Euroopan unioni on nimennyt seitsemän maata ”turvallisiksi lähtömaiksi” osana uutta suunnitelmaa, jonka tavoitteena on nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä ja palautuksia.
Kosovon, Bangladeshin, Kolumbian, Egyptin, Intian, Marokon ja Tunisian kansalaisten turvapaikkahakemukset tullaan jatkossa käsittelemään nopeutetusti kolmen kuukauden sisällä. Nopean käsittelyn taustalla on oletus, että suurin osa näistä hakemuksista tullaan hylkäämään.
Euroopan komission edustaja Markus Lammert totesi, että kyseessä on ”dynaaminen lista”, jota voidaan päivittää tilanteen mukaan. Mikäli joku maa ei enää täytä turvallisen lähtömaan kriteerejä, se voidaan poistaa listalta.
EU on pyrkinyt uudistamaan turvapaikkajärjestelmäänsä erityisesti vuoden 2015–2016 pakolaiskriisin jälkeen. Vaikka uusi EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus hyväksyttiin jo viime vuonna, se astuu voimaan vasta kesäkuussa 2026. Siksi komissio haluaa nyt kiirehtiä kahden keskeisen säännöksen läpivientiä.
Yksi keskeisistä tavoitteista on tehostaa palautuksia: EU:n tilastojen mukaan alle 20 % maastapoistamispäätöksen saaneista ihmisistä todella palautetaan lähtömaihinsa. Nopeutettua käsittelyä sovellettaisiin paitsi turvallisista maista tuleviin, myös niistä maista, joiden kansalaisista alle viidennes saa oleskeluluvan EU:ssa.
Mailla, jotka ovat ehdokkaita EU-jäsenyyteen, on automaattisesti turvallisen maan asema – poikkeuksia voi kuitenkin tulla, esimerkiksi sodan runtelemien maiden kohdalla, kuten Ukraina.
Italia on ollut aktiivinen uudistusten puolestapuhuja, sillä maa on kärsinyt suurista muuttoliikeaalloista vuodesta 2015 lähtien. Myös muun muassa Saksa on ottanut käyttöön rajavalvontaa hillitäkseen laitonta maahanmuuttoa. EU:n yhteinen lista voisi vähentää turvapaikanhakijoiden virtaa maihin, joilla on löyhemmät säädökset.
Marokon, Tunisian ja Egyptin rannikolta on viime vuosina lähtenyt huomattavia määriä siirtolaisia Välimereä pitkin kohti Eurooppaa. Italian oikeistohallitus, jota johtaa pääministeri Giorgia Meloni, on ottanut listan ilolla vastaan. Sisäministeri Matteo Piantedosi kutsui listaa Rooman voitoksi, erityisesti sen vuoksi että Bangladesh, Egypti ja Tunisia sisältyvät siihen ”ideologisesta vastustuksesta huolimatta”.
Aiemmin Italian oikeusistuin esti Melonin hallituksen yrityksen siirtää Egyptin ja Bangladeshin kansalaisia pidätyskeskuksiin Albaniaan. Euroopan unionin tuomioistuin linjasi, että maat eivät voi olla yksiselitteisesti turvallisia, jos kaikilla alueilla ja vähemmistöillä ei ole riittäviä oikeusturvatakeita.
Uudet ehdotukset tarvitsevat vielä sekä Euroopan parlamentin että jäsenvaltioiden hyväksynnän. Osa ihmisoikeusjärjestöistä on ilmaissut huolensa suunnitelmasta. Esimerkiksi EuroMed Rights -verkosto varoittaa, että joidenkin maiden luokittelu turvallisiksi on harhaanjohtavaa ja vaarallista, koska niissä esiintyy dokumentoituja ihmisoikeusloukkauksia ja rajoitettua suojaa sekä kansalaisille että siirtolaisille.
Komission tiedottaja Markus Lammert kuitenkin vakuuttaa: ”Me emme tingi perus- ja ihmisoikeuksista. EU-lainsäädäntö edellyttää, että jokainen turvapaikkahakemus arvioidaan yksilöllisesti.”
Lähde: Bbc
GIPHY App Key not set. Please check settings