Kaksi entistä Politico-toimittajaa, Marc Caputo ja Tara Palmeri, on nostanut esiin väitteitä, että heidän yrityksiään raportoida Bidenin perheeseen liittyvistä kiistanalaisista aiheista sensuroitiin heidän työssään. Caputo ja Palmeri keskustelivat kokemuksistaan Palmerin podcastissa Somebody’s Gotta Win.
Caputo arvosteli erityisesti Politicon vuoden 2020 presidentinvaalien aikaan julkaisemaa artikkelia, joka leimasi Hunter Bidenin tietokonetta koskevan skandaalin ”Venäjän disinformaatioksi”. Hän kertoi ehdottaneensa aiheen käsittelyä, mutta sai toimitukseltaan määräyksen olla kirjoittamatta, puhumatta tai edes viittaamatta aiheeseen sosiaalisessa mediassa. Lopulta Politico julkaisi ainoastaan jutun, joka perustui 51 tiedusteluvirkailijan kirjeeseen. Kirjeessä väitettiin, että tietokonetarina vaikutti ”Venäjän tiedustelutoiminnalta”.
Caputo paljasti myös, että hänen vuonna 2019 laatimansa raportti, joka käsitteli Hunter Bidenin verovelkaa hänen työskennellessään ukrainalaisessa Burisma-energiayhtiössä, hylättiin ilman minkäänlaista selitystä. Hänen mukaansa juttu olisi ollut merkittävä ja paljastava, mutta toimitus ei antanut sille julkaisulupaa.
Palmeri kertoi puolestaan kohdanneensa suuria vaikeuksia saadessaan julki raportin, joka koski Hunter Bidenin aselain rikkomista. Hän oli tehnyt kuukausia perusteellista taustatyötä ja hankkinut poliisiraportteja sekä muita todisteita, mutta koki joutuneensa taistelemaan saadakseen jutun julkaistua. Lopulta se julkaistiin vasta kuukausia Bidenin virkaanastujaisten jälkeen.
Palmerin mukaan sensuurin taustalla vaikutti osittain Bidenin hallinnon ”kuherruskuukausi”. Hänen mielestään toimituksessa vallitsi halu säilyttää hyvät suhteet uuteen hallintoon, mikä vaikeutti Bidenin perhettä kriittisesti käsittelevien juttujen julkaisemista. Hän myös huomautti, että jos kyseessä olisi ollut Trumpin perheenjäsen, tarina olisi todennäköisesti julkaistu huomattavasti nopeammin.
Palmeri kertoi, että hänen tarinansa hyväksyttiin lopulta vasta, kun siihen lisättiin liittovaltion viranomaisten osuutta koskevia yksityiskohtia. Hänen mukaansa pelkkä rikos, kuten Hunter Bidenin valhe aselomakkeessa, ei toimituksen mielestä ollut yksinään riittävän merkittävä julkaistavaksi.
Politico on kiistänyt syytökset sensuurista ja puolustanut journalistisia käytäntöjään. Yhtiön mukaan kaikki jutut käyvät läpi tiukan tarkistusprosessin ennen julkaisua, ja toimituksen päätökset perustuvat tarkkuuteen ja vastuullisuuteen.
Hunter Bidenin ”laptop from hell” -skandaali ja muut siihen liittyvät aiheet ovat herättäneet laajaa keskustelua mediassa viime vuosina. Toimittajat ovat pohtineet kriittisesti, kuinka nämä tapaukset käsiteltiin aikanaan ja miten journalistinen kulttuuri on voinut vaikuttaa uutisoinnin avoimuuteen.
Asiasta uutisoi Fox News
GIPHY App Key not set. Please check settings