Kiinalaiset tutkimuslaitokset, joilla on yhteyksiä Kiinan kansan vapautusarmeijaan (PLA), ovat kehittäneet sotilaskäyttöön tarkoitetun tekoälytyökalun käyttäen Metan julkista Llama-mallia. Reutersin tarkastaman tutkimusartikkelin mukaan PLAtutkimusinstituutiot ovat soveltaneet Meta Llama -mallin varhaista versiota luodakseen ”Chat BIT”-nimisen tekoälytyökalun, joka on optimoitu erityisesti tiedustelu- ja päätöksenteon tukemiseen.
Kehitetty Chat BIT-malli on suunniteltu parantamaan tiedon analysointia ja keskusteluominaisuuksia sotilaallisissa olosuhteissa, ja se osoittautui joissakin testeissä tehokkaammaksi kuin muut vastaavat tekoälymallit. Tutkijat eivät kuitenkaan tarkentaneet, miten mallin suorituskyky määriteltiin tai onko sitä otettu käyttöön.
Meta suhtautuu avoimesti AI-malliensa julkiseen jakamiseen, mutta rajoittaa niiden käyttöä esimerkiksi sotilas- ja tiedustelutarkoituksiin. Yhtiö painotti, että PLAmahdollinen käyttö rikkoo sen hyväksyttävän käytön politiikkaa, mutta julkisesti saatavilla olevien mallien valvonta on vaikeaa. Kiinan puolustusministeriö ei kommentoinut asiaa, eikä Reuters saanut vahvistusta Chat BIT tarkemmista ominaisuuksista.
Tekoälyn rooli sotilasstrategioissa on ollut esillä myös Yhdysvalloissa, missä AI-mallien julkista saatavuutta on tarkasteltu turvallisuusnäkökulmasta. USA on kehittämässä uusia säädöksiä estääkseen teknologian vientiä Kiinaan, mutta asiantuntijat huomauttavat, että yhteistyö kiinalaisten ja amerikkalaisten tutkijoiden välillä tekee teknologian rajoittamisen haastavaksi.
GIPHY App Key not set. Please check settings