in ,

Ukrainan pääministeri Denys Smyhal vierailulle Suomeen – terveyden yhteistyösopimus allekirjoitetaan

Ukrainan pääministeri Denys Smyhal saapuu Suomeen perjantaina 18. lokakuuta ensimmäiselle vierailulleen pääministerinä. Hänen mukanaan Helsinkiin saapuu myös Ukrainan ympäristöministeri Svitlana Hrynchuk sekä terveysministeri Viktor Liashko. Vierailun aikana Smyhal tapaa pääministeri Petteri Orpon, ja keskusteluissa käsitellään Ukrainan tukitarpeita sekä Suomen roolia sodan keskellä olevalle maalle tarjottavassa avussa. Myös Ukrainan euroatlanttinen integraatio ja rauhanaloitteen edistäminen ovat agendalla.

Suomi ja Ukraina allekirjoittavat vierailun yhteydessä sopimuksen kahdenvälisestä terveydenhuoltoyhteistyöstä. Sopimuksen allekirjoittavat Ukrainan terveysministeri Viktor Liashko ja Suomen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, pääministerien ollessa myös läsnä.

Suomi on tähän mennessä tukenut Ukrainaa taloudellisesti lähes 3 miljardilla eurolla. Tämä merkittävä summa herättää kysymyksiä siitä, kuinka pitkälle Suomen taloudelliset resurssit riittävät. Julkisuudessa on pohdittu, onko Suomi asemassa, jossa näin suurta tukea voidaan jatkaa, kun myös kansallisella tasolla on taloudellisia haasteita.

Vierailun aikana pääministerit tapaavat myös suomalaisia yritysedustajia, ja keskusteluissa keskitytään muun muassa Ukrainan jälleenrakennuksen mahdollisuuksiin. Suomi isännöi lauantaina 19. lokakuuta ympäristöturvallisuuteen liittyvää kokousta. Kokouksen avaavat pääministerit Orpo ja Smyhal, ja sitä johtavat ympäristöministerit Kai Mykkänen ja Svitlana Hrynchuk.

Vierailun aikana Smyhal tapaa myös tasavallan presidentti Alexander Stubbin sekä eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Eurooppa-neuvosto vahvisti tukensa Ukrainalle ja tuomitsi jälleen Venäjän.

Viktor Orbán lyttäsi Zelenskyin voitonsuunnitelman – ”Emme osallistu siihen”