in

Euroopan komissio hyväksyi 1,8 miljardin euron tukipaketin Moldovan talouskasvusuunnitelman tueksi kohti EU-jäsenyyttä

Euroopan komissio on hyväksynyt 1,8 miljardin euron arvoisen kasvusuunnitelman Moldovalle, jota tukee vuosille 2025-2027 suunniteltu uudistus- ja kasvurahasto. Tämä on Moldovan itsenäisyyden suurin EU:n taloudellinen tukipaketti, jonka tavoitteena on vauhdittaa Moldovan taloutta, edistää maan uudistuksia ja tuoda se lähemmäksi EU-jäsenyyttä.

Moldovan kasvusuunnitelma perustuu kolmeen pääpilarin, jotka keskittyvät seuraaviin tavoitteisiin:

Kasvusuunnitelma sisältää merkittävän taloudellisen avun kasvattamisen Moldovalle tulevien kolmen vuoden aikana. Tätä varten perustetaan erityinen uudistus- ja kasvurahasto, joka keskittyy Moldovan tarpeisiin, kuten:

  • Uusien teiden, siltojen ja rautateiden rakentaminen, esimerkiksi Chisinaun kehätie ja Odesa-Chisinau-Iasi-yhteyden edistäminen sekä Prut-joen ylittävät sillat.
  • Energian turvallisuuden parantaminen rakentamalla uusi sähkölinja ja aloittamalla kahden uuden rakentaminen, jotka yhdistävät Moldovan EU:n sähköverkkoon.
  • Energiatuet.
  • Terveydenhuollon parantaminen rakentamalla kaksi uutta, hyvin varusteltua sairaalaa Cahuliin ja Baltiin.
  • Moldovan integroiminen EU:n ”roam like at home” -alueeseen sekä laajakaistainternetin tuominen Moldovan syrjäisille alueille.
  • Rahoituksen ja tuen tarjoaminen 25 000 yritykselle, mukaan lukien pienille perheyrityksille.

Moldovan pääsyn parantaminen EU:n sisämarkkinoille

Moldovan kasvusuunnitelma ehdottaa välittömiä toimia, joilla Moldova voi hyödyntää EU:n sisämarkkinoiden etuja viidellä keskeisellä osa-alueella, kun vaaditut standardit täyttyvät:

  • Tavaroiden vapaa liikkuvuus ja toimitusketjuihin integroiminen.
  • Kaupan ja kuljetusyhteyksien helpottaminen.
  • Integraatio EU:n energiamarkkinoihin ja siirtyminen vähähiilisyyteen.
  • Digitaalisten markkinoiden integrointi.
  • Pääsy yhtenäiseen eurooppalaiseen maksujärjestelmään (SEPA).

Moldovan sosioekonomisten ja perustavanlaatuisten uudistusten tukeminen

Moldova on sitoutunut tekemään uudistuksia sosioekonomisen kehityksen edistämiseksi, ja nämä uudistukset perustuvat seuraaviin talouskasvun ajureihin: talouden kilpailukyky, taloudellinen resilienssi (mukaan lukien infrastruktuuri ja energia), taloushallinto, sosiaalinen pääoma sekä vihreä siirtymä. Uudistukset houkuttelevat ulkomaisia investointeja, parantavat liiketoimintaympäristöä, tukevat pieniä ja keskisuuria yrityksiä, parantavat taitoja ja pätevyyksiä sekä vahvistavat kauppaa ja vientiä. Tämä puolestaan lisää talouskasvua ja edistää Moldovan talouden lähentymistä EU:n kanssa.

Talouskasvun ja taloudellisen lähentymisen saavuttaminen on keskeistä valmistautumisessa EU-jäsenyyteen ja sisämarkkinoille liittymiseen. EU:n sisämarkkinoille integroituminen on ollut merkittävä talouskasvun ajuri kaikille EU:hun liittyneille maille.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi: ”Eurooppa seisoo vankasti Moldovan rinnalla – tänään ja jokaisella askeleella kohti unioniamme. Voimme jo nyt alkaa tuoda Moldovan taloutta lähemmäksi omaamme. Olen tänään Chișinăussa esittelemässä tukipakettia, jolla on potentiaalia kaksinkertaistaa maan talouden koko seuraavan vuosikymmenen aikana. Investoimme työpaikkoihin, kasvuun, palveluihin ja infrastruktuuriin – uusista sairaaloista Baltiin ja Cahuliin aina pääkaupungin ja Odesan väliseen tiehen. Avaamme sisämarkkinamme Moldovan yrityksille ja tuemme Moldovan uudistusponnisteluja.”

Euroopan parlamentin ja neuvoston on nyt tarkasteltava Euroopan komission ehdotusta Moldovan kasvurahastosta. Kun se on hyväksytty, Moldova kutsutaan esittämään uudistusohjelmansa, joka kuvaa keskeiset sosioekonomiset ja perustavanlaatuiset uudistukset, joilla se aikoo vauhdittaa kasvua ja lähentymistä EU:n kanssa.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Poliisi pyytää vihjeitä Salosta löytyneestä laittomasta taimen rysästä

Olkiluoto 2 käy vajaalla teholla jopa kevääseen asti