataan tarkemmin marraskuun epävirallisessa Eurooppa-neuvostossa, jolloin keskustelujen pohjana toimii Mario Draghin laatima raportti.Kokouksen yhteydessä pääministeri Orpo tapasi myös Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakisin, mutta tapaamisen yksityiskohdista ei annettu tarkempaa tietoa.Kokous lähetti selkeän viestin: EU:n tuki Ukrainalle on vankkumaton ja sillä pyritään varmistamaan Euroopan turvallisuus ja vakaus.

Lähde: Valtioneuvosto

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Mediamaailman uutiskatsaus 17.10.2024

Ukrainan pääministeri Denys Smyhal vierailulle Suomeen – terveyden yhteistyösopimus allekirjoitetaan