in ,

Intia ja Kiina sopivat joukkojensa vetämisestä kiistelyltä raja-alueelta vuosia kestäneiden jännitteiden jälkeen

Intian ja Kiinan joukkojen vetäytyminen yhteisymmärryksessä on edennyt merkittävästi, mikä lupaa helpotusta neljä vuotta jatkuneisiin rajajännitteisiin maiden välillä.

Intian puolustusministeri Rajnath Singh kertoi torstaina, että suurin osa Intian ja Kiinan etulinjan joukoista on siirretty kauemmas maiden kiistellyltä rajalta, joka sijaitsee syrjäisellä Himalajan alueella Ladakhissa. Tämä kehitys tapahtui noin kymmenen päivää sen jälkeen, kun maat olivat allekirjoittaneet uuden rajavalvontasopimuksen, jonka tarkoituksena on päättää pitkään jatkunut kiista. Singh kertoi vetäytymisprosessin olevan ”lähes valmis”.

Raja, joka tunnetaan nimellä Line of Actual Control (LAC), erottaa Kiinan ja Intian hallussa olevat alueet toisistaan. LAC ulottuu lännessä sijaitsevasta Ladakhista Intian itäiseen Arunachal Pradeshin osavaltioon, jonka Kiina vaatii omakseen kokonaan. Maiden välillä puhkesi sota rajakiistasta vuonna 1962, ja siitä lähtien raja on ollut molempien maiden tiukasti vartioima.

Kesällä 2020 maiden välit kiristyivät rajusti, kun väkivaltaisessa yhteenotossa kuoli ainakin 20 intialaista sotilasta ja neljä kiinalaista sotilasta. Tämä johti vuosia kestäneeseen jännitteiseen tilanteeseen, jossa molemmat maat asettivat kymmeniä tuhansia sotilaita raskaiden aseiden, tykistön, panssarivaunujen ja hävittäjien tukemina hyvin lähelle toisiaan.

Lokakuussa Intia ja Kiina solmivat rajakiistaa koskevan sopimuksen, jonka tavoitteena on vähentää jännitteitä ja päättää sotilaallinen vastakkainasettelu alueella. Tämän jälkeen Intian pääministeri Narendra Modi ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat kahdenvälisesti BRICS-huippukokouksen yhteydessä Venäjällä – tämä oli heidän ensimmäinen tapaamisensa viiteen vuoteen.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka pitkälle joukot on siirretty, eikä siitä, vähentyykö rajalla olevien sotilaiden kokonaismäärä.

“Pyrkimyksenämme on viedä asiaa eteenpäin pelkästä vetäytymisestä, mutta tähän voi mennä vielä aikaa,” Singh totesi.

Kiinan puolustusministeriön edustaja Zhang Xiaogang kertoi torstaina, että etulinjan joukot etenevät vetäytymisessä ”järjestelmällisesti ja sopimusten mukaisesti”. Sopimus velvoittaa Intian ja Kiinan joukot vetäytymään kahdelta alueelta, joissa joukot ovat olleet erityisen lähellä toisiaan. Vuosien 2020 väkivaltaisen yhteenoton jälkeen joukot asetettiin komentajien mukaan ”silmätysten” asemiin useissa paikoissa. Useimmat näistä tilanteista on saatu ratkaistua aiempien neuvotteluiden myötä, ja molemmat osapuolet ovat sopineet puskurivyöhykkeiden luomisesta.

Kuitenkin Depsangin ja Demchokin alueiden vetäytymisestä ei päästy yhteisymmärrykseen ennen kuin 21. lokakuuta allekirjoitettu sopimus lopulta ratkaisi asian.

“Kyseessä on positiivinen kehitysaskel,” totesi kenraaliluutnantti D.S. Hooda, joka johti Intian pohjoiskomentoa vuosina 2014–2016. ”Ottaen huomioon, kuinka syvällä maiden välinen epäluottamus on ollut ja kuinka kaikki luottamusta lisäävät toimet ovat romahtaneet, tämä on erittäin positiivinen alku”, hän totesi. Hoodan mukaan kuitenkin kestää vielä kauan ennen kuin maat voivat palata vuoteen 2020 edeltäviin asemiin. ”Tämä ei tarkoita, että tilanne palaa täysin normaaliksi, vaan perinteinen rajapartiointi on palautettava, ja puskurivyöhykkeitä täytyy myös vielä tarkentaa,” hän arvioi.

Kiista raja-alueella on vaikuttanut myös maiden välisiin liiketoimintasuhteisiin, sillä Intia on estänyt kiinalaisia yrityksiä tekemästä investointeja ja kieltänyt suuria projekteja yhteistyössä kiinalaisten toimijoiden kanssa.

Lähde: Associated Press

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Keittiöpsykologi: Onko juhlapyhien vietto enää muodikasta – Onko joululaulut aikansa eläneitä ja muuta sekalaista settiä aamukahvin äärellä

Näköharhat ja suunniteltu disinformaatio Yhdysvaltain vaaleissa: median ja asiantuntijoiden rooli kyseenalaistettavana