in

Alkoholi mukana vahvasti kannabiksen käytössä ja kokeiluissa, kertoo uusi tutkimus

Tuoreen tutkimuksen mukaan alkoholin käytöllä on merkittävä yhteys sekä kannabiksen ensimmäisiin kokeiluihin että myöhempään käyttöön. Kyselyyn vastanneista, jotka olivat kokeilleet kannabista joskus elämässään, yli puolet ilmoitti olleensa alkoholin vaikutuksen alaisena ensimmäisellä käyttökerralla.

Alkoholi liittyy myös moniin kannabiksen käyttötilanteisiin. Vuonna 2022 kahdeksan prosenttia suomalaisista kertoi käyttäneensä kannabista viimeisen vuoden aikana, mikä vastaa noin 300 000 henkilöä väestötasolla. Heistä 78 prosenttia kertoi alkoholin liittyneen ainakin satunnaisesti kannabiksen käyttöön, ja noin neljännes kertoi alkoholin olevan mukana aina tai useimmiten. Vain 22 prosenttia ilmoitti, ettei alkoholi liittynyt heidän käyttötilanteisiinsa lainkaan.

Erikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo, että alkoholi on vakiinnuttanut paikkansa ympäristöissä, joissa huumeiden käyttöä esiintyy. ”Monet kannabiksen käyttäjät juovat alkoholia selvästi muuta väestöä useammin, ja useilla täyttyvät riskikulutuksen kriteerit”, Karjalainen sanoo.

Kannabis on yleisin huume Suomessa, ja päivittäisiä käyttäjiä arvioidaan olevan noin 16 000, erityisesti 25–34-vuotiaiden keskuudessa. Viihdekäyttö painottuu viikonlopun iltoihin, ja yleisimpiä käyttöympäristöjä ovat yksityisasunnot. Ystävien seura korostuu käyttötilanteissa, sillä yli 80 prosenttia käyttää kannabista yhdessä ystävien kanssa.

Lääkekäytössä kannabista hyödynnetään erityisesti kroonisten sairauksien hoidossa. Käyttö on usein omaehtoista itsehoitoa, sillä virallisen lääkekannabismääräyksen saaneiden määrä on Suomessa edelleen hyvin pieni. ”Huumeiden käyttö tapahtuu pääosin piilossa, ja tämä leimaa myös lääkekäyttöä”, Karjalainen arvioi.

Käsitykset kannabiksen kokeilun ja käytön riskeistä ovat lieventyneet kaikissa ikäryhmissä. Helsingin yliopiston dosentti Mikko Salasuo korostaa, ettei alkoholi toimi suoraan porttina huumeisiin, mutta se madaltaa kynnystä riskikäyttäytymiselle yhteisissä kulttuurisissa ympäristöissä. ”Tulokset kertovat enemmän päihteiden käytön jaetuista konteksteista, joissa juhliminen ja irrottautuminen arjesta lisäävät kokeilunhalua”, Salasuo toteaa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin Tilastokeskuksen toimesta nimettömänä verkko- ja postikyselyinä. Kyselyyn vastasi 3 857 henkilöä, joista 354 raportoi käyttäneensä kannabista viimeisten 12 kuukauden aikana ja vastasi käyttötilanteita koskeviin kysymyksiin.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Poliisi kiittää sivullisia: Hätäensiavulla ratkaiseva rooli vakavassa väkivaltarikoksessa

Sebastian Tynkkynen nimitti Kimmo Kiljusta ”ryssän kätyriksi”