Ukraina, EU ja Yhdysvallat ovat arvostelleet, sekä voimakkaasti kritisoineet Venäjän toimia värvätä ehdottomiin vankeustuomioihin tuomittuja vankeja Venäjän armeijaan sotimaan Ukrainan rintamalle. Tästä Venäjää on jopa epäsuorasti syytetty ihmisoikeusrikkomuksista. Venäjällä vankien rekrytoinnin aloitti Jevgeni Prigožinin vuonna 2014 perustama ryhmä Wagner, josta sittemmin tuli Jevgeni Prigožinin johtama, sekä rahoittama yksitysarmeija, joka taisteli Venäjän armeijan rinnalla sodassa Ukrainan rintamalla.
Wagner joukot aloittivat Venäjällä vankien rekrytoinnin vuonna 2022, jolloin wagnerilaisia värvättiin paljon vankiloista. Wagner menestyikin Ukrainassa paikoin paremmin kuin vakinainen armeija, mikä lisäsi Prigožinin arvostusta. Jevgeni Prigožinin Wagner joukkoja kiellettiin värväämästä lisää vankeja vuoden 2023 alussa. Jonka jälkeen vankien värväys sotatoimiin Ukrainaan on Venäjällä hiipunut.
Nyt näyttää siltä, että Ukrainan poliittinen-, sekä armeijan korkein johto ovat päättäneet ottaa oppia Jevgeni Prigožinin ja Wagnerin armeijan toiminnasta ja ajaneet Ukrainan parlamentissa läpi lainsäädännön, joka mahdollistaa vankien värväyksen rintamalle taistelutehtäviin. Ukrainan parlamentti hyväksyi lain keskiviikkona 8 päivä toukokuuta, joka sallii tiettyjen vankien värväämisen rintamalle sotimaan. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Uusi laki on selkeä muutos Ukrainan aiempaan linjaan. Ukraina kun on pitkään kritisoinut Venäjää vankien värväämisestä rintamalle sotimaan.
Tämä lienee erittäinkin selkeä merkki siitä, että Ukraina on erittäin pahoin epäonnistunut uusien, tuoreiden taistelu joukkojen mobilisoinnissa. Nyt taisteluissa olevat joukot ovat pahoin väsyneet ja kuluneet, tappiot ovat olleet huomattavasti suuremmat, eräiden tietojen mukaan jopa moninkertaiset, mitä julkisuuteen on tietoa annettu. Tähän uusien joukkojen mobilisoinnin heikkoon menestykseen vaikuttanut mm. mobilisointi ikäisten miesten joukkopako Ukrainasta. Ukrainasta on joidenkin tietojen mukaan poistunut lähes miljoona ns. asekuntoista miestä. Heitä on eripuolilla Eurooppaa, mm. Suomessa.
Lisäksi mobilisointia on huomattavasti jarruttanut lainsäädäntö, joka mukaan alle 27-vuotiaita ei voi mobilisoida armeijaan.
Sotajoukkoihin liittyminen on ainakin alussa vapaaehtoista, ja mahdollista vain tietyille vangeille. Presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan Palvelija -puolueen puheenjohtaja Olena Šuljak kertoo viestipalvelu X:ssä, että esimerkiksi seksuaalisesta väkivallasta, vähintään kahdesta murhasta tai vakavasta korruptiosta tuomitut vangit eivät rintamalle pääse.
Uuden lain voimaan astuminen vaatii vielä parlamentin puhemiehen ja presidentti Zelenskyin hyväksynnän.
Paavo Määttä
GIPHY App Key not set. Please check settings