in

Demarien Timo Harakka sanoo äänestävänsä käännytyslain hylkäämisen puolesta – demarien eduskuntaryhmä hajaantuu kahtia

Demarit eivät ole yksimielisesti käännytyslain takana. Demarien eduskuntaryhmän kova ydin aikoo yhä äänestää lakia vastaan, huolimatta siitä, että puolue hyväksyi neuvottelutuloksen lain muutoksista.

SDP:n kansanedustajat eivät ole vieläkään yksimielisesti käännytyslain takana, vaikka puolueen eduskuntaryhmä hyväksyi eilen neuvottelutuloksen laista pitkän väännön jälkeen. SDP:n sisällä mielipiteet laista jakautuvat edelleen, vaikka puolue sai lakiin toivomiaan muutoksia.

Eduskunnan hallintovaliokunta sai tiistaina iltapäivällä aikaan käännytyslain mietintöluonnoksen, joka lähtee seuraavaksi perustuslakivaliokunnan pöydälle. Sieltä se etenee eduskunnan äänestettäväksi.

SDP on vaatinut lakiin parannuksia, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, rajavartioiden oikeusturvaan ja eduskunnan rooliin. SDP:n hyväksyntä on lain läpimenolle tärkeää, sillä kiireellisenä poikkeuslakina käännytyslaki vaatii taakseen viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa.

Ratkaisevasta äänestyksestä tulee jännittävä

Käännytyslakiin kriittisesti suhtautuvat demarit arvioivat, että vastustajia voi olla riittävästi lain kaatamiseen.

Jos kaikki 199 kansanedustajaa ovat paikalla, kun käännytyslain säätämisestä kiireellisenä äänestetään, sen läpimenon estämiseen riittää 34 kansanedustajaa.

Vasemmistoliiton ja vihreiden tiedetään vastustavan esitystä. Puolueilla on yhteensä 24 kansanedustajaa. Jos heidän lisäkseen kymmenen muuta kansanedustajaa äänestää tyhjää tai lakia vastaan salin ollessa täynnä, käännytyslaki kaatuu.

Hallituspuolue RKP on ilmoittanut, että se salliin edustajiensa äänestää asiasta omatuntonsa mukaan.

Käännytyslaki antaisi mahdollisuuden estää väliaikaisesti ihmisiä hakemasta kansainvälistä suojelua Suomen rajalla tai sen läheisyydessä. Se on perustuslain ja Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden vastainen ja siksi se yritetään säätää poikkeuslakina.

Asiantuntijat ovat arvostelleet lakiesitystä harvinaisen kovasanaisesti.

SDP:n johto on sanonut puolueen kannattavan lakia hallintovaliokunnassa tehtyjen muutosten jälkeen, jos perustuslakivaliokunta esityksen vielä kuittaa.

Puolue jakautui kahtia

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka vastustaa käännytyslakia. Hän uskoo, että lain vastustajia löytyy yli yhden kuudesosan verran.

Hänen mukaansa SDP:n jäsenistöstä tulee kahdenlaista keskenään päinvastaista viestiä: osa kannattaa lakia, osa vastustaa.

– Itse olen lojaali esimerkiksi omaa puolueosastoani kohtaan, joka on tiukasti linjannut, että käännytyslaki pitää kumota. Itse asiassa aika moni SDP:n osasto ja järjestö ja jäsen on tätä mieltä, Harakka sanoo.

Harakka kuitenkin kiistää, että puolueessa olisi käynnissä ”kapinaa” puoluejohtoa vastaan.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tuleeko poliittisen uran hautajaiset? Luopuuko Joe Biden presidenttiehdokkuudesta?

Rajavartiolaitos: Suomen rajojen lähellä yhä henkilöitä, jotka voidaan välineellistää heti