in ,

Äidin vaikeat lapsuudenkokemukset lisäävät lapsen riskiä sairastua ADHD:seen ja autismiin

Äitien, mutta ei isien, vaikeilla lapsuuden kokemuksilla näyttää olevan korrelaatio lasten hermoston kehityshäiriöihin kuten ADHD:seen ja autismiin. Tämä on osoitettu Göteborgin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa jossa tarkasteltiin yhteyttä vanhempien haitallisten lapsuuskokemusten ja lasten välillä. Tulokset julkaistiin Nordic Journal of Psychiatry lehdessä .

Äskettäin julkaistu tutkimus osoittaa, että äitien vaikeat lapsuudenkokemukset voivat vaikuttaa lapsen neurokehityksellisten häiriöiden, kuten ADHD:n ja autismin puhkeamiseen, sekä mielenterveyteen. Tutkimuksessa havaittiin että äidit jotka olivat kokeneet lapsuudessaan kaltoinkohtelua, laiminlyöntiä tai perheväkivaltaa, olivat alttiimpia saamaan lapsia joilla ilmeni ADHD tai autismia. Lisäksi näillä äideillä itsellään oli suurempi alttius samoihin sairauksiin.

Tutkimukseen osallistui 86 äitiä ja 37 isää sekä 48 lasta joilla oli diagnosoitu ADHD, autismi tai molemmat. Tulokset viittaavat siihen että äidin turvaton kasvuympäristö voi vaikuttaa hänen kykyynsä hallita stressiä, tarjota turvallisuutta ja rakentaa läheisiä suhteita lapsiinsa. Tämä voi vaikeuttaa lapsen tunteiden säätelyä ja arjen haasteiden kohtaamista, erityisesti jos lapsella on neurokehityksellinen häiriö. Isien kohdalla vastaavaa yhteyttä ei havaittu.

”Emme osaa sanoa miksi tämä yhteys näkyy vain äideille, se saattaa johtua siitä että äidillä on useammin läheisempi välittävä suhde lastensa kanssa. Voi myös olla, että isien lapsuuden kokemukset vaikuttavat lapsiin muilla tavoilla, ilman suoraa yhteyttä heidän mielenterveyteensä” 

Tutkijat korostavat että vanhempien omat lapsuudenkokemukset voivat vaikuttaa heidän kykyynsä tukea lapsiaan, erityisesti silloin kun lapsilla on neurokehityksellisiä häiriöitä. He suosittelevat laajempaa lähestymistapaa ja lisää tukea vanhemmille, jotta perheet voivat paremmin vastata näihin haasteisiin.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tutkimus: Äärimmäiset koronarajoitukset pahensivat influenssa-epidemioita jopa 715%

Keittiöpsykologi: Mitä on onnellisuus? Mikä tekee ihmisestä onnellisen tai onnettoman? Ikuisuuskysymys!