in

Kanada vastaa Trumpin autotuontitulleihin – Carney kutsuu päätöstä ”suoraksi hyökkäykseksi”

Kanadan pääministeri Mark Carney kokoontuu tänään hallituksensa kanssa keskustelemaan vastatoimista Yhdysvaltain uusille autotuontitulleille, joita hän on kutsunut ”suoraksi hyökkäykseksi” Kanadan autoteollisuutta vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona, että hän aikoo asettaa 25 prosentin pysyvän tullin kaikille maahantuoduille ajoneuvoille ja ajoneuvojen osille. Päätös uhkaa vakavasti Kanadan autoteollisuutta, joka on vahvasti sidoksissa Yhdysvaltain markkinoihin.

Carney, joka nousi liberaalien johtoon ja pääministeriksi vasta tämän kuun alussa, on muuttanut kampanjasuunnitelmiaan ennen huhtikuun lopussa pidettäviä parlamenttivaaleja keskittyäkseen tullikysymykseen.

Kanadan ja Yhdysvaltain kauppasuhteet kiristyvät

Yhdysvallat on jo aiemmin asettanut 25 prosentin tullit Kanadan teräkselle ja alumiinille, ja Kanada on vastannut niihin 60 miljardin Kanadan dollarin (42 miljardin Yhdysvaltain dollarin) arvoisilla vastatulleilla. Nyt Trumpin ilmoittama uusien autojen ja osien tuontitulli astuu voimaan 2. huhtikuuta, ja yrityksille kohdistuvat maksut alkavat seuraavana päivänä. Varaosien tullit seuraavat perässä myöhemmin keväällä.

Carney tapasi ministerinsä Ottawassa torstaiaamuna keskustellakseen mahdollisista vastatoimista. Hän ilmoitti keskiviikkoiltana aikovansa keskustella Trumpin kanssa tilanteesta.

”Olisi asianmukaista, että presidentti ja minä keskustelemme hänen päätöksestään. Olen varma, että se tapahtuu pian”, Carney sanoi.

Carneyn ja Trumpin välillä ei ole vielä käyty suoria keskusteluja sen jälkeen, kun Carney astui virkaansa.

Trump varoittaa Kanadaa ja EU:ta yhteistyöstä

Torstaiaamuna Trump varoitti Kanadaa ja Euroopan unionia yhteistyöstä Yhdysvaltoja vastaan kauppasodassa.

”Jos Euroopan unioni ryhtyy Kanadan kanssa toimiin vahingoittaakseen Yhdysvaltoja taloudellisesti, niille asetetaan valtavia lisätulleja, paljon suurempia kuin mitä nyt on suunniteltu”, Trump kirjoitti Truth Social -alustallaan.

Oppositio ja ammattiliitot reagoivat

Kanadan konservatiivien johtaja Pierre Poilievre kutsui uusia tulleja ”perusteettomiksi ja provosoimattomiksi”.

Vasemmistolainen Uusi demokraattinen puolue (NDP), joka aiemmin tuki liberaalien vähemmistöhallitusta, on myös muuttanut kampanjasuunnitelmiaan. Puolueen johtaja Jagmeet Singh tapaa torstaina ammattiliittojen edustajia ja autoteollisuuden työntekijöitä Windsorissa, Ontariossa – Kanadan autoteollisuuden keskuksessa, joka sijaitsee vastapäätä Detroitia.

Kanadalaiset suuntaavat vaaliuurnille 28. huhtikuuta.

Autoteollisuus kärsii uusista tulleista

Yhdysvallat toi viime vuonna noin kahdeksan miljoonaa autoa, joiden arvo oli noin 240 miljardia dollaria – lähes puolet maan automyynnistä. Meksiko on Yhdysvaltain suurin autontuojamaa, ja sitä seuraavat Etelä-Korea, Japani, Kanada ja Saksa.

Meksikon presidentti Claudia Sheinbaum ei torstaina kommentoinut suoraan Trumpin uusia tulleja mutta korosti Meksikon hallituksen puolustavan maan etuja.

”Puolustamme aina Meksikoa ja pyrimme turvaamaan työpaikkoja sekä suojelemaan yrityksiämme”, Sheinbaum sanoi lehdistötilaisuudessa. Hän ilmoitti Meksikon antavan ”kokonaisvaltaisen vastauksen” 3. huhtikuuta, päivä tullien voimaantulon jälkeen.

Sheinbaum muistutti, että monet yhdysvaltalaiset autovalmistajat toimivat sekä Meksikossa että Kanadassa, ja että vapaakauppasopimus, jonka Trump itse neuvotteli presidenttikautensa aikana, on yhä voimassa.

”Ei tietenkään pitäisi olla tulleja. Sehän on koko vapaakauppasopimuksen ydin”, Sheinbaum totesi.

Tilanne jatkuu jännittyneenä, ja Kanadan hallitus joutuu tasapainoilemaan vaalien, taloudellisten vaikutusten ja diplomaattisten suhteiden välillä etsiessään vastausta Trumpin tullipolitiikkaan.

Lähde: bbc

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Rohkea Italialaismummo huijasi huijareita, roistot telkien taakse

Sisäministeriö käynnistää lainsäädäntöhankkeen järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi