in ,

Europarlamentaarikoiden palkkiot paljastettiin – Näin isoja summia he todellisuudessa saavat

Europarlamentaarikot saavat kuukausittain hyvää bruttopalkkaa ja mukavaa päivärahaa kokouksista. Matkakorvauksia ja avustajapalkkioita kertyy tuhansia euroja, ja avustajille voidaan maksaa jopa 28 696 euroa kuukaudessa. Kokonaistulot voivat nousta yli 50 000 euroon kuukaudessa. Kuitenkin etuuksien valvonta herättää huolta.

Europarlamentaarikoiden palkkiot määräytyvät Euroopan unionin lainsäädännön mukaan ja ne ovat vakioituja. Euroopan parlamentin jäsenet saavat kuukausittaisen palkkion, joka on noin 8 000 euroa kuukaudessa (brutto). Tämä palkkio on verotettavaa tuloa ja se voi vaihdella, jos parlamentaarikko ei ole jatkuvasti läsnä täysistunnoissa tai jos hän on poissa jollain muulla tavalla.

Tämän lisäksi europarlamentaarikot saavat päivärahoja kokouksista ja muista virallisista tehtävistä. Vuonna 2024 päivärahan määrä on noin 320 euroa päivältä, kun parlamentaarikko osallistuu täysistuntoihin tai muihin virallisiin tehtäviin Brysselissä tai Strasbourgissa.

Europarlamentaarikoilla on myös oikeus käyttää avustajia, joille voidaan maksaa palkkaa, mutta nämä kulut eivät ole suoraan heidän henkilökohtaisia palkkioita. Palkkioiden lisäksi parlamentaarikot voivat saada korvauksia matkakuluista, mutta nekin ovat rajattuja.

Yhteensä europarlamentaarikon kokonaistulot voivat siis vaihdella riippuen muun muassa työskentelyn määrästä ja muista rooleista, mutta pääasiallinen palkkio on tuo noin 8 000 euroa kuukaudessa.

Europarlamentaarikoiden palkkiot ja kulukorvaukset

Europarlamentaarikot saavat palkkioita ja kulukorvauksia useista eri lähteistä, jotka kattavat heidän työtehtäviinsä liittyviä kuluja, kuten matkustamista, majoitusta ja toimistokustannuksia. Tässä tiivistelmä europarlamentaarikoiden keskeisimmistä taloudellisista etuuksista.

1. Palkkio

Europarlamentaarikoiden kuukausipalkkio on noin 8 000 euroa brutto. Tämä summa on vakio ja verotettavaa tuloa. Palkkio voi vaihdella, jos parlamentaarikko ei osallistu säännöllisesti täysistuntoihin tai muihin virallisiin kokouksiin.

2. Matkakustannusten korvaukset

Europarlamentaarikot voivat saada matkakorvauksia matkustaessaan Euroopan parlamentin kokouksiin tai muihin virallisiin tilaisuuksiin. Matkakorvaukset katetaan edullisimmilla mahdollisilla kulkuvälineillä, kuten lentokoneseduilla tai junalipuilla.

3. Päivärahat

Europarlamentaarikot saavat päivärahaa noin 320 euroa päivältä silloin, kun he osallistuvat virallisiin kokouksiin tai tilaisuuksiin Brysselissä tai Strasbourgissa. Tämä summa kattaa päivittäiset elinkustannukset, kuten ruokailun ja majoituksen.

4. Majoituskustannusten korvaukset

Majoituksesta parlamentin kokouksissa maksetaan myös korvauksia. Parlamentaarikot voivat valita majoituksen itse ja saada korvauksia kohtuullisista majoituskustannuksista. Monet parlamentaarikot vuokraavat asuntoja Brysselistä tai Strasbourgista.

5. Toimistokulut ja avustajat

Europarlamentaarikot voivat käyttää varoja toimistokuluihin kuten avustajien palkkaamiseen. Avustajat auttavat parlamentaarikoita heidän työssään sekä kotimaassa että Brysselissä. Tämän lisäksi he voivat käyttää varoja muiden toimistotarvikkeiden hankintaan.

Eläkejärjestelmä ja sen karttuminen

Europarlamentaarikoiden eläke perustuu heidän työskentelyaikaansa Euroopan parlamentissa ja siihen, kuinka paljon he ovat saaneet palkkiona. Eläkkeen suuruus voi olla jopa 75 % heidän palkkioistaan palvelusajan mukaan. Eläke karttuu koko parlamentissa työskentelyn ajan, ja eläkkeen määrä on suoraan verrannollinen parlamentaarikon saamaan palkkaan.

Eläkeikä ja ”cooling-off” -kausi

Europarlamentaarikoilla ei ole asetettua eläkeikää, mutta he voivat jäädä eläkkeelle sen jälkeen, kun eivät enää toimi parlamentissa. Lisäksi parlamentaarikoilla on ”cooling-off” -kausi, jossa he eivät voi ottaa vastaan palkattuja tehtäviä, jotka voisivat olla ristiriidassa heidän aikaisemman poliittisen työnsä kanssa.

Muut edut

Europarlamentaarikoilla voi olla oikeus myös muihin etuuksiin, kuten terveydenhuolto- ja majoituskorvauksiin eläkeaikana, erityisesti jos he ovat olleet EU:n palveluksessa pitkään. Vaikka europarlamentaarikot kuuluvat EU:n eläkejärjestelmään, he voivat olla myös osaksi kansallisia eläkejärjestelmiä, mikäli he ovat aiemmin toimineet kansallisessa politiikassa.

Europarlamentaarikoiden lobbausrahat ja yrityskytkökset herättivät huolta

Uuden Suomen artikkeli käsitteli taannoin europarlamentaarikoiden taloudellisia yhteyksiä ja niiden vaikutuksia lainsäädäntötyöhön. Artikkelissa tarkasteltiin erityisesti suuryritysten ja lobbausryhmien roolia EU:n päätöksenteossa sekä sitä, kuinka europarlamentaarikot olivat yhteyksissä näihin organisaatioihin.

Myös YLE taannoin uutisoi artikkelissaan ongelmista

“Euroopan parlamentin jäsenet (mepit) saavat kuukausittain merkittäviä summia etuuksina palkkansa päälle, kuten matkakustannusten ja avustajapalkkioiden muodossa, mutta näiden etuuksien valvonta on heikkoa, kertoo Heidi Hautala Ylelle. Hautalan mukaan nykyinen järjestelmä ei ole riittävästi läpinäkyvä, ja mepit voivat käyttää saamiaan korvauksia ilman asianmukaista tarkastusta.

Hautala, joka on pitkään kritisoinut EU:n hallintokäytäntöjä, painottaa, että meppien etuuksien käyttöä ei valvota kunnolla, mikä voi johtaa väärinkäytöksiin. Hänen mukaansa EU:n tulisi parantaa läpinäkyvyyttään ja tiukentaa sääntöjä, jotta kansalaisten luottamus säilyy.

Tämä kritiikki nostaa esiin keskustelua EU:n budjetin ja toimielinten vastuullisuudesta, erityisesti silloin, kun kyse on meppien saamista lisäkorvauksista.”


Uuden Suomen artikkelin pohjalta muutamia rahasummia

“Palkkion ja päivärahan lisäksi mepit saavat kuukausittaisen kulukorvauksen, joka on suuruudeltaan 4 950 euroa.

Lisäksi mepeille korvataan vuodessa enintään 4 886 euroa oman kotimaan ulkopuolella hoidettavien tehtävien kulujen kattamiseen. Näitä matkoja ovat esimerkiksi konferenssit tai työvierailut.

Suomalaiset mepit voivat lisäksi laskuttaa EU-parlamentilta kilometrikorvauksia enintään 24 000 kilometrin edestä, mikä tarkoittaa 13 920 euroa.

Lisäksi mepeille on suunnattu enintään 28 696 euroa kuukaudessa avustajia varten. Tämä raha maksetaan valtuutetuille avustajille, joita voi olla 3–4 parlamentin hallinnon alaisuudessa.

Kun kaikki edellä mainitut palkkiot ja korvaukset lasketaan yhteen, mepin rahalliset edut voivat olla kuukaudessa jopa yli 50 000 euroa. Tässä laskelmassa vuositasolla ilmoitetut korvaukset ovat jaettu 12 kuukaudelle.”

Lähde: Uusi Suomi https://www.uusisuomi.fi/uutiset/korvausta-korvauksen-paalle-nain-muhkeat-edut-odottavat-uusia-meppeja/503e7da3-40ac-469f-b496-88ed2e7f76b8

Europarlamentaarikoiden etuudet herättävät huolta läpinäkyvyydestä

Europarlamentaarikoiden palkkiot ja etuudet ovat monelle kansalaiselle tuttuja, mutta niiden valvonnassa ilmenevät puutteet herättävät yhä enemmän huolta. Kritiikki valvonnan heikkoudesta on tärkeä muistutus siitä, kuinka avoimuus ja vastuullisuus eivät aina toteudu parlamentin käytännöissä. Vaikka europarlamentaarikot saavat verotettavaa palkkiota sekä matkakorvauksia, päivärahoja ja avustajapalkkioita, näiden etuuksien käyttöä ei valvota riittävän tarkasti. Tämä avaa mahdollisuuden väärinkäytöksille ja korruptioon, sillä europarlamentaarikot voivat käyttää saamiansa korvauksia ilman kattavaa seurantaa. Läpinäkyvyyden puute ei ainoastaan heikennä kansalaisten luottamusta Euroopan unionin instituutioihin, vaan se myös vaarantaa demokraattisen päätöksenteon rehellisyyden ja puolueettomuuden. On äärimmäisen tärkeää, että EU:n päätöksentekoelimet ottavat vastuun lobbauksen ja eturistiriitojen ehkäisemisestä, ja tekevät selkeämmäksi, miten ja mihin varoja käytetään. Vain näin voidaan varmistaa, että europarlamentaarikot toimivat kansalaisten edun mukaisesti.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kysely: 85 prosenttia on huolissaan Venäjän mahdollisista kyberhyökkäyksistä, sekä informaatiovaikuttamisesta.

Olkiluoto 3 sähköntuotanto keskeytyi turbiinihäiriön vuoksi