in

Kansalaisaloite Ylen toiminnan rajaamisesta keräsi 50 000 allekirjoitusta – etenee eduskuntaan

Kansalaisaloite, jossa vaaditaan Yleisradion (Yle) taloudellisten sopeutustoimien kiristämistä ja sen lakisääteisten tehtävien rajaamista, on saavuttanut vaaditut 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen tekijät haluavat, että Yle sopeutuu julkisen talouden haasteisiin samalla tavalla kuin muutkin julkiset toimijat ja keskittyy tiiviimmin ydintehtäviinsä.

Keskeiset vaatimukset: Tehtävien rajaaminen ja sopeutustoimet

Aloitteen ydinvaatimus on, että Ylen julkisen palvelun tehtäviä rajataan tarkemmin vastaamaan kansalaisten tahtoa ja yhteiskunnan tarpeita. Tämä tarkoittaisi Ylen keskittymistä pääasiassa tiedonvälitykseen, ajankohtaisohjelmiin, kansalliskulttuurin tukemiseen ja kriisiajan viestintään. Aloitteen mukaan Ylen rahoitus ja tehtäväkenttä ovat nykyisellään liian laajoja, mikä heikentää kaupallisen median toimintaedellytyksiä Suomessa.

Aloitteen tekijät korostavat myös, että Ylen on osoitettava vastuullisuutta verovarojen käytössä. He vastustavat Yle-veron korottamista ja painottavat, että taloudelliset sopeutustoimet tulisi toteuttaa tiukemman rahoitusmallin puitteissa.

Kansalaisten tahto ja demokraattinen päätöksenteko

Aloitteen taustalla on huoli siitä, että Ylen nykyinen parlamentaarinen rahoitusmalli, joka edellyttää eduskuntaryhmien yksimielisyyttä päätöksenteossa, ei heijasta riittävästi kansalaisten tahtoa. Aloitteen mukaan järjestely tekee Ylen toiminnasta käytännössä immuunin kansan enemmistön toiveille, koska mallin muuttaminen vaatisi kaikkien puolueiden suostumuksen. Tämä nähdään ongelmallisena demokratian perusperiaatteiden kannalta.

Kansalaisaloitteessa viitataan myös Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) tutkimukseen, jonka mukaan yli puolet suomalaisista on valmis leikkaamaan Ylen rahoitusta osana julkisen talouden sopeutustoimia.

Pohjoismainen vertailu ja mediakentän monipuolisuus

Aloitteessa nostetaan esiin myös Ylen rahoituksen suuruus suhteessa muihin Pohjoismaihin. Suomessa Ylen rahoitus on asukasta kohden suurempi kuin Tanskassa ja Ruotsissa, vaikka Suomen taloudellinen tilanne on heikompi. Aloitteen mukaan Ylen liian vahva taloudellinen asema heikentää valtakunnallisen ja paikallisen kaupallisen median elinvoimaisuutta, mikä puolestaan kaventaa demokratian kannalta tärkeää moniäänisyyttä mediakentässä.

Eduskunnan käsittely odottaa

Nyt, kun aloite on saanut tarvittavan määrän allekirjoituksia, se siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi. Aloitteen kannattajat toivovat, että eduskunta ottaa vakavasti kansalaisten huolen Ylen toiminnasta ja rahoituksesta, ja käynnistää prosessin Ylen toiminnan rajaamiseksi ja sopeuttamiseksi julkisen talouden realiteetteihin.

Tulevina kuukausina nähdään, miten eduskunta suhtautuu tähän keskustelua herättäneeseen kansalaisaloitteeseen ja millaisia muutoksia mahdollisesti tehdään.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Scholz vaatii vauhtia Länsi-Balkanin EU-jäsenyysprosessiin

Työryhmä vahvistamaan julkiseen keskusteluun osallistuvien suojelua