in , ,

Hoosiannasta uusi taidepop-kappale uhanalaisella pohjoissaamen kielellä – mukana joikua

Anna Näkkäläjärvi-Länsman kuva: Sami Zimmermann

Jouluradion ensimmäisen adventin Hoosianna-hymni saa tänä vuonna uudenlaisen tulkinnan, kun Anna Näkkäläjärvi-Länsman esittää kappaleen pohjoissaameksi sävellyksellä Hosianna. Tämä moderni taidepop-kappale yhdistää pohjoissaamelaisen joikuperinteen perinteisen Hoosianna-hymnin elementteihin, luoden sävelmän, joka heijastaa niin perinnettä kuin nykyhetken moniäänisyyttä. Kappaleen on sovittanut ja tuottanut Sami Zimmermann, ja siitä julkaistaan myös Kevin Francettin ohjaama musiikkivideo.

Uusi Hoosianna haluaa kunnioittaa Suomen alkuperäiskansaa, saamelaisia, sekä tuoda heidän kulttuurinsa ja kielensä näkyväksi. ”Halusin tehdä version, jossa sekoitetaan eri elementtejä. Mukana on joikua ja alkuperäisestä melodiasta inspiroitu pohja, mutta kokonaisuus on jotain aivan uutta,” Näkkäläjärvi-Länsman kertoo.

Tuottaja Sami Zimmermann kuvailee kappaletta moderniksi ja monikerroksiseksi: ”Tässä ei pyritä edustamaan tiettyä kansallista musiikkia, vaan luomaan jotain universaalia ja uutta. Pohjoissaamen kieli tuo kuitenkin oman tunnistettavan sävynsä teokseen.”

Saamelaiskulttuurin voimabiisi

Näkkäläjärvi-Länsman, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Ánnámáret, tekee tohtoriopintoja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla, missä hänen tutkimuksensa keskittyy perinteiseen pohjoissaamelaiseen joikuun. Hän kuvailee Hosiannaa henkilökohtaiseksi voimabiisikseen, jossa musiikin kaamoksen sävyt – kylmyys ja sininen valo – rakentavat tunteikkaan matkan epätoivosta toivoon.

”Haluan sanoa tällä versiolla, että meidän on pidettävä toisistamme huolta ja oltava suvaitsevaisia eri kulttuureja kohtaan. Toivoisin rauhaa maan päälle. Tämä kappale on muistutus siitä,” Näkkäläjärvi-Länsman kertoo.

Hän korostaa myös saamenkielen merkitystä osana kappaletta: ”Kaikki saamenkielet ovat uhanalaisia. On tärkeää, että saamelaisnuoret näkevät, miten saamenkielellä voi luoda jotain näin laajasti merkityksellistä.”

Zimmermann lisää, että näkyvyys Jouluradion kautta on merkittävä avaus pohjoissaamen kielen ja kulttuurin tunnettuuden lisäämiseksi. ”Tämä kappale kutsuu kuuntelijat hiljentymään ja antamaan musiikin johdattaa ajatuksiaan.”

Kritiikkiä virsien modernisoinnista

Vaikka uudet tulkinnat voivat tuoda klassikkovirret uusien yleisöjen ulottuville, niiden modernisointi herättää myös kritiikkiä. Osa perinteiden vaalijoista kokee, että tällaiset muutokset saattavat hämärtää virsien alkuperäistä uskonnollista ja kulttuurista merkitystä.

”Virsillä on tärkeä paikka kirkkovuoden perinteissä ja uskonnollisessa elämässä. Ne luovat jatkuvuutta sukupolvien välille, ja niiden muuttaminen nykyaikaisiksi voi viedä niistä pois sen syvällisyyden, joka tekee niistä hengellisesti koskettavia,” toteaa kirkkomusiikin asiantuntija Anna Virtanen.

Erityisesti adventin Hoosianna-hymni on monille rakas perinne, jonka sävelmässä kuullaan joulunajan odotuksen ja hiljentymisen pyhyyttä. ”Kun virren melodian ja sanojen tuttu rakenne muokataan radikaalisti, osa kuulijoista voi kokea, ettei kappale enää täytä alkuperäistä tarkoitustaan hengellisenä lohtuna ja rukouksena,” Virtanen lisää.

Kriitikot eivät kuitenkaan kiistä kulttuurien välisen vuoropuhelun arvoa. Saamelaiskulttuurin esiin nostaminen Jouluradion Hoosiannassa voi olla tärkeä avaus, mutta kysymys kuuluu, kuinka löytää tasapaino modernisoinnin ja perinteiden säilyttämisen välillä.

Kuuntele ensiesitys ja katso musiikkivideo

Hoosiannan ensiesitys kuullaan Jouluradion pääkanavalla ensimmäisenä adventtina, 1.12. klo 00. Samaan aikaan julkaistaan musiikkivideo Jouluradion YouTube-kanavalla.

Jouluradio, joka on osa Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien toimintaa, tarjoaa kahdeksan eri kanavaa täynnä monipuolista joulumusiikkia. Kanavia voi kuunnella sekä verkossa että perinteisillä radiotaajuuksilla eri puolilla Suomea.

Lähde: Kirkon viestintä

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Verohallinto sulkee useita käyntiasiointipisteitä

Kalle Rovanperä ja Fredman Capital: tavoitteena Suomen suurin yksityisomisteinen ravintolayhtiö