Useat suomalaiset mediat ovat levittäneet virheellistä tietoa Eagle S -tankkerin väitetystä vakoilukäytöstä. Keskusrikospoliisi on nyt oikaissut nämä väitteet ja todennut, ettei aluksella ole löydetty vakoilulaitteistoa.
Median levittämät valheelliset väitteet
Iltalehti otsikoi: ”Lehtiväite: Eagle S -alus ollut täynnä vakoilukalustoa”. Lehden mukaan Lloyd’s List -verkkojulkaisu väitti, että tankkeri oli varustettu ”meriliikenteen ja lentoliikenteen kuunteluun tarkoitetuilla laitteilla”. Nämä laitteet olivat väitetysti vaatineet niin paljon sähköä, että aluksella oli tapahtunut useita sähkökatkoja.
Ilta-Sanomat julisti otsikossaan: ”Hurja väite: Ratsattu rahtilaiva täynnä vakoilulaitteita – Asiantuntija: ”Tietoa on pidettävä luotettavana”. Kyberturvallisuusasiantuntijan haastattelussa väitteitä pidettiin mahdollisina, mutta asiantuntija pysyi nimettömänä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.
Molemmissa tapauksissa nämä perustelemattomat väitteet pohjautuivat Lloyd’s Listin lähteeseen, joka oli aiemmin ilmoittanut aluksen puutteista. Väitteet sisälsivät muun muassa ”älyttömän” oletuksen, että laitteet olisivat kuluttaneet niin paljon virtaa, ettei laivan sähköjärjestelmä olisi riittänyt.
Poliisin oikaisu
Keskusrikospoliisin rikoskomisario Elina Katajamäki kumosi nämä väitteet selkein sanoin: ”Poliisi on tehnyt aluksella laajaa tutkintaa. Havaintoja kuvatunlaisista laitteista ei ole löytynyt.” Tämän perusteella kaikki spekulaatiot vakoilulaitteiden olemassaolosta ovat vailla pohjaa.
Artikkelin tekohetkellä Iltalehti ja Iltasanomat eivät ole korjanneet alkuperäisiä uutisiaan.
Mediamaailma on pyrkinyt selvittämään asiaa journalistisesta näkökulmasta ja on pyytänyt Julkisen sanan neuvostolta (JSN) sekä Journalistiliitolta mielipidettä medioiden valheellisen tiedon levittämisestä.
Mediamaailma kysyi JSN:n ja Journalistiliiton kantaa siihen, miten vastuullisuus toteutuu JSN:n alaisten medioiden osalta tällaisissa tapauksissa ja miten lukija voi toimia jos törmää valheelliseen tietoon medioissa. Kumpikaan taho ei antanut asiasta virallista lausuntoa. JSN ja Journalistiliitto eivät vastanneet kysymyksiin.
Journalistin ohjeet velvoittaa korjaamaan virheet:
Medialla on korjaukseen käytettävissään nopea väline: omat nettisivunsa. Juuri siitä syystä Journalistin ohjeet velvoittavat tiedotusvälineitä korjaamaan virheensä viipymättä verkkopalvelussaan, mutta se ei yksin riitä. Toimituksen on oikaistava virhe myös siinä julkaisussa, jossa se on virheensä tehnyt.
GIPHY App Key not set. Please check settings