in

Kansainvälinen rikostuomioistuin tuomitsee Yhdysvaltojen pakotteet virkamiehilleen

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on ilmoittanut jatkavansa oikeudellista työtään huolimatta siitä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut määräyksen, joka asettaa pakotteita tuomioistuimen henkilöstölle.

ICC kertoi lausunnossaan seisovansa lujasti työntekijöidensä takana ja tuomitsevansa Yhdysvaltain pyrkimykset horjuttaa sen ”itsenäistä ja puolueetonta” toimintaa.

Trumpin määräys syyttää ICC:tä ”laittomista ja perusteettomista toimista”, minkä taustalla on tuomioistuimen päätös antaa pidätysmääräys Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle väitetyistä sotarikoksista Gazassa. Israel on kiistänyt syytökset. Samalla ICC on antanut pidätysmääräyksen myös Hamasin komentajalle.

ICC jatkaa toimintaansa huolimatta pakotteista

ICC, joka ei kuulu Yhdysvaltojen tai Israelin jäsenvaltioihin, mutta jolla on toimivalta tutkia kansanmurhia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksia, korosti sitoutumistaan oikeuden toteuttamiseen.

”Lausumme jyrkän tuomiomme Yhdysvaltojen päätökselle asettaa pakotteita virkamiehillemme ja estää tuomioistuimen riippumatonta ja puolueetonta oikeudellista työtä”, ICC totesi.

Tuomioistuin lisäsi jatkavansa työtään ”miljoonien viattomien julmuuksien uhrien hyväksi ympäri maailmaa”.

Viime vuosina ICC on antanut pidätysmääräyksiä muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinille epäillyistä sotarikoksista Ukrainassa, Talibanin johtajille Afganistanin tyttöjen ja naisten vainoamisesta sekä Myanmarin sotilasjohdolle rohingya-muslimeihin kohdistuneista rikoksista.

Kansainvälinen kritiikki Trumpin päätökselle

Trumpin päätös asettaa pakotteita ICC:n virkamiehille on kohdannut laajaa kansainvälistä kritiikkiä. Pakotteet sisältävät taloudellisia rajoituksia ja viisumikieltoja henkilöille ja heidän perheilleen, jotka osallistuvat ICC:n tutkintaan amerikkalaisista tai Yhdysvaltojen liittolaisista.

Useat Yhdysvaltojen liittolaiset, kuten Alankomaat ja Saksa, ovat tuominneet Trumpin päätöksen. Yhdistyneet kansakunnat (YK) on vaatinut pakotteiden kumoamista, ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi, että ICC:n on ”saatava toimia vapaasti maailman rankaisemattomuuden torjumiseksi”.

Myös Ison-Britannian pääministeri Keir Starmerin tiedottaja ilmaisi maan tukevan ICC:n riippumattomuutta.

Israel ja Unkari tukevat Trumpin päätöstä

Israelin ulkoministeri Gideon Saar sen sijaan kehui Trumpin päätöstä ja kutsui ICC:n toimia ”moraalittomiksi ja vailla oikeudellista perustaa”. Hän väitti, ettei tuomioistuin toimi kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó puolestaan ilmoitti Facebookissa, että Trumpin päätös on ”täysin ymmärrettävä”. Hän syytti ICC:tä ”poliittisesti puolueelliseksi työkaluksi”.

Pakotteiden vaikutukset tuomioistuimen työhön

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ensimmäisen pääsyyttäjän entinen sihteeri Zachary Kaufman varoitti BBC:n haastattelussa, että pakotteilla voi olla ”merkittäviä käytännön vaikutuksia” ICC:n toimintaan.

”Pakotteet voivat johtaa omaisuuden ja varojen jäädyttämiseen sekä estää ICC:n virkamiehiä ja heidän perheenjäseniään matkustamasta Yhdysvaltoihin”, Kaufman selitti.

Trumpin aiemmat toimet ICC:tä vastaan

Trump on aiemminkin kohdistanut pakotteita ICC:n virkamiehiin, muun muassa vuonna 2020, kun tuomioistuin tutki Yhdysvaltain joukkojen mahdollisia sotarikoksia Afganistanissa. Pakotteet kohdistuivat muun muassa tuolloiseen pääsyyttäjään Fatou Bensoudaan.

Myöhemmin presidentti Joe Bidenin hallinto poisti nämä pakotteet.

Viime kuussa Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti ICC:n vastaisista pakotteista, mutta lakiesitys ei edennyt senaattiin.

ICC:n puolustamiseksi yhdeksän maata – mukaan lukien Etelä-Afrikka ja Malesia – perustivat tammikuussa ”Haagin ryhmän”, jonka tavoitteena on tukea tuomioistuimen työtä ja päätöksiä.

Trumpin suunnitelmat Gazan suhteen herättävät vastustusta

Trumpin hallinto on viime päivinä herättänyt kohua myös toteamuksillaan Gazasta. Tiistaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Trump ehdotti, että Yhdysvallat ottaisi Gazan hallintaansa, asuttaisi palestiinalaiset uudelleen ja muuttaisi alueen ”Lähi-idän Rivieraksi”.

Ehdotus on saanut laajaa tuomiota arabijohtajilta ja YK:lta. Trump kuitenkin toisti kantansa torstaina omalla Truth Social -alustallaan.

Israelin puolustusministeriö on jo ilmoittanut armeijalle, että sen tulee suunnitella Gazan palestiinalaisväestön siirtämistä. Tämä on lisännyt huolia alueen humanitaarisesta tilanteesta ja herättänyt kysymyksiä Trumpin todellisista aikeista alueella.

Lähteet: bbc

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Stubb kommentoi henkivartijan kuolemaa viestipalvelu X:ssä

Britannia karkotti venäläisen diplomaatin vakoilukiistan seurauksena