in

Karoline Leavittin ”Made in China” -mekko sytytti kiistan: Muodikkuus paljasti tekopyhyyden

Valkoisen talon lehdistösihteeri Karoline Leavitt, 27, on noussut odottamattoman kohun keskiöön Yhdysvaltain ja Kiinan kiristyneen kauppasodan keskellä. Tammikuussa 2025 pitämässään lehdistötilaisuudessa Leavitt esiintyi punaisessa mekossa, jossa oli mustaa pitsiä – asussa, joka on sittemmin paljastunut kiinalaiseksi valmistukseksi. Kiinalaiset diplomaatit ja sosiaalisen median käyttäjät ovat tarttuneet tapaukseen, syyttäen Leavittia ja Trumpin hallintoa tekopyhyydestä, kun samaan aikaan Yhdysvallat on asettanut kovia tulleja kiinalaisille tuotteille.

Kiinalainen diplomaatti Zhang Zhisheng, joka toimii Kiinan pääkonsulina Indonesiassa, nosti asian esille jakamalla kuvan Leavittin mekosta X:ssä 14. huhtikuuta 2025. Hän liitti postaukseensa kuvakaappauksia kiinalaisesta Weibo-alustasta, jossa eräs käyttäjä väitti tunnistaneensa mekon pitsin kiinalaisen Mabu-kaupungin tehtaan tuotokseksi. ”Syytätte Kiinaa bisneksenä, mutta ostatte Kiinasta elämää. Mekon kaunis pitsi tunnistettiin kiinalaisen yhtiön tuotteeksi”, Zhang kirjoitti, osoittaen sanansa suoraan Trumpin hallinnolle.

Kohu ei jäänyt pelkästään diplomaattiselle tasolle, vaan levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Kiinalaiset netizensit ja kommentoijat ympäri maailmaa nostivat esiin ironian: Leavitt edustaa hallintoa, joka on asettanut jopa 125 prosentin tuontitullit kiinalaisille tavaroille, mutta käyttää itse kiinalaisvalmisteisia vaatteita. ”Leavitt kritisoi ’Made in China’ -tuotteita, mutta kävelee upeassa kiinalaisessa pitsimekossa Valkoisen talon podiumille – tekopyhyyttäkö?” eräs kommentoija kirjoitti X:ssä. Toiset kuitenkin puolustivat Leavittia, väittäen, että mekko saattoi olla kopio tai että kiinalaiset tehtaat ovat yleisesti käytettyjä myös länsimaisten luksusmerkkien tuotannossa.

Mekon on vahvistettu olevan brittiläisen Self-Portrait -merkin, jonka on perustanut malesialais-kiinalainen suunnittelija Han Chong. Merkin tiedetään valmistavan suuren osan vaatteistaan Kiinassa, mikä vain syvensi kiistaa. Mekko, joka on koristeltu kristalleilla ja maksaa noin 467 dollaria, oli vielä saatavilla alennuksessa Farfetch-verkkokaupassa kohun aikaan.

Tapaus osuu herkkään hetkeen Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteissa. Presidentti Donald Trump on ajanut aggressiivista ”America First” -politiikkaa, joka on sisältänyt laajoja tulleja kiinalaisille tuotteille – viimeisimpänä 145 prosentin tariffit, jotka ovat herättäneet huolta globaaleista talousvaikutuksista. Kiina on vastannut omilla tulleillaan, nostaen Yhdysvaltain tuonnin tariffit jopa 125 prosenttiin huhtikuussa 2025.

Leavittin mekko onkin noussut symboliksi laajemmalle keskustelulle globalisaatiosta ja siitä, kuinka erottamattomasti Kiina on kytkeytynyt länsimaiseen muotiteollisuuteen. Kiina on ollut maailman suurin vaatteiden ja asusteiden valmistaja jo yli vuosikymmenen, ja siellä toimii tuhansia tehtaita, jotka tuottavat niin luksusmerkkejä kuin massatuotantoa. Esimerkiksi TikTokissa on viime aikoina kiertänyt videoita, joissa näytetään, miten luksusmerkit kuten Dior ja The Row valmistavat tuotteitaan Kiinassa – usein kuluttajien tietämättä.

Muotioikeuden asiantuntija Susan Scafidi Fordhamin yliopistosta kommentoi tapausta sanoen, että Leavittin paras vastaus olisi kenties esiintyä seuraavassa tiedotustilaisuudessa vaatteet nurinpäin, jotta ”Made in U.S.A.” -merkintä näkyisi – jos sellainen vain löytyisi hänen vaatekaapistaan. Scafidi ei ole optimistinen kauppasodan nopeasta ratkaisusta, ja hän pelkää, että korkeat tullit voivat nostaa vaatteiden hintoja ja vahingoittaa amerikkalaisia muotiyrityksiä sekä kuluttajia.

Tekopyhyyttä vai väistämätön todellisuus?

Leavittin mekko ei ole ensimmäinen kerta, kun Trumpin hallinnon ”Made in China” -kriittinen retoriikka törmää arjen realiteetteihin. Esimerkiksi Trumpin ikoniset ”Make America Great Again” -lippikset ovat herättäneet kysymyksiä siitä, valmistetaanko niitä Kiinassa – kysymys, johon ei ole saatu yksiselitteistä vastausta…

Lähde: Timesofindia

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Psykopaatit ja globaali talouskriisi: Itsekkyys yhteisen edun edellä​

Uutiskatsaus 17.4.2025